Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2010 10:40 | Správy | Domáce správy

Slovenskí dobrovoľníci robia vychovávateľov v Peru

Misijní dobrovoľníci zo Slovenska pôsobia aj v Peru, v horách pôsobia ako vychovávatelia na internátoch.

Pre agentúru SITA to povedala Vierka Juritková z Oravskej Polhory, ktorá pracovala v časti Cusco preslávenej starobylým mestom Inkov Machu Picchu. Bývala v jeho blízkosti v dedinke Lares v nadmorskej výške 3 200 metrov. Do krajiny ju vyslala organizácia Savio. Vierka sa práve asi na pol roka vrátila naspäť do Peru.

V Lares je saleziánsky internát, kde bývajú školáci z hôr. Tí bývajú v odľahlých oblastiach ďaleko od škôl aj vo výške štyritisíc metrov nad morom a do školy musia dlho kráčať - aj osem hodín denne na obe cesty. Preto postavili saleziáni internát, kde deti bývajú od nedele do piatku, kedy sa vracajú späť k rodičom. Vierka pôsobila v Lares ako vychovávateľka, s deťmi bola počas ich voľného času, až kým nešli spať.

V Peru majú na školách dva stupne - najskôr prvý stupeň, ktorý sa študuje šesť rokov, a potom druhý, ktorý trvá päť rokov. Deti, ktoré chodia do školy v Lares, študujú prvý stupeň. Je to všeobecné vzdelanie. V škole študuje asi šesťdesiat detí od šesť do dvadsať rokov, väčšinou chlapcov - dievčat je len pätnásť. Všetky deti majú rodičov, ale problémom je vzdialenosť, pri tých, ktoré bývajú v blízkosti školy, býva problémom sociálna situácia.

"Deti sú veľmi zlaté a pracovité," tvrdí Vierka. O všetko sa starajú samé, jediný personál sú dve kuchárky. Ostatné si chystajú deti - od raňajok cez obsluhu, umývanie riadu, pestovanie zeleniny a kukurice v záhradke, rúbanie dreva a čistenie zemiakov až po pečenie pečiva dvakrát v týždni. Jedenkrát pečú pre seba a druhý raz pečivo predávajú, a tak pomáhajú škole. Za internát platia len symbolický poplatok, ostatné je sponzorované z dobrovoľných príspevkov.

Peru sa nachádza v Južnej Amerike a je približne 25-krát väčšie ako Slovensko. Má 28 miliónov obyvateľov. V Cuscu sú všetky rodiny pomerne chudobné, živia sa chovom dobytka a pestovaním zemiakov a kukurice. Len málo z nich má ozajstnú prácu, väčšinou ako sprievodcovia alebo pri pomocných prácach. Lima je na vysokej úrovni, v krajine sú veľké

V krajine sú tri oficiálne jazyky - španielčina, kečuánčina a ajmarčina. V Cuscu hovoria po kečuánsky a deti pri príchode do školy po španielsky nevedia. Oba jazyky sú veľmi odlišné - po kečuánsky hovorili pôvodní obyvatelia. Majú teda aj problém naučiť sa jazyk, bez španielčiny si však lepšiu prácu nenájdu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu