Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2009 14:52 | Správy | Domáce správy

Pod zateplením panelákov končia stovky zaživa zamurovaných netopierov

Súčasný trend zatepľovania panelákov spôsobuje podľa ochranárov genocídu v populácii viacerých druhov živočíchov.

Rôzne škáry v paneloch využívajú vtáky a netopiere na hniezdenie. Vynovené fasády domov ich o tieto útočiská oberajú.

K najohrozenejším patria práve netopiere. Celé ich kolónie končia neraz zaživa zamurované pod zateplením, aj napriek tomu, že sú zákonom chránené a spoločenská hodnota najčastejšie sa vyskytujúceho raniaka hrdzavého je napríklad viac ako 150 eur (4518,90 Sk). Podľa Matúša Kováča zo Spoločnosti na záchranu netopierov môže žiť v škárach medzi panelmi jedného bytového domu až 400 týchto živočíchov. Tie sa pritom podľa jeho slov dajú pred škárovaním a zatepľovaním bez problémov presťahovať a zachrániť. „Na panelák sa dajú namontovať jednoduché výpustné klapky, ktoré netopierovi umožnia vyletieť, ale už sa tam nevie vrátiť. Bohužiaľ stretávame sa s neochotou, či už stavebných firiem, alebo ľudí. Túto problematiku absolútne prehliadajú, skôr mám ale pocit, že ju nechcú riešiť a spôsobovať si zbytočné komplikácie,“ uviedol Kováč.

Ako zdôraznil, záchrana netopierích kolónií nemusí pritom pre spoločenstvá vlastníkov bytov znamenať žiadne časové zdržanie alebo predraženie zatepľovacích prác. „Dnes sme schopní v priebehu dvoch dní zasiahnuť a netopiere vysťahovať. My zámerne robíme aj škárovanie v lacnejších cenách, z toho dôvodu, aby pre ľudí bolo atraktívne nechať si zaškárovať panelák zároveň aj s legálnym vysťahovaním netopierov, aby sa toho nebáli,“ poznamenal odborník.

Naopak, práve zamurovanie kolónie netopierov môže vyjsť draho stavebnú firmu aj vlastníkov bytov. „Keď niekto nahlási, že sú tam netopiere a niekto ich zaškároval zaživa, tak samozrejme príslušné orgány sú povinné túto skutočnosť skontrolovať,“ vysvetlil Kováč. Môže to znamenať zničenie zateplených stien pri kontrole a následnú pokutu, ak sa pod zateplením nájdu zamurované netopiere. Pri niekoľkých stovkách netopierov obývajúcich škáry v panelákoch a pri hodnote jedného jedinca, ktorá je viac ako 150 eur, sa môže sankcia vyšplhať do výšky desiatok tisícov eur, ktoré musí zaplatiť ten, kto je za smrť chránených živočíchov zodpovedný. Aj napriek týmto skutočnostiam však zostávajú stovky netopierov zaživa zamurovaných v stenách panelákov.

„Je to bežná súčasť, že tie netopiere končia pod škárovaním alebo pod zateplením, bohužiaľ je to tak. Netopier je chránený druh, je to druh európskeho významu, niektoré druhy sú dokonca kriticky ohrozené, takže na tej populácii sa to jednoznačne prejavuje. Riešenie je pritom veľmi jednoduché, stačí ich vysťahovať,“ uviedol Kováč.

Ďalším druhom, ktorý pri zatepľovaní prichádza o svoje dnes už prirodzené prostredie, je dážďovník, hmyzožravý vták podobný lastovičke. „Celá jeho populácia je dnes viazaná na mestá. Ony v panelových štrbinách aj hniezdia. Niektoré netopiere ešte sú schopné hniezdiť v dutinách stromov alebo v iných prirodzených biotopoch, ale u dažďovníka to tak nie je. Ten je závislý práve od tých panelových štrbín, ktoré sa zateplením uzatvárajú,“ upozornil Kováč. Nádejou pre tento mestský druh vtákov je podľa jeho slov inštalácia špeciálnych búdok pripomínajúcich svojím tvarom múr so škárou, v ktorej sa môže zahniezdiť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!