Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2010 14:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Herci kultovej trilógie Slunce, seno...: Čo sa s nimi stalo?

Legendárna "hoštická" trilógia Zdeňka Trošku (53) Slunce, seno... sa na české i slovenské televízne obrazovky vracia každý rok.

Jej prvý diel s dodatkom "jahody" režisér nakrútil v roku 1983. Panoptikum dedinských postavičiek vraj stvoril podľa reálnych predobrazov. Aj preto si vo filmoch zahralo mnoho nehercov, Troškových príbuzných a obyvateľov juhočeských Hoštic, kde sa režisér narodil. Čo sa s nimi stalo v skutočnom živote, kto už zomrel a kto stále spomína na nakrúcanie?

Miluna - Petra Schmalzová, rodená Pyšová (43)

Pre Petru Schmalzovú, rodenú Pyšovú (43), bola Miluna jedinou veľkou filmovou rolou. V čase nakrúcania mala iba 15 rokov. "Vlastne mi až o veľa rokov došlo, s akými úžasnými osobnosťami som hrala. Boli skvelí, trpezliví a priateľskí a nikdy mi nedali najavo, že nie som herečka," zaspomínala si kedysi. Pred herectvom dala nakoniec prednosť novinárčine. Ako televízna moderátorka sa zoznámila so svojím terajším manželom Vladimírom Schmalzom, vplyvným českým manažérom, ktorý v súčasnosti sedí v najvyššom vedení firmy ČEZ. Majú tri deti.

Filmová Miluna napokon skončila v ČSA, kde mala na starosti PR a komunikáciu. Dnes patrí medzi 15 manažérov, ktorí si po krachu ČSA majú rozdeliť rozprávkové odstupné vyše 4,6 mil. €.

Blažena – Veronika Kánska (44)

Veronika žije v Přezleticiach pri Chlumci nad Cidlinou a šéfuje miestnej knižnici. Keď sa nakrúcal prvý diel trilógie, mala 17 rokov. Dnes má dve deti, dcéru Annu Máriu (16) a dvojročného Adama. Zahrala si aj vo filme Jaroslava Soukupa Discopříběh 2 podľa scenára Eduarda Pergnera, otca populárnej moderátorky Terezy. Tam sa o ňu však namiesto Venca usiloval Ladislav Potměšil. V roku 2008 sa objavila v televíznom filme Kanadská noc, v ktorom si zahrala bok po boku s Dagmar Havlovou.

Škopková – Helena Růžičková († 67)

Slávna herečka zomrela pred šiestimi rokmi po ťažkom boji s rakovinou. Vážne zdravotné problémy sa s ňou ťahali už od roku 2000. Tragický rozmer však dostali v júni roku 2002, keď lekári pri operácii brucha zistili, že Helenka má všade metastázy. Posledné dva roky života strávila v nemocnici v Plzni. V poslednom štádiu ju už bolelo aj dýchanie. Lekári ju preto uviedli do umelého spánku, z ktorého sa už neprebrala.

Škopek – Stanislav Tříska († 63)

Hoci veľa nakrúcal a hral v Prahe, Tříska žil v Zlíne, ktorý pokladal za svoj domov. Dokonca sa tu aj oženil, jeho manželka však predčasne zomrela. Tříska zomrel v roku 1996, keď oslavoval 35. sezónu v divadle. Po predstavení sa išiel osprchovať, posadil sa do kresla pred zrkadlom, zaspal a už sa nezobudil. Práve jeho smrť vraj bola posledným klincom do rakvy scenára k štvrtému dielu cyklu s názvom Slunce, seno, ufoni.

Venca – Broněk Černý (49)

Broněk Černý žije s rodinou v Strakoniciach neďaleko Hoštíc a keď má čas, niekedy sa vraj zastaví na kus reči so Zdenkom Troškom. Zahral si aj v Troškovom prvom Kameňáku. Živí sa ako vodič kamióna na trase Španielsko – Francúzsko a keď nie je na cestách, venuje sa rodine – manželke, deťom Tereze (23) a Ondrejovi (22). A keď sa Troškovi minie jeho obľúbená voda po holení, Černý mu ju vždy privezie z Francúzska.

Farár Otík – Luděk Kopřiva († 80)

Obľúbený farár Otík zomrel v roku 2004 na zápal pľúc, už dlho predtým však trpel Parkinsonovou chorobou. „Zo dňa na deň to s ním išlo z kopca. V poslednej chvíli sa tiež rozhodol zmeniť závet, neprial si verejný pohreb, ale iba rozlúčku v úzkom rodinnom kruhu,“ povedal Jan Prokeš, syn jeho druhej manželky Evy.

Babička – Erna Červená († 84)

Ak vynecháme epizódku strážkyne v múzeu z filmu zo 70. rokov Osud jménem Kamila, odohrala táto neherečka všetko v priebehu dvoch rokov. Najvýraznejšou úlohou bola zlostiaca sa babička, ktorú Škopkovci vyťahujú aj s posteľou na dvorček, aby bola na zdravom vzduchu. „Po prvých filmových úspechoch sa o ňu začali zaujímať západní filmári. Aby vierohodne stvárnila v zahraničnom horore mŕtvolu, rozpustila si až po pás dlhé sivé vlasy, vybrala umelý chrup, zdvihla tenké ruky nad hlavu a škriekajúc v bielom rubáši začala tancovať vymyslený, hrôzostrašný tanec. Jedného dňa však spadla a zlomila si kŕčok stehennej kosti. Ležala dlho v nemocnici, ale vrátila sa. Troška už chystal druhý diel, v ktorom mala opäť veľkú rolu. Už to vyzeralo, že sa všetko vráti do starých koľají, keď spadla po druhý raz. A z tej hrôzy ju ranila mŕtvica,“ spomínali na ňu herci.

Konopníková – Marie Pilátová (88)

Marie Pilátová hrala susedku Heleny Růžičkovej vo všetkých troch dieloch. „V kondícii sa udržujem hlavne prácou v záhradke, iba tak sa dá dožiť vysokého veku,“ prezradila Pilátová, ktorá stále žije v Hošticiach a k filmovaniu by sa ešte raz rada vrátila. Samozrejme, iba pod režisérskou taktovkou Zdeňka Trošku, s ktorým je dodnes v kontakte. O dva mesiace oslávi neuveriteľné osemdesiat deviate narodeniny.

Šimon – Pavel Kikinčuk (50)

Predstaviteľ Šimona Pláničku si zahral len v prvom diele. V roku 1983, keď sa „Jahody“ nakrúcali, absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení a prijal angažmán v plzenskom Divadle J. K. Tyla, kde pôsobil do roku 1999. V roku 2002 si opäť zahral vo filme, a to v Děvčátku s Ondřejom Vetchým. V posledných rokoch exceloval v rozprávke Nejkrásnější hádanka a vo filme Normal. Objavil sa aj v seriáli českej televízie Vyprávěj.

Béďa – Jiří  Lábus (60)

Populárny komik a herec sa stále venuje televíznemu, filmovému aj divadelnému hraniu. Je členom súboru Divadla Y, medzi jeho najvýraznejšie práce v poslednom čase patria dramatizácia odpočúvaní skorumpovaných futbalových  funkcionárov s Petrom Čtvrtníčkom Ivánku, kamaráde či populárny parodiseriál Gynekologie.

Evička – Jaroslava Kretschmerová (54)

Kretschmerová bola tak ako Jiří Lábus členkou Ypsilonky, výrazne sa však presadzuje aj vo filmoch a v televíznych seriáloch. Objavila sa v komédii Marie Poledňákovej Jak se krotí krokodýli a zahrala si aj v pokračovaní Arabely, v seriáli TV Nova On je žena či v telenovele Rodinná pouta 2. V poslednom období sa stala hlboko veriacou a tomu prispôsobila aj svoj život. Zahrala si aj v seriáli Ordinace v růžové zahradě alebo Světla pasáže.

Keliška – Marie Švecová († 83)

Švecová si vraj viac-menej zahrala samu seba a popularitu, ktorú si ako klebetnica Keliška získala, dokázala zúročiť. Keď sa Hoštice stali významným juhočeským turistickým miestom, sprevádzala turistov po lokalitách, kde sa nakrúcalo. A ku každému miestu zvyčajne dokázala pridať pikantnú historku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej