Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2008 16:30 | Správy | Domáce správy

SDKÚ: Prevody pozemkov sú špinavá hra koalície

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico by mal verejnosti povedať, ako chce ďalej riešiť situáciu okolo Slovenského pozemkového fondu (SPF) a prečo doteraz nekonal. Konštatoval to dnes Pavol Frešo z SDKÚ-DS po zverejnení novej zmluvy týkajúcej sa prevodu pozemkov vo Veľkej Lomnici.

Podľa Freša skutočnosť, že sa o prevode pozemkov nevedelo, prípadne neinformovalo, je vážnym zlyhaním predsedu vlády. "Tým, že boli všetky orgány SPF odvolané, prevzal osobnú zodpovednosť za riadenie fondu a nielen situáciu riešiť, ale verejnosť aj informovať o obsahu jednotlivých zmlúv," dodal. Pochybuje o tom, že vláda napriek tomu, že o kauze vedela, mala v úmysle o nej informovať aj verejnosť.

Frešo označil to, čo sa odohralo po zverejnení zmlúv týkajúcich sa prevodov majetku vo Veľkom Slavkove, za špinavú politickú hru strán vládnej koalície - Smeru-SD a ĽS-HZDS. Po obrovskom tlaku médií a opozície, keď premiér Robert Fico pochopil, že "všetko prasklo a nič už neudrží, naoko konal, odvolal ministra Miroslava Jureňu a začal akože riešiť problémy pozemkov vo Veľkom Slavkove". Frešo podotkol, že spomínané pozemky dodnes nie sú vysporiadané a navyše sa zistilo, že aj pozemky vo Veľkej Lomnici prešli rovnakým scenárom. "Jeho slovami zlodejina zostala, akurát sa rozšírilo miesto činu aj o Veľkú Lomnicu," dodal Frešo.

Lucia Žitňanská pripomenula, že už na jeseň minulého roku predkladali v parlamente návrh na zverejnenie zmlúv, ktoré uzatvoril SPF a túto iniciatívu zopakovali na začiatku tohto roka, koalícia to však zamietla. Podľa Žitňanskej, ak by prešiel prvý návrh, poznali by sme už všetky zmluvy, ktoré SPF od začiatku volebného obdobia uzatvoril. Zdôraznila, že len verejná kontrola dokáže skutočne zabezpečiť kontrolu nakladania s verejným majetkom. "Je evidentné, že SPF verejnú kontrolu potrebuje a preto si myslíme, že je potrebné zabezpečiť zverejnenie všetkých zmlúv," dodala Žitňanská.

Podľa úradu vlády od začiatku bolo známe, že zmluva o pozemkoch vo Veľkej Lomnici bola súčasťou série kontroverzných zmlúv SPF, ktoré 10. apríla minulého roka podpísal námestník generálneho riaditeľa SPF Branislav Bríza, keď zastupoval dovolenkujúceho šéfa SPF Františka Hideghétyho, nominanta SMK. "Prípad "Veľká Lomnica" nie je preto žiadna nová kauza, je súčasťou aféry SPF, za ktorú bola politická a právna zodpovednosť plne vyvodená a vláda sa k tejto zodpovednosti hlási a nezbavuje sa jej," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová. Premiér Robert Fico v stanovisku pripomína, že vyvodenie zodpovednosti viedlo k ohrozeniu samotnej vládnej koalície. Bol odvolaný minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa ako aj námestník SPF Branislav Bríza, ktorý podpísal kontroverzné prevody.

Vláda podľa Glendovej podnikla všetky kroky, aby kontroverzné prevody zastavila a nebránila ani začatému trestnému stíhaniu. Priznala však, že v niektorých prípadoch reštituenti dotiahli kontroverzné prevody do konca, previedli ich na rôzne obchodné spoločnosti a prevody boli vložené do katastra nehnuteľnosti. "Vláda SR vyvinula maximálne úsilie na zastavenie prevodov, čo sa jej aj vo väčšine zmlúv podarilo, ale v niektorých prípadoch chýbajú právne prostriedky ďalšieho postupu. Tak je to aj v známom prípade, o ktorom s veľkou slávou dnes informuje denník Sme," napísal úrad vlády.

Denník Sme dnes informoval, že Bríza minulý rok v apríli podpísal dve reštitučné zmluvy, vďaka ktorým sa dostala firma blízka predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi k lukratívnym pozemkom vo Vysokých Tatrách. Prvá zmluva sa týkala Veľkého Slavkova, druhá zmluva sa týka Veľkej Lomnice a doteraz sa o nej nevedelo. Denník Sme si ju vyžiadal od pozemkového fondu na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Aj túto zmluvu podpísal Bríza 10. apríla 2007, v posledný deň, dokedy mal od Hideghétyho plnú moc. Reštituenti vzápätí pôdu s rozlohou viac ako 675-tisíc štvorcových metrov predali firme GVM za tri milióny korún, uvádza Sme.

Parcely, ktoré kúpila vo Veľkej Lomnici firma GVM, sú zatiaľ ornou pôdou. Podľa denníka Sme cena pozemkov je momentálne 70 až 100 miliónov korún. Ak sa však zmení územný plán, cena pôjde prudko hore. Hodnota pozemkov, ktoré kúpila od reštituentov firma GVM, tak môže v budúcnosti vzrásť až na úroveň jednej miliardy korún, konštatuje Sme.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!