Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2010 15:57 | Správy | Domáce správy

VIDEO - Fico odkrýva ďalšie čachre: SDKÚ vraj prala peniaze cez firmu Soul

Spoločnosť Soul, s.r.o. sa ohradzuje voči obvineniam premiéra Roberta Fica, že cez ňu SDKÚ-DS robila podozrivé finančné machinácie.

Predseda vlády Robert Fico zverejnil zmluvu o úvere medzi spoločnosťou Soul, s.r.o., a bankou Credit Suisse, hoci je predmetom bankového tajomstva a firma Soul, s.r.o., ju nikdy nesprístupnila tretej osobe. Uvádza sa to vo vyhlásení konateľky spoločnosti Soul Sidónie Bartovej.

"Išlo o štandardný úver, žiadne pranie špinavých peňazí," uvádza sa vo vyhlásení. Fotokópiu zmluvy si spolu s ďalšími dokumentmi podľa Bartovej vyžiadala daňová kontrola v roku 2008. "Počas celého roka 2008 boli vo firme Soul, s.r.o., niekoľkokrát na 'miestnom zisťovaní' pracovníci daňového úradu. Táto neobvyklá a nezvyčajná kontrola nezistila následne žiadne nedostatky," konštatuje Bartová. "Podľa informácií pracovníkov daňového úradu sa to celé uskutočnilo na príkaz Daňového riaditeľstva," dodáva.

VIDEO: Robert Fico hovorí o firme, ktorej SDKU splácala úver

483099



"Pýtame sa, odkiaľ mal (premiér, pozn. TASR) túto zmluvu? Jediná odpoveď je podozrenie, že predseda vlády zneužíva na tento boj štátne inštitúcie a zaťahuje do toho aj súkromné firmy," uvádza Bartová v tlačovom vyhlásení. "Firma Soul, s.r.o., nikdy nevykonávala žiadnu činnosť, ktorá je v rozpore so zákonom. Ani neštandardne dlhá kontrola z daňového úradu, ktorá sa evidentne uskutočnila na príkaz z najvyšších kruhov, nič nezistila. Firma Soul, s.r.o., postupuje celú záležitosť svojim právnym zástupcom," uzatvára konateľka firmy Soul, s.r.o.

V súčasnosti najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS podľa premiéra Roberta Fica v čase svojho vládnutia, najmä v rokoch 2004 a 2005, robila podozrivé operácie s použitím nastrčených firiem a prostredníctvom účtov v zahraničných bankách. Dokazujú to podľa neho podozrivé operácie so spoločnosťou Soul, s.r.o. "Vzhľadom na prepojenie SDKÚ-DS, Soul ako personálne prepojená firma na SDKÚ-DS, účty nominantov SDKÚ-DS a firiem z daňových rajov v švajčiarskych bankách možno vyvodiť podozrenie z používania čiernych fondov na financovanie straníckej činnosti a z pokusov legalizovať tieto fondy, teda prať špinavé peniaze," argumentoval 22. januára Fico.

VIDEO: SDKÚ podľa Fica ovládajú nemajetné schránkové firmy
483054

Premiér reagoval na transakciu, ktorou spoločnosť Soul, s.r.o., v roku 2003 prevzala dlh SDKÚ-DS vo výške 22.532.727 Sk (747.950 eur). "SDKÚ-DS predala budovu spoločnosti Soul na základe kúpnej zmluvy zo 16. decembra 2004, teda viac ako rok po prevzatí dlhu, pani Bartová kúpila budovu od SDKÚ-DS za 26.256.760 Sk (871.565 eur)," priblížil premiér.

Firma Soul podľa neho v roku 2004 vykázala úver vo výške 27.545.000 Sk (914.326 eur), čo zodpovedá kúpnej cene za spomínanú budovu. Premiér má k dispozícii rámcovú zmluvu o lombardnom úvere na 800.000 eur, ktorý získala firma Soul od švajčiarskej banky Credit Suisse. Lombardný úver banka podľa Fica môže poskytnúť aj nesolventnej firme, keď zaň svojím kontom ručí tretia osoba. "Kto je táto tretia osoba?," opýtal sa Fico.

Navyše, Soul dostal podľa premiéra 710.000 eur z banky Credit Suisse reálne už dva týždne pred podpisom rámcovej zmluvy. "V ten istý deň, ako zo švajčiarskej banky Credit Suisse prichádzajú na účet firmy Soul peniaze, Soul prevádza na účet SDKÚ-DS kúpnu cenu za budovu na Medenej," upozornil predseda vlády. "Pýtame sa SDKÚ-DS, poslali ste 28. decembra 2004 zo svojho účtu, na ktorý ste dostali peniaze od Soulu, sumu 516.888 eur na účet anglickej spoločnosti Allied Wings, pochopiteľne opäť vo švajčiarskej banke Credit Suisse?," opýtal sa premiér, podľa ktorého je Allied Wings Ltd napojená "na Karibik, známy svojimi daňovými rajmi".

Fico 22. januára upozornil aj na to, že privatizačným poradcom v prípade predaja časti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v čase Dzurindovej vlády bola spoločnosť Credit Suisse First Boston, ktorá je investičnou bankovou jednotkou Credit Suisse Group.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!