Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2010 15:03 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Gašparovič vyslyšal Fica, vlastenecký zákon nepodpísal!

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol nepodpísať kontroverzný vlastenecký zákon z dielne SNS. Parlament ho bude musieť opätovne prerokovať.

Svojim rozhodnutím vrátil zákon späť parlamentu. "Nepodpíšem ho z pragmatického dôvodu. S jeho obsahom súhlasím, nemám k nemu absolútne výhrady," ozrejmil dnes pred novinármi.

Najviac mu prekáža dátum účinnosti od 1. apríla. Prezidentovi prekážalo, že školy by nemali dostatok času na to, aby sa na zákon pripravili. Podľa neho má mať právna úprava tejto myšlienky čo najdôstojnejšiu úroveň.

"Som presvedčený, že do 1. septembra tohto roku bude dostatočný čas, aby sa dal tento zákon realizovať," uviedol prezident. Gašparovič poprel, že by o zákone rozhodol na základe vôle Smeru.

VIDEO: Vlastenecká výzdoba zatiaľ nebude, prezident ju nepodpísal

524730

Na opätovné schválenie zákona bude treba minimálne 76 poslaneckých hlasov. Je však nepravdepodobné, že zákon prejde. Poslanecký klub Smer by zaň totiž opätovne nezahlasoval.

Tak isto je otázne, či by pred nadchádzajúcimi voľbami parlament stihol zákon opäť prerokovať. Posledná schôdza parlamentu pred voľbami sa totiž už začala.

Premiér Robert Fico už pred niekoľkými dňami požiadal prezidenta, aby zvážil vetovanie kontroverzného zákona. Priznal to v diskusnej relácii TA3.

Premiérovi kritici tvrdili, že predseda vlády chce presunúť účinnosť zákona do obdobia po júnových parlamentných voľbách, pretože naň ľudia reagovali nepriaznivo a obáva sa straty popularity.

Na schválenie zákona reagovala časť oponentov demonštráciou pred prezidentským palácom. Na zhromaždení sa zišla asi tisícka ľudí, zväčša študentov. Vyzývali hlavu štátu, aby normu nepodpísal. Už skôr kritici normy tvrdili, že cit vlastenectva si nemožno vynucovať zákonom.

Čo hovorí vlastenecký zákon:

Podľa zákona mala štátna hymna zaznieť nielen pred zasadnutiami vlády, parlamentu a zastupiteľstiev, ale aj na verejných zhromaždeniach obcí či začiatku každého školského vyučovacieho týždňa. Zároveň mala byť výchova k vlastenectvu a jeho obsahu zaradená do učebných osnov výchovno-vzdelávacieho procesu na všetkých stupňoch školskej vzdelávacej sústavy.

Štátne školy mali povinne umiestniť v každej miestnosti, v ktorej prebieha vyučovanie, štátny znak, zástavu, text štátnej hymny a preambulu Ústavy SR. To isté by malo platiť aj v miestnostiach, kde prebieha rokovanie miestneho, obecného a mestského zastupiteľstva a zastupiteľstva samosprávneho kraja.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?