Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2010 09:46

Harabin podal ďalší návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podal návrh na začatie disciplinárneho konania voči ďalšiemu sudcovi NS Jurajovi K.

Návrh na začatie konania voči sudcovi, ktorý mal údajne spáchať závažné disciplinárne previnenie v dvoch bodoch, podal Harabin v piatok 5. marca. V prvom bode si podľa návrhu nesplnil povinnosti sudcu a vzhľadom na povahu porušenej povinnosti je jeho škodlivosť zvýšená. V prípade druhom spoločne so svojím kolegom - ďalším sudcom NS Petrom H. konali podľa návrhu tak, že spôsobili prieťahy v súdnom konaní. Harabin požaduje uznať sudcu Juraja K. za vinného a uložiť mu za obe zbiehajúce sa závažné disciplinárne previnenia trest - preloženie na súd nižšieho stupňa.

V prvom bode návrhu išlo o prípad Igora T. a spol., ktorého Krajský súd v Banskej Bystrici v júli 2008 uznal vinným z trestného činu vraždy a iných trestných činov a odsúdil ho na úhrnný výnimočný trest odňatia slobody vo výške 22 rokov. Proti tomuto rozsudku podal v zákonnej lehote odvolanie ako obžalovaný Igor T., tak aj prokurátor.

NS SR po tom, čo zistil že obžalovaný Igor T., občan Českej republiky, vykonáva trest odňatia slobody za inú trestnú činnosť na území ČR, vydal v marci 2009 európsky zatýkací rozkaz, ktorého cieľom bolo dočasné vydanie obžalovaného na územie SR za účelom vykonania odvolacieho konania. Krajský súd v Plzni uznesením z konca apríla minulého roka dočasne odovzdal obžalovaného Igora T. na Slovensko na trestné stíhanie vo vyššie uvedenej veci s výhradou, že tento bude vrátený do ČR na výkon trestu odňatia slobody.

Sudca a predseda senátu Juraj K. na verejnom zasadnutí 10. septembra 2009 uznesením obe odvolania zamietol a zároveň vyhlásil ďalšie uznesenie senátu, ktorým rozhodol o európskom zatýkacom rozkaze o prepustení obžalovaného Igora T. z väzby na slobodu. Toto rozhodnutie o väzbe však od vlaňajšieho septembra do 5. marca tohto roku, ako sa uvádza v Harabinovom návrhu, nevyhotovil. To je v rozpore s príkazom vyhotoviť väzobné rozhodnutie v lehote desiatich dní. Sudca ani nepožiadal v určenom čase predsedu súdu o predĺženie lehoty na vypracovanie rozhodnutia.

V druhom bode návrhu sudca Juraj K. spoločne so sudcom Petrom H. údajne mali spôsobiť úmyselné prieťahy v kauze údajného bossa východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta O. Tie môžu v konečnom dôsledku spôsobiť prepustenie obžalovaného Róberta O. na slobodu bez právoplatného rozhodnutia. Obaja sudcovia mali rozhodnúť o odvolaní v prípade obžalovaného Róberta Č. - údajného člena gangu Róberta O. Tento prípad sa im dostal na stôl po kolegovi, ktorý je dlhodobo práceneschopný, na NS SR ho evidujú od apríla minulého roku. Róberta Č. odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku na samostatnom konaní vylúčenom z pojednávania s Róbertom O. na štyri roky odňatia slobody.

Podľa návrhu Harabina na disciplinárne konanie sa sudcovia údajne zbavili prípadu Róberta Č. tak, že ho 19. februára spojili s prípadom Róberta O. a spol. napriek tomu, že tu už bol vytýčený termín verejného zasadnutia na 22. – 23. februára 2009 senátom a bývalým predsedom NS Milanom Karabínom. Tým údajne zmarili vykonanie tohto verejného zasadnutia, ktoré muselo byť v prítomnosti predvolaných a upovedomených procesných strán zrušené, lebo vec obžalovaného Róberta Č. nemohla byť od piatka 19. februára popoludňajších hodín do 22. februára v takej krátkej lehote - dní pracovného pokoja - naštudovaná. Zároveň sa týmto konaním vylúčilo, aby Karabinov senát obžalovanému Róbertovi Č. a ďalším procesným stranám vôbec doručil predvolanie a upovedomenie o konaní verejného zasadnutia na spomínaného 22. - 23. februára.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce