Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2008 12:42 | Správy | Kultúra

Ewa Farna: Po troch albumoch plánuje prekvapiť koncertným DVD

PRAHA - Mladá česká speváčka Ewa Farna plánuje prekvapiť svojich fanúšikov koncertným DVD. To by malo vyjsť po jej troch štúdiových albumoch. "Chceli by sme ho nakrútiť na poslednom koncerte v Prahe," prezradila Ewa v rozhovore pre agentúru SITA.

14-ročná speváčka začala totiž koncom marca svoje samostatné trojmesačné turné, na ktorom sa predstaví v 18 veľkých mestách v Českej republike. Popri vlastnej koncertnej šnúre zvláda mladá dievčina aj hosťovanie na koncertoch českej speváčky Lucie Bílej, s ktorou naživo spieva hit Láska je láska. "Pesnička je energická, veselá, ale Lucia má všetky piesne veľmi krásne," povedala a dodala, že by bola "šťastná, nech by s ňou prezentovala akúkoľvek jej pieseň". Ewa už skúsenosti s koncertnými duetami má. V minulosti si zaspievala aj so skupinami Gipsy.cz či Kryštof.

Ewa Farna spievala od malička a zúčastňovala sa rôznych speváckych súťaží. Hoci sa jej podľa vlastného vyjadrenia dlho nedarilo, na jednej z nich si ju všimol producent Lešek Wronka, ktorý jej ponúkol spoluprácu. Od tej doby už nahrala tri albumy. Svoj debut z roku 2006 nazvala Měls mě vůbec rád, po ňom nasledoval v roku 2007 album Sam na sam, ktorý je poľskou verziou jej prvého CD. V tom istom roku vyprodukovala aj tretie cédečko s názvom Ticho. Na svojom konte má aj päť hudobných klipov, pri ktorých výrobe "sa veľmi zabávala, aj keď to bola drina". Pred vystúpeniami, ani počas nich nemáva trému, ale práve naopak - vždy sa na ne veľmi teší. Pocit stresu zažila len dvakrát, a to na krste svojho CD a prvom koncerte počas turné v Uherskom Brode.

"Niekedy je to náročné," priznala a pokračovala, "čas strašne rýchlo letí, aj keď v škole sa vlečie veľmi pomaly". Speváčka podľa jej vlastných slov zo školy veľa nevynecháva a "ako každého tínedžera, veľmi ju nebaví". Aj turné je prispôsobené jej školským povinnostiam. "Nemám alternatívny plán. Chodím do školy ako všetci a ak chýbam, musím to dopisovať," vysvetlila. Ewa navštevuje deviatu triedu základnej školy s poľským vyučovacím jazykom. Hoci sa narodila a žije na severe Moravy, pôvodom je Poľka a tvrdí, že aj spev lepšie preciťuje v poľštine. Práve dnes dostane výsledky, či ju prijali na gymnázium.

Počas prázdnin okrem krátkeho oddychu chce odísť do Poľska, kde by rada nahrala CD. "Nechystám nový album, ale možno Ticho v poľštine," vysvetlila. V hudbe ju ovplyvňuje napríklad Lucie Bílá, Kelly Clarkson, Pink, Avril Lavigne, skupina Linkin Park alebo poľská speváčka Doda. Napriek tomu, že z hudobných štýlov počúva takmer všetko, najviac ju láka rock. Práve tomu by sa v budúcnosti chcela venovať. Uvažuje tiež o pesničkách v angličtine, najprv sa v nej však musí zdokonaliť. "Určite to nebude album celý po anglicky, možno len zopár piesní," dodala.

Ewa, ktorá sa zaujíma aj o webdizajn a tanec, si zatiaľ texty piesní píše veľmi málo. Na druhom albume sa objavili štyri piesne, ktorých autorkou je ona sama. Pesničky jej však pripravujú najmä Petra Glosr Cvrkalová a sestra Dary Rolins - Jana Rolincová. Inšpiráciu k vlastným textom berie v pocite, keď "sa chce z niečoho vypísať".

"Veľmi ma štve, keď som smutná a niečo ma trápi, alebo som zase veselá a nedokážem tie pocity dať na papier," priznala mladá speváčka. "Motivuje ma to k práci, aby som začala väčšmi písať, viac sa sústrediť, čítať knihy," pokračovala. V budúcnosti by chcela byť autorkou textov, ako aj hudby sama, ale "zatiaľ je čas, nechám si radiť od profesionálov". Keď bude staršia a bude mať viac zážitkov, aj jej "hudba bude kvalitnejšia". Okrem spevu a hudby chce samozrejme aj študovať, pretože to je podľa nej to najdôležitejšie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári