Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2009 09:17

VIDEO - Ministerstvo zdravotníctva: Matejko († 1) nezomrel na prasaciu chrípku

Nová chrípka A (H1N1) si na Slovensku doteraz nevyžiadala žiadnu obeť. Testy nepotvrdili výskyt vírusu u dieťaťa, ktoré zomrelo v Bratislave.

Na brífingu Ministerstva zdravotníctva minister zdravotníctva Richard Raši (nominant Smeru-SD) uviedol, že chlapček neumrel na prasaciu chrípku.

Príčina smrti ročného chlapca bude známa popoludní po pitve, novú chrípku však už vylúčili. "Výsledok zo všetkých piatich vzoriek bol negatívny," povedal novinárom Raši. Už skôr ministerstvo uviedlo, že dieťa mohlo zomrieť aj pre zanedbanú starostlivosť.


O podozrení na novú chrípku u dieťaťa v stredu informovala televízia Joj, podľa ktorej výsledky pitvy údajne na 99 percent potvrdili prítomnosť vírusu typu A (H1N1). Podľa televízie sa otec chlapčeka pred niekoľkými dňami vrátil z Ukrajiny, kde počet obetí chrípky stúpol na viac ako 80 a takmer pol milióna ľudí postihla chrípka a akútne ochorenia horných dýchacích ciest.

431702

Médiá upozornil, že pokiaľ by sa šírili neoverené informácie "bude jeho povinnosťou dávať návrhy na trestné oznámenie týkajúce sa trestného činu šírenia poplašnej správy".

Podľa ministra momentálne na Slovensku nie je epidémia chrípky. "Ako to býva každý rok, v tej svojej najsilnejšej fáze pravdepodobne dorazí na prelome mesiacov január a február - práve preto budeme musieť byť všetci pripravení," konštatoval Raši. Podľa neho bude toto obdobie vyžadovať vzájomnú dôveru rezortu a médií, aby mohli byť ľudia pravdivo informovaní. Minister dementoval medializovanú informáciu, podľa ktorej mal byť pravdepodobnou prvou obeťou tzv. prasacej chrípky ročný chlapec v Bratislave.

Na súdno-lekárskom pracovisku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v stredu urobili pitvu chlapca, ktorú nariadil vyšetrovateľ. "V danom prípade od začiatku ide o neznámu príčinu smrti a pri pitve boli vykonané všetky forenzné postupy, ktoré si daný prípad žiada," povedal Raši. Doplňujúce výsledky vyšetrení budú známe poobede, dozvie sa ich vyšetrovateľ. Okrem iných vzoriek odobrali pri pitve aj štyri vzorky a jeden výter slúžiace na to, aby sa potvrdila alebo vyvrátila chrípka u tohto dieťaťa. "Výsledok všetkých piatich vzoriek z tohto nešťastného prípadu úmrtia ročného dieťaťa bol negatívny, to znamená, že ani vírus chrípky A(H1N1), ani vírus bežnej chrípky sa nepotvrdil," vyhlásil Raši.

Raši osobne kontaktoval najväčšieho distribútora rúšok, ktorý mu potvrdil, že ich má dostatok. Podľa ministra je tiež dostatok očkovacích látok proti chrípke. Firma, ktorá vyrába antivirotiká, ich má 50-tisíc na sklade a Štátne hmotné rezervy majú viac ako 600-tisíc antivirotík. "Najvhodnejšou prevenciou okrem hygienického režimu a zdravého životného štýlu je očkovanie proti bežnej chrípke," upozornil Raši, podľa ktorého aj informácie z Ukrajiny hovoria o tom, že sa tam šíri viac bežná chrípka. Iba u štvrtiny prípadov tam bol potvrdený vírus A(H1N1).

Polícia začala stíhanie v prípade údajnej prvej obete vírusu

Polícia začala trestné stíhanie v prípade smrti ročného chlapčeka, ktorý mal byť údajne prvou slovenskou obeťou prasacej chrípky. Agentúre SITA to dnes povedal bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár.

"V tomto prípade sme začali trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Presná príčina smrti sa súdno-lekárskou pitvou nepotvrdila. Momentálne čakáme na výsledok toxikologických vyšetrení," informoval Peczár. Polícia zatiaľ nikoho neobvinila, stíhanie začala voči neznámemu páchateľovi. Zatiaľ nie je známe, kedy sa vyšetrenie skončí. "Neviem vám to povedať," uviedol Peczár.

431706

Hlavný hygienik Slovenska Ivan Rovný na tlačovej besede uviedol, že podľa internetovej stránky Ministerstva zdravotníctva Ukrajiny bolo u našich východných susedov do 13. hodiny niečo viac ako 478-tisíc prípadov nákazy chrípkou a 81 prípadov úmrtí, z ktorých 22 je údajne na vírus A(H1N1).

"Pozorne situáciu monitorujeme, venujeme chrípkovej epidémii na Ukrajine maximálnu pozornosť," povedal Rovný. Svoje kroky koordinujú s ostatnými rezortmi a komunikujú aj s partnermi v okolitých krajinách. Regionálnych hygienikov požiadali o "zvýšenie ostražitosti" a okamžité hlásenie všetkých ťažších prípadov akútnych respiračných problémov. "Epidemiologická situácia k dnešnému ránu je relatívne priaznivá, zodpovedá obdobiu a situácii ako v každoročnej chrípkovej sezóne, nezaznamenali sme žiadny zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, ani chrípky, ani v tých pohraničných oblastiach," konštatoval Rovný. Colníci a policajti na východnej hranici nosia rúška, 2 700 rúšok dali na požiadanie starostke Uble pre tamojších obyvateľov. Tristotisíc ďalších rúšok vyexpedovali a rozdelia ľuďom z východného pohraničia na požiadanie starostov. V Ubli, Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom sú lekári ministerstva vnútra, pripravení sú epidemiológovia. K dispozícii je aj termokamera na hraničnom priechode.

Dve deti z Bratislavy, ktoré mali tzv. prasaciu chrípku, už nemôžu byť podľa Rovného prameňom nákazy. "Pretože už uplynula tá najdlhšia inkubačná doba, ktorá je desať dní, " vysvetlil Rovný

Rovný potvrdil, že v Bratislave už je zatvorená jedna základná škola, kde absencia detí dosiahla 37 percent a jedna materská škola, kde dosiahla absencia 42 percent. Rovný potvrdil, že v stredu mal ťažší stav 27-ročný muž, u ktorého bola potvrdená chrípka spôsobená vírusom A(H1N1) a na základe požiadavky vedenia nemocnice pre neho zabezpečovali všetko potrebné. "Jeho zdravotný stav sa rapídne zlepšil v porovnaní so včerajškom," povedal Rovný, ktorý sa o pacienta dnes zaujímal.

Prvý prípad vírusu sa na Slovensku objavil ešte koncom mája, nakazeným bol 37-ročný muž, ktorý sa vrátil s vírusom z USA. V krajine bolo podľa utorkových údajov evidovaných 180 prípadov vírusu typu A(H1N1). Najväčší výskyt je v Bratislavskom kraji, vo vekovej skupine 25- až 34-ročných.

V sezóne 2008/2009 na Slovensku ochorelo viac ako 1,5 milióna na akútne respiračné ochorenia, na chrípku takmer 233-tisíc ľudí. Minulý týždeň na akútne respiračné ochorenia ochorelo viac ako 55-tisíc ľudí, na chrípku necelých 8-tisíc ľudí.


Prasacia chrípka sa vo svete začala šíriť v apríli. Aktuálne štatistiky o výskyte prasacej chrípky môžu záujemcovia nájsť na internetovej stránke

európskeho centra pre kontrolu a prevenciu
ochorení www.ecdc.europa.eu.

Pandemickou chrípkou sa v krajine doteraz nakazili zhruba dve stovky ľudí.

Prvé prípady prasacej chrípky včera potvrdili na základných školách

v bratislavskej Petržalke a na Hlbokej ceste
. Viac sa dočítate TU >>

Ako sa nenakaziť prasacou chrípkou: Dôležitá je hygiena! >>

Zabijácky vírus z Ukrajiny: Čo nám pomôže proti novej chrípke? >>

Ako sa nenakaziť chrípkou: Jedzte vitamíny a nechoďte na Ukrajinu! >>

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi