Príliš mnoho „éčok" na obaloch potravinových výrobkov odrádza ľudí od nákupu. Potravinové doplnky preto začínajú desiť aj samotných výrobcov, nie len spotrebiteľov. Tých strašia odborníci, ktorí majú podozrenie, že niektoré prísady spôsobujú alergie, svrbivé vyrážky, astmu a hyperaktivitu detí. Lekári sa obávajú, že niektoré môžu byť dokonca aj rakovinotvorné.
Producenti sa snažia všetky umelé farbivá a konzervačné látky radšej nahradiť drahšími prírodnými alternatívami.
Nové nariadenie Európskej únie, ktoré chémiu v potravinách radikálne obmedzí, začne podľa servera idnes.cz platiť v polovici budúceho roka. Výrobcovia však menia receptúry už teraz. Nechcú riskovať vysoké pokuty, ktoré by dostali, ak by termín nestihli. A výrobný postup sa nedá zmeniť zo dňa na deň.
Chemické farbivá, dochucovadlá a konzervačné látky označované skratkami s písmenom E budia nedôveru zákazníkov aj lekárov. Nie sú jedovaté, ale nie je známe, čo spravia s ľudským organizmom po mnohých rokoch konzumácie
Európska únia zostavila zoznam šiestich najpodozrivejších. Na obaloch potravín, ktoré ich obsahujú, musí byť od 20. júla 2010 vyslovene uvedené, že „môžu nepriaznivo ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí".
Ide o farbivá E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129. Ďalšie chemikálie budú čoskoro nasledovať.
Nebola by to však EÚ, ak by nariadenie nemalo výnimky. Nálepiek sa nemusia báť výrobcovia talianskej mortadely, dánskych mäsových guliek a štvorice francúzskych pochúťok vrátane konzervovaných húb hľúzoviek a slimákov.
Čo sú "éčka" | |
E 100 - E 200 | farbivá |
E 200 - E 300 | konzervačné látky |
E 300 - E 400 | antioxidanty, emulgátory, stabilizátory |
E 400 - E 500 | stužovače |
E 500 - E 600 | kypridlá |
Potravinári a výrobcovia deťmi milovaných sladkostí považujú zákaz za začiatok konca syntetických prísad. Éčka z potravinových obalov vďaka tomu miznú stále rýchlejšie, pretože sa to potravinárom predraží. „Rátame s tým, že sa bude európska legislatíva voči éčkam pritvrdzovať, toto je len prvá vlna. Je jasné, že nahrádzanie umelých farbív a vôní tými prírodnými je drahšie. Okrem toho je niekedy aj technologicky náročné," povedal Lubomír Chvalovský, predseda predstavenstva českej firmy Intersnack, ktorá vyrába a dováža zemiakové lupienky.
Najväčší český výrobca sladkostí Nestlé postupne nahrádza éčka rastlinnými výťažkami. „Každá takáto zmena je spojená s nárastom nákladov. Je to nie len zmena prísad, ale aj zmena na obaloch a zmena samotných receptúr. Berieme to však ako vec, ktorú si vyžiadal spotrebiteľ," povedal hovorca Nestlé Martin Walter.