Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2010 11:41

Projekt Notebook pre každého žiaka zlepšil dochádzku v „rómskej“ málotriednej škole

Zavedenie technológií do málotriednej základnej školy v Abranovciach v rámci projektu Notebook pre každého žiaka prinieslo prvé výsledky.

Po prvom pol roku vyučovania s notebookmi a ďalším technologickým vybavením na základnej škole, ktorú navštevujú prevažne rómski žiaci, sa výrazne zlepšila dochádzka.

Notebook pre každého žiaka je projekt spoločnosti Microsoft Slovakia, ktorého cieľom je overiť pripravenosť slovenského školstva na zavedenie 1:1 computingu do procesu vyučovania. Do dnešného dňa bol projekt Notebook pre každého žiaka s úspechom spustený už na trinástich školách. Spustenie projektu v Abranovciach si vyžadovalo špecifický prístup, keďže ide o málotriednu základnú školu s majoritou žiakov rómskeho pôvodu.

Najväčším pokrokom po zavedení technológií do školy v Abranovciach je podľa triedneho učiteľa Juraja Platka zlepšenie dochádzky. „Žiaci sa do školy tešia. Vyučovanie je pre nich zaujímavejšie a zábavnejšie,“ hovorí pán učiteľ. Veľký posun nastal aj v pokrokoch žiakov. „Keďže v domácom prostredí sa žiaci rozprávajú po rómsky, ťažko sa učia slovenčinu a majú problém s vyjadrovaním sa. Odkedy sú do vyučovania zaradené technológie, oveľa rýchlejšie sa učia čítať, písať pomocou interaktívnej tabule a tiež sa zlepšili výsledky výučby cudzích jazykov,“ vysvetľuje. Podľa slov triedneho učiteľa si žiaci na technológie rýchlo zvykli, aj keď jemu samému robila zo začiatku problémy interaktívna tabuľa. Vďaka školeniam a s pomocou syna je však s technikou kamarát a ako sám vraví: „Učiteľ je tu na to, aby sa prispôsobil dobe.“

Keďže počet žiakov v triede je 35, v Abranovskej škole nejde o klasický 1:1 computing. Cieľom bolo vyskúšať možnosti vyučovania s pomocou technológií v špecifických podmienkach tejto školy. Podľa slov triedneho učiteľa Juraja Platka je práve tento spôsob výučby ako stvorený pre málotriedne školy. Keďže v jednej triede je spojených viac ročníkov, je výhodou, že žiaci sa môžu s notebookmi vzdelávať samostatne. Pokým jeden ročník pracuje na notebookoch, druhý sa učí na interaktívnej tabuli. Veľkou výhodou je aj fakt, že žiaci medzi ročníkmi si môžu navzájom pomáhať pri prípadných nejasnostiach.

„Priebeh projektu Notebook pre každého žiaka v abranovskej škole bol iný, ako v ostatných zapojených triedach. Som rád, že aj v prostredí málotriednej školy, navštevovanej prevažne žiakmi rómskeho pôvodu, sa potvrdila naša hypotéza, že vzdelávanie s technológiami je pre žiakov viac motivujúce,“ hovorí Roman Baranovič, manažér vzdelávacích projektov spoločnosti Microsoft Slovakia. „Je skvelé vidieť, že projekt Notebook pre každého žiaka funguje. Skutočným zadosťučinením však pre mňa bude, keď sa z tohto experimentálneho projektu raz stane bežná súčasť vzdelávania na slovenských školách,“ hovorí Peter Čerešník, generálny riaditeľ Microsoft Slovakia.

S pomocou pána učiteľa Platka dosiahli rómski žiaci z Abranoviec veľmi úspešné umiestnenia v celoslovenskej súťaži Supertrieda v ostatných troch rokoch a sám Juraj Platko postúpil do finále súťaže o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku, Zlatý Amos 2009. Vďaka technológiám, ktoré boli v Abranovciach zavedené, môže triedny učiteľ svojich žiakov motivovať ešte efektívnejšie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?