Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2010 13:00 | Správy | Domáce správy

Kauza špinavých peňazí v SDKÚ: Stopy vedú k podsvetiu!

Dzurindova vláda pri predaji hotela Forum v Bratislave obchodovala s mafiánskymi bossmi Jozefom Svobodom († 48) a Jozefom Surovčíkom († 46).

Fico tvrdí, že existuje prepojenie medzi firmami, ktoré financovali SDKÚ z čiernych peňazí a privatizáciou štátneho majetku - má to byť hotel Forum (dnešný Crown Plaza). Pri jeho predaji sa museli dohodnúť s mužmi spájanými s podsvetím. Spolumajiteľom vládneho hotela bol neskôr zavraždený bratislavský podnikateľ Jozef Svoboda († 48). Aj keď v ňom vlastnil iba 1,4-percentný podiel, mal predkupné právo na celú budovu. Keď sa prvá Dzurindova vláda rozhodla hotel predať, jedna z jeho spoločností - Casino Forum začala jej zámer kaziť. Pozemok pod hotelom prepísal Svoboda na Jozefa Surovčíka († 46), ďalšieho muža spájaného s mafiou. A predaj sa podaril. Možné prepojenie popravy Svobodu na privatizáciu Forumu potvrdil včera aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. V auguste 2001 síce Jozef Svoboda zo štatutárnych orgánov spoločnosti hotela vystúpil, ale na ich rozhodnutia mal naďalej podstatný vplyv.

„To nám síce situáciu trošku komplikuje, ale nie takým spôsobom, ako si predstavuje pán Svoboda,“ vyhlásil v tom čase vtedajší vedúci Úradu vlády Tibor Tóth (SDKÚ). Napriek tomu sa Forum podarilo predať holandskej spoločnosti Diamond Hotels Slovakia za 425 mil. Sk. „Spoločnosť prišla s najlepšou cenovou ponukou a ako jediná mi vydokladovala, že sa s minoritným vlastníkom dohodla,“ vysvetlil problém s cenou ďalší bývalý vedúci Úradu vlády Štefan Hudec (SDKÚ).

Líder SDKÚ Dzurinda nevedel včera povedať, kto presne so Svobodom alebo Surovčíkom rokoval a ako to dopadlo. Odpovede na otázky však prisľúbil mailom. Do uzávierky vydania sa tak nestalo. „O podiele na pozemku, na ktorom stál hotel Forum, sa s Jozefom Svobodom naťahovali súdnou cestou najmenej dva roky. K dohode došlo, až keď sa stal konateľom Casina Forum, teda menšinového vlastníka hotela, Jozef Surovčík,“ potvrdil Novému Času blízky známy zavraždeného Svobodu.

Pozemok pod hotelom prepísal Svoboda na Jozefa Surovčíka práve z dôvodu, že vláda sa nemohla oficiálne dohodnúť o jeho kúpe a Surovčík bol určite prijateľnejší. SDKÚ tak pri predaji hotela Forum musela obchodovať s podsvetím. Oboch podnikateľov, ktorí boli považovaní za mafi ánskych bossov, neskôr zavraždili, ani jedna z popráv, ktoré sa udiali za bieleho dňa, neboli vyšetrené. Pripisovali ich však vybavovaniu si účtov mafie. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka včera potvrdil, že vražda Svobodu mohla súvisieť práve s privatizáciou vládneho hotela. Na to, či to bol dôvod vraždy, neodpovedal.

Nebohý Svoboda podľa portálu tvnoviny.sk dlhoval desiatky miliónov korún Surovčíkovi, ktorý bol „bankárom“ skupiny takáčovcov. Preto z nich spravil svojich tichých spoločníkov v kasíne hotela Forum, ktoré vlastnil. Po tom, ako ho predal, mala ísť väčšina peňazí z predaja takáčovcom a Surovčíkovi. Svoboda si však väčšinu peňazí ponechal a takáčovcom vrátil len malú časť, s ktorou takáčovci neboli spokojní. O pár dní neskôr ho niekto zastrelil.

Čo hovorí o hoteli Forum Dzurinda?

Podľa lídra SDKÚ Fico pokračuje v špinavých praktikách. „Vyrába obludné konštrukcie, ktoré sa nehanbí podávať občanom z pôdy Úradu vlády,“ povedal Dzurinda. Tvrdenia Fica o hoteli Forum, že „existuje podozrenie, že si hotel v roku 2003 kúpili ľudia blízki SDKÚ a na tento účel nastrčili schránkové firmy v Londýne,“ je trápne a smiešne. „Samotná skupina J&T potvrdila, že stála za spoločnosťou Diamond Hotels UK, ktorá bola za privatizáciou hotela Forum. Bolo to medializované,“ povedal Dzurinda. A Ficovi odporučil, aby sa išiel opýtať J&T, ako to bolo a prečo si založili spoločnosť Diamond Hotels UK. „Veď má s nimi nadštandardné vzťahy,“ dodal. Poukázal aj na pôžičku, ktorú Smer dostal od J&T banky v roku 2002. Na otázku, ako je možné, že spoločnosti, ktoré sú prepojené na SDKÚ i na firmy, ktoré stoja za hotelom, majú rovnaké adresy, odpovedal: „Na tej jednej adrese sú stovky firiem, majú jednu zakladateľskú agentúru,“ uzavrel. Na to, prečo majú rovnakého riaditeľa, neodpovedal. J&T popreli, že by vlastnili hotel Forum, pri jeho privatizácii vystupovala ich spoločnosť J&T Global len ako poradca.

Čo o hoteli Forum tvrdí Fico?

Premiér Fico tvrdí, že ľudia zo spoločností, ktoré sú v pozadí pochybného financovania SDKÚ, stáli aj za privatizáciou vládneho hotela Forum. SDKÚ podľa neho nehovorila pravdu o tom, že takéto spojenie ne existuje. Predaj hotela schválila vláda v apríli 2003. Kúpila ho spoločnosť Diamond Hotels Slovakia. Pôvodní spoločníci pol roka po kúpe hotela zo spoločnosti Diamond Hotels Slovakia vystúpili a deň nato sa jediným vlastníkom stáva „schránková firma“ Diamond Hotels UK. Premiér pripomenul, že na rovnakej adrese ako Diamond Hotels UK sídli aj fi rma Destor Investment, ktorú vlastní pokladník SDKÚ Igor Kucej spolu s logom SDKÚ. Fico sa opýtal, ako je možné, že napriek tvrdeniam SDKÚ, že obe firmy nemajú nič spoločné, majú spoločného nielen zakladateľa, správcu, ale i riaditeľa - Damiana Jamesa Calderbanka. Do funkcie šéfa spoločnosti Destor Investment bol podľa premiéra menovaný 30. júna 2005. „Za riaditeľa spoločnosti Diamond Hotels UK bol menovaný v ten istý deň. Nie je možné za týchto okolností klamať, že tieto dve firmy, ktoré sú určené na pranie špinavých peňazí, nemajú nič spoločné. Zo všetkého vyplýva veľmi vážne podozrenie, že hotel Forum v Bratislave si v roku 2003 kúpili ľudia blízki SDKÚ a na tento účel nastrčili schránkové firmy v Londýne,“ zdôraznil Fico.

Jozef Svoboda († 48)

487861


V 80. rokoch emigroval a vrátil sa po revolúcii. V zahraničí sedel za pašovanie drog. Na Slovensku potom podnikal, bol spolumajiteľom kasín. Medzi jeho kamarátov patril aj Vladimír Poór. Spolu pravidelne chodievali do V. I. P. lóže futbalových zápasov na Slovane, kde bol Svoboda jeden čas v dozornej rade. Ako bývalý reprezentant v zápasení bol členom zápasníckeho klubu. Zavraždili ho 28. 6. 2004 na Podunajskej ulici, keď vychádzal zo stávkovej kancelárie. Dostal tri smrteľné rany do hlavy a viaceré do chrbta. Vraždu dodnes neobjasnili. Jozefovi Surovčíkovi mal podľa vtedajších medializovaných informácií dlhovať 80 miliónov. Malo ísť o províziu za sprostredkovanie predaja pozemku pod hotelom Forum, ktorý Svoboda na Surovčíka fiktívne prepísal.

Jozef Surovčík († 46)

487859


Patril do skupiny bratislavského podsvetia tzv. takáčovcov. Podľa obchodného registra figuroval až vo viac ako 20-ich spoločnostiach. Podnikal v rôznych aktivitách - od prevádzkovania hazardných hier cez rôzne poradenstvá až po pohostinské služby. Surovčíka zastrelili 18. septembra 2003 pri Slnečných jazerách v Senci. Bol zasiahnutý najmenej siedmimi projektilmi. Bossa takáčovcov zastrelili tri mesiace predtým na Kramároch. So Surovčíkom mal obchodné aktivity. Jeho vraždu doteraz policajti neobjasnili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!