Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2009 10:40 | Správy | Domáce správy

VIDEO - Pôrod siamských chlapčekov: Ich stav je vážny!

Cisárskym rezom sa v bratislavskej fakultnej nemocnici narodili siamské dvojičky. Chlapci bojujú o život.

Viete o prípade niečo viac? Poznáte rodičov alebo príbuzných? Píšte na tip@novycas.sk

Cisárskym rezom sa dnes v bratislavskej fakultnej nemocnici narodili siamské dvojičky. Pôrod chlapcov prebehol bez komplikácií, ich súčasný zdravotný stav je však veľmi vážny!

Dvojčatá previezli do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch. Chlapci sú zrastení prednou časťou tela a majú spoločné zažívacie ústrojenstvo, informovala televízia Markíza. Lekári hovoria, že nie sú úplne v poriadku. Jedno bábätko má hydrocefalus a druhé má problémy so srdiečkom.

VIDEO: Riaditeľ DFNsP v Bratislave Mudr. Daniel Žitňanský, MPH sa vyjadruje k narodeniu siamských dvojčiat a k ich stavu

447784

"Pôrod prebehol bez komplikácií štandardne. Odrodil ju tím lekárov z I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZÚ a Nemocnice akademika L. Dérera. Deti sú v už v opatere lekárov Detskej fakultnej nemocnice," povedala hovorkyňa NsP Rút Geržová.

Riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan povedal, že v súčasnosti robia lekári vyšetrenia a snažia sa stabilizovať zdravotný stav oboch detí. Ich stav si vyžaduje, aby boli umiestnené v inkubátore. Riaditeľ zároveň potvrdil "úzku" spoluprácu s detským kardiocentrom.

Prednosta Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát priznal, že je neobvyklé, aby sa narodili ďalšie siamské dvojičky v tak krátkom čase, teda v priebehu dvoch rokov.

Matkou je 35-ročná žena. Matka podpísala vyhlásenie, že si neželá medializáciu okolností pôrodu a s tým súvisiacich skutočnostiach.

Posledným prípadom narodenia siamských dvojičiek boli na Slovensku Marek a Miško Müllerovci, ktorí sa narodili 10. apríla 2007. Boli zrastené dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Tím odborníkov ich oddelil ešte v septembri 2007. V októbri toho istého roka zomrel najprv Marek na zlyhanie pečene, obličiek a mozgu, a neskôr v novembri aj Miško. Funkcia jeho zažívacieho traktu sa totiž neobnovovala. Najväčšie problémy mu spôsobovalo neprimerane krátke črevo, jeho zlá štruktúra a nízky hojivý potenciál.

130669:gallery:true

Marek a Miško sa narodili v Košiciach pre dvoma rokmi

V januári tohto roka však svoje deviate narodeniny oslavovali prvé úspešne oddelené siamské dvojičky na Slovensku Andrejka a Lucka Tóthové z Krásnohorskej Dlhej Lúky v okrese Rožňava. V roku 2000 ich úspešne oddelil profesor Jaroslav Siman. Ten v júli minulého roka po ťažkej chorobe zomrel vo veku nedožitých 75 rokov.

Podľa štatistiky na 1,5 milióna živo narodených detí pripadajú na Slovensku jedny siamské dvojičky. Na Slovensku sa za posledných vyše 30 rokov narodili štyri siamské dvojičky. Príčina vzniku tejto genetickej chyby nie je zatiaľ známa.

"Vzniká to v prvých dňoch a týždňoch po spojení buniek spermie a vajíčka," hovorí o príčine vzniku siamských dvojičiek Šagát. Pričom faktory môžu byť rôzne. Genetické, teda spontánna mutácia génu, alebo vonkajšie, ako sú infekcie či psychické stresy. "Často sa ani nedá zistiť, prečo spojenie vzniklo," dodal Šagát.

Operácie siamských dvojčiat sa vo všeobecnosti podľa Šagáta posúvajú do vyššieho detského veku. "Pokiaľ by zrastenie bolo také, že dovolí, aby sme ich nechali rásť, tak môžu ísť aj dokonca domov. Žijú doma a oddelenie sa naplánuje v optimálnom čase podľa nálezov, ako prospievajú," vysvetlil Šagát. V niektorých prípadoch môže však byť rozdelenie detí vynútené. To vtedy, ak spojenie ohrozuje život jedného alebo druhého dieťaťa, alebo dokonca oboch.

Najzaujímavejšie fakty o siamských dvojíčkach

  • Termínom siamské dvojičky, teda dvojičky s rôznym rozsahom spojenia tela alebo stupňom zvyškového zdvojenia, boli po prvý raz pomenovaní bratia Chang a Eng Bunkerovci, ktorí sa narodili čínskym rodičom v Maklongu v Siame (historický názov Thajska) v máji 1811. V roku 1829 opustili chlapci ázijsky kontinent a odišli do USA, kde sa dokonca oženili tiež s dvojičkami a mali niekoľko detí (Chang desať a Eng dvanásť). Dvojičky boli spojené v oblasti hrudníka a zomreli tri hodiny po sebe v januári 1874 vo veku 62 rokov.
  • Najstarším historicky doloženým prípadom siamských dvojčiat sú však bratia, ktorí žili na prelome 15. a 16. storočia na dvore škótskeho kráľa Jakuba IV. pod kráľovskou ochranou. Zomreli vo veku 28 rokov, pričom jeden zomrel o päť dní skôr než druhý.
  • Na Slovensku sa od 70. rokov 20. storočia narodili siamské dvojčatá podľa dostupných údajov päťkrát vrátane dnešného prípadu. Posledným prípadom do dnešného dňa bolo narodenie chlapcov Michala a Marka 10. apríla 2007 v Bratislave; chlapci boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. V polovici septembra 2007 lekári deti oddelili, obaja chlapci však v priebehu niekoľkých týždňov podľahli pooperačným komplikáciám. Naopak, šťastne sa skončil príbeh dievčatiek Andrey a Lucie, ktoré prišli na svet v januári 2000. Dievčatká boli zrastené v oblasti panvovej kosti. Dva mesiace po narodení sa ich podarilo úspešne oddeliť lekárom z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice.
  • V Česku prvýkrát veľkú pozornosť vyvolal osud siamských dvojčiat Růženy a Josefy Blažkových, ktoré sa narodili v roku 1878 a mali spoločné brucho, boky a genitálie. Senzáciou sa stalo i to, že na jar 1910 porodili zdravého syna Františka. Pretože mali dve maternice, Růžena bola úradne vyhlásená za matku a Josefína za tetu. Zomreli pár minút po sebe v New Yorku v roku 1922. Živé siamské dvojčatá sa v Česku podľa dostupných informácií naposledy narodili v roku 1986.
  • Podľa štatistických údajov pripadajú jedny siamské dvojičky obyčajne na približne 50.000 a viac pôrodov. Iba malé percento z nich prichádza na svet živých a polovica z nich umiera len niekoľko hodín po pôrode. Štatistiky dokazujú, že z 200.000 zrastených párov prežije iba jeden.
  • Jedno z dvojčiat po oddeľujúcej operácii často umiera; pravdepodobnosť, že pacienti prežijú viac než dva roky po zákroku, je len 20-percentná.
  • Najviac siamských dvojičiek, zhruba 40 až 70 percent, sa rodí spojených v oblasti hrudníka a brucha. Menšia časť je k sebe pripútaná chrbtom a asi len jeden pôrod na 2,5 milióna zdravých novorodencov predstavujú dvojice spojené časťou hlavy. Dôležité pre chirurgické oddelenie zrastených dvojičiek je predovšetkým to, koľko majú spoločných orgánov.
  • Lekári sa pokúšali zrastené dvojičky oddeľovať už v 19. storočí, avšak prvé úspešné oddelenie siamských dvojčiat sa uskutočnilo v decembri 1952 v nemocnici v Clevelande v USA. Išlo o dievčatá zrastené v oblasti hrudnej kosti.
  • Hoci lekári dávajú prednosť oddeleniu dvojičiek ešte v dojčenskom či detskom veku, v júli 2003 sa uskutočnila unikátna operácia v Singapure vtedy 29-ročných siamských dvojčiat. Tamojší lekári sa pokúsili neúspešne oddeliť iránske sestry zrastené hlavami. Ani jedna zo sestier však náročnú operáciu neprežila.
  • Asi najznámejšia operácia siamských dvojčiat v Česku sa uskutočnila hneď po pôrode. Bolo to v roku 1980 v Hradci Králové, kde lekári úspešne oddelili Michala a Tomáša, ktorí sa narodili so zrastenou hrudnou kosťou a ďalšími zrastmi v oblasti brucha. V súčasnosti podľa lekárov žijú normálnym životom.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka