Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2009 14:00 | Správy | Domáce správy

Telefonát na ministerstvo financií: Úradníci sú totálne mimo!

Už osem rokov môžu občania prispieť na splatenie verejného dlhu. Ako? To je záhada. Úradníci na ministerstve financií totiž vôbec nevedia poradiť!

Verejný dlh stále narastá! Každý pracujúci Slovák dlhuje 8 400 €. Rezort financií predpokladá, že dlh Slovenska v roku 2012 bude predstavovať 33,3 miliardy €! Ministerstvo financií na splatenie dlhu žobre od občanov peniaze! Tento šialený nápad je zakotvený v zákone. Platí už osem rokov, ale zatiaľ ešte nikto neprispel. Hovorca rezortu tvrdí, že ak to občanov trápi, majú sa ozvať telefonicky a povedia im, ako môžu prispieť k zníženiu dlhu.

„Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy platí všeobecne zakotvený princíp, podľa ktorého účelovo určené peňažné dary možno použiť v rozpočtovej organizácii, ktorou je aj ministerstvo fi nancií. Nevylučuje sa teda prijatie peňažného daru na účely zníženia dlhu, v prípade seriózneho záujmu je možné obrátiť sa na ministerstvo fi nancií,“ uviedol hovorca rezortu Miroslav Šmál. Zákon začal platiť ešte za čias Dzurindovej vlády. Zatiaľ však nikto neprispel! „Neodporúčal by som občanom poslať ani cent. Politici v súčasnej vláde sú nezodpovední, neboli schopní ušetriť ani cent a peniaze míňali. A pritom narastá nezamestnanosť a ľudia si musia uťahovať opasky,“ povedal Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka.

Na linke Nový Čas - Ministerstvo financií SR: Úradníci nevedia poradiť

Redaktorka Nového Času sa ako bežná občianka informovala, akým spôsobom môže prispieť na splatenie štátneho dlhu. Trikrát ju prepojili a úradníčky jej nevedeli poradiť, kam a ako má peniaze poslať. Posledná si vzala kontakt a sľúbila, že kompetentná osoba sa ozve späť. Po dvoch hodinách zavolala a nadiktovala redaktorke kontakt na ďalšieho úradníka. Ten bol prekvapený, a dokonca sa schuti zasmial.

redaktorka: Dobrý deň, dnes ráno som si prečítala v Hospodárskych novinách, že ak chcem prispieť na štátny dlh, tak môžem na účet ministerstva financií poslať peniaze. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať?
operátorka: Skúsim vás prepojiť.
úradníčka1: Štátna pomoc, prosím?
redaktorka: Dobrý deň, dnes ráno som si prečítala v Hospodárskych novinách, že ak chcem prispieť na štátny dlh, tak môžem na účet ministerstva financií poslať peniaze. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať?
úradníčka1: Viete čo, to vám ja neviem poradiť, ale skúsim vás na niekoho prepojiť. Momentíček.
úradníčka2: Ministerstvo financií, sekretariát pána generálneho riaditeľa Majerského, prosím?
redaktorka: Dobrý deň, dnes ráno som si prečítala v Hospodárskych novinách, že ak chcem prispieť na štátny dlh, tak môžem na účet ministerstva financií poslať peniaze. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať?
úradníčka2: No viete čo, to ja vám neviem povedať. Momentík.
(radí sa s kolegyňami, smiech v pozadí)
Nadiktujem vám číslo, skúste tam. My s týmto nemáme nič. My sme rozpočtová sekcia. Skúste pánovi Dvořáčkovi. 02/59582521. Skúste sa tam opýtať, či vám budú vedieť poradiť. (pozn. red. Vladimír Dvořáček je generálny riaditeľ sekcie finančného trhu Ministerstva financií).
redaktorka: Dobrý deň, dnes ráno som si prečítala v Hospodárskych novinách, že ak chcem prispieť na štátny dlh, tak môžem na účet ministerstva financií poslať peniaze. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať? Chcela by som hovoriť s pánom Dvořáčkom.
úradníčka3: Dajte mi na vás kontakt ozveme sa späť.

Napokon sa ozvali a nadiktovali číslo na ďalšieho úradníka.

redaktorka: Dobrý deň, chcela by som z vlastných peňazí prispieť štátu na zníženie jeho dlhu, lebo som sa dočítala, že je to možné. Vraj vy mi budete vedieť poradiť, ako mám postupovať.
Ing. Droba: To je seriózna otázka alebo si robíte srandu?
redaktorka: Ja? V žiadnom prípade.
Ing. Droba: Lebo už na exprese som niečo také počul. Vy nepočúvate na Exprese Valnera? (Smiech.)
redaktorka: Nie, ja tu nemám zapnuté žiadne rádio.
Ing. Droba: A naozaj sa pýtate vážne? A prečo mňa?
redaktorka: Pýtam sa úplne vážne. A preto vás, lebo mi dali u pána riaditeľa Dvořáčka na vás číslo. Vraj vy mi budete vedieť poradiť.
Ing. Droba: A odkiaľ máte to, že ľudia môžu prispieť darom na zníženie štátneho dlhu?
redaktorka: Pán hovorca Šmál sa tak vyjadril v Hospodárskych novinách, v prílohe Finančné noviny. "Na základe zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy je možné darovať finančné prostriedky na zníženie verejného dlhu formou daru," povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Záujemcovia môžu kontaktovať ministerstvo, kde im poradia na aký účet treba peniaze poslať.
Ing. Droba: Tak potom sa treba obrátiť na neho, nech vám povie ako máte postupovať. Ja o tom neviem.

443863

ČO JE VEREJNÝ DLH
Je to dlh štátnej správy, samosprávy a štátnych fondov. Vytvorili ho všetky doterajšie vlády. Štátny dlh tvorí až 96 % verejného dlhu. Vzniká tak, že vláda minie viac peňazí, ako má z daní, odvodov a iných zdrojov a vzniká deficit. Deficity zo všetkých rokov spolu tvoria dlh. Štát dlh splácajú novým dlhom. Po rozpočítaní každý Slovák dlhuje takmer 4 000 €. Podľa schváleného rozpočtu na rok 2010, ktorý počíta s deficitom 3,7 miliardy €, vláda každého občana, vrátane detí a dôchodcov, zadlží o ďalších viac ako 691 €. Na vládny rozpočet sa však skladajú pracujúci, ktorí platia dane. Na jedného pracujúceho Slováka je to teda „utešených“ 8 400 €!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite