Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2009 11:56 | Správy | Domáce správy

Simon: SPF si objednal právnikov na kauzu Veľký Slavkov - za 949-tisíc €!

Podľa čerstvo odvolaného riaditeľa SPF Miroslava Mihalíka sa právne služby týkajú sporu ešte z čias ministrovania Zsolta Simona.

Podpredseda strany Most-Híd a poslanec NR SR Zsolt Simon dnes kritizoval, že Slovenský pozemkový fond si objednal právne služby u Advokátskej kancelárie Mandzák a spol. za 949 000 eur bez DPH. Fond si podľa neho obstaral právne služby na konania, ktoré sa týkali kauzy Veľký Slavkov. „Načo pozemkový fond obstará právne služby za súdne konanie v prípade Veľký Slavkov, keď tým istým ľuďom, za tú istú reštitúciu len o pár metrov vedľa poskytne pozemky. Takže sme prišli nielen o pozemok, ale aj o 949 000 eur,“ vyhlásil Simon dnes na tlačovej besede.

Ako pre agentúru SITA uviedol čerstvo odvolaný generálny riaditeľ SPF Miroslav Mihalík, právne služby sa týkajú sporov, ktoré vznikli ešte v roku 2006, keď bol Simon ministrom a generálnym riaditeľom SPF bol František Hideghéty. Ten podľa Mihalíka udelil súhlas investorovi pre územné konanie, pričom uzavretie kúpnej zmluvy podmienil vydaním a právoplatnosťou územného rozhodnutia a neuplatnením si reštitučných nárokov oprávnených na dané pozemky. Investorom mali byť tri spoločnosti, ktoré chceli vybudovať na pozemkoch vo vlastníctve štátu v správe SPF v katastrálnom území Veľkého Slavkova zábavný park, apartmánový komplex a golfový areál. Investor preto požiadal SPF o predaj pozemkov. K uzatvoreniu kúpnej zmluvy však nedošlo, pretože investor v stanovenom termíne nepredložil právoplatné územné rozhodnutie a nesplnil ani ďalšie podmienky.

Podľa Mihalíka investor 4. augusta 2008 predložil návrh na mimosúdne vyrovnanie za škodu, ktoré tri spoločnosti vyčíslili na približne 93 miliónov eur. Keďže SPF na návrh nereagoval, investori podali na Okresný súd v Poprade tri žaloby. Advokátsku kanceláriu Mandzák a spol. si teda SPF najal na tieto tri spory.

Mihalík zdôraznil, že odmena pre advokátsku kanceláriu bola dohodnutá podľa platnej vyhlášky. Prvú splátku mala advokátska kancelária dostať do 30 dní od účinnosti zmluvy, a to vo výške 47 450 eur. Druhú splátku mala dostať do 30 dní od prevzatia veci v rovnakej výške ako prvú. Podľa Mihalíka 854 100 eur mala advokátska kancelária dostať len v prípade úspešného skončenia veci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo