Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2010 18:30 | Správy | Domáce správy

Na rekonštrukciu bratislavskej Reduty prispeje aj Nórsko

S financovaním rekonštrukcie budovy Slovenskej filharmónie pomôže grant od Nórska v hodnote 2,24 milióna eur.

Informovalo o tom dnes jej vedenie na dnešnej tlačovej konferencii. Filharmónia požiadala o peniaze z Nórska, pretože predpokladala, že jej nebudú stačiť financie od slovenskej vlády. Tá na tento účel v minulosti schválila 23,6 milióna eur.

"Tým, že je budova Reduty de facto stará, z roku 1919, predpokladáme, že bude potrebné na dofinancovanie veľa prostriedkov," povedala ČTK riaditeľka ekonomiky filharmónie Darina Maxianová. Drahé budú podľa nej hlavne reštaurátorské práce. "Vždy sa na týchto starých budovách nájde niečo, čo skomplikuje tieto práce," dodala.

Podľa nórskej veľvyslankyne Trine Skymoenovej peniaze z programu na ochranu európskeho kultúrneho dedičstva pôjdu hlavne na rekonštrukciu drevenej výzdoby na stenách, ale aj ozdôb na fasáde, lámp, mreží na oknách, zábradlí. Nóri prispejú aj na repliku historického výťahu, ktorý by mal slúžiť aj hendikepovaným návštevníkom.

Rekonštrukcia Reduty sa dlhý čas odkladala, vláda ju schválila už pred necelými ôsmimi rokmi. Firmu, ktorá ju má uskutočniť, vybralo ministerstvo kultúry až vlani. V decembri začala Redutu za 21,5 milióna eur rekonštruovať firma ViOn zo Zlatých Moraviec. Tender vyhrala, lebo podľa ministerstva predložila najnižšiu sumu. Denník Sme však nedávno poznamenal, že ponuka je hlboko pod očakávanú cenu určenou expertízou. Sme tiež napísalo, že konateľ firmy Viliam Ondrejka je stíhaný za podvod.

Rekonštrukcia by mala vyriešiť viaceré staré problémy budovy, ktorá slúžila ako koncertná a plesová sála od roku 1919 bez zásadných opráv. Po obnove okien by už milovníkov vážnej hudby nemali rušiť škrípajúce kolesá okoloidúcich električiek. Chystá sa aj výmena nekvalitného organu, ktorý v nej slúžil len ako dekorácia a na každý koncert ho museli pripravovať opravári. Nový pre filharmóniu zhotoví rakúska firma Rieger Orgelbau. Zmluvu na postavenie nového organu a demontáž starého v hodnote 1,37 milióna eur podpísali koncom roka.

Filharmónia v súčasnosti sídli v historickej budove Slovenského národného divadla. Keďže jeho sála má o 200 miest menej, prichádza o príjmy zo vstupného i prenájmov atraktívnej budovy. Podľa Maxianovej ide o zhruba 700.000 eur ročne, o ktoré budú žiadať ministerstvo kultúry.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci posilnia bezpečnosť: Teroristický útok v Moskve sa nesmie zopakovať!
(ilustračné foto).
Sledujte, kde sa umiestnilo Slovensko v cene benzínu! V rebríčku sme predbehli aj...
Foto
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude...
Woman hands checking her breast
Temné štatistiky: Čoraz viac mladých žien trpí rakovinou prsníka! Prognózy do ďalších rokov sú šokujúce
(ilustračné foto)
Cyklóna nečakane zmenila smer: O život prišlo najmenej 11 ľudí! Obrovská sila napáchala nezvratné škody
Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov