Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2009 09:00 | Správy | Peniaze

Vyšší rodičovský príspevok: 6 odpovedí na vaše otázky

Rodičia, pozor! Od januára budúceho roku by vláda mala zvýšiť rodičovský príspevok až o 92 €.

Táto dobrá správa sa týka približne 29 770 rodičov. Nárok na vyšší príspevok nemáte, ak ste študentom, nezamestnaným alebo ak ste pred narodením dieťaťa pracovali menej ako 270 dní. Nový Čas oslovil Jozefa Mihála, špecialistu na dane, pracovné a sociálne právo. Odpovedal na 6 otázok, ktoré vás najviac zaujímali.

1. Manželka po VŠ pracovala asi 1,5 roka pred odchodom na materskú. Ako živnostníčka bola oslobodená od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Má zaplatených len 5 mesiacov, ale pracovala. Nerozumiem, prečo by nemala poberať vyšší rodičovský príspevok? Nepoberala ani materskú...
- Nárok na vyšší rodičovský príspevok má len osoba, ktorá pred rodičovským príspevkom poberala materské. Nárok na materské má len matka, ktorá bola v období dvoch rokov pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní. Vaša manželka bola takto poistená len 5 mesiacov - asi 150 dní. Preto jej nepriznali materské a nebude mať nárok ani na vyšší rodičovský príspevok. Riešením by bolo dobrovoľné nemocenské poistenie, ale to už spätne nevyriešite. Ak by ste o materské a následne aj o rodičovský príspevok požiadali vy ako otec - keďže odvody platíte dlhší čas - mali by ste nárok na materské a následne aj vyšší rodičovský príspevok. To by ste však počas poberania rodičovského príspevku nemohli pracovať.

2. Manželka s dvojčatami išla na materskú, po nejakom čase začala pracovať. Teraz robí už štvrtý mesiac. Opäť však otehotnela a na materskú ide v decembri. Má nárok na vyšší rodičovský príspevok?
- Ak bola pri dvojčatách zamestnaná s tým, že v zamestnaní bola na rodičovskej dovolenke, tak potom pri ďalšom dieťati bude mať nárok na materské. Po skončení poberania materského bude mať v roku 2010 nárok na vyšší rodičovský príspevok, až kým dieťa nedosiahne dva roky. Podmienkou je, že počas poberania rodičovského príspevku nebude pracovať.

3. Som absolventka VŠ. Po skončení štúdia som pracovala 5 mesiacov, a teraz nastupujem na materskú. Na aký príspevok mám nárok?

- Ak ste pracovali 5 mesiacov, pravdepodobne nebudete mať nárok na materské. Tento nárok by ste mali len vtedy, ak by ste v období dvoch rokov pred pôrodom boli najmenej 270 dní nemocensky poistená. Ak teda nebudete mať nárok na materské, nebudete mať nárok na vyšší rodičovský príspevok v sume 256 €, ale len na rodičovský príspevok v sume 164,22 €.

4. Poberám rodičovský príspevok od mája 2009. Týka sa ma jeho zvýšenie od 1. januára 2010?
- Ak na úrade práce požiadate po 1. 1. 2010 o zvýšený rodičovský príspevok, budete aj vy od januára 2010 dostávať príspevok vo výške 256 € a to až do mesiaca, v ktorom vaše dieťa dosiahne dva roky veku. Podmienka je, že ste pred rodičovským príspevkom dostávali materské a nevykonávate zárobkovú činnosť.

5. Práve sa mi narodilo dieťa a dostávam materské. Rodičovský príspevok by som mala poberať od 16. 2. 2010. Budem mať nárok na vyšší príspevok, ak sa mi dieťa narodilo už v roku 2009? A budem môcť popri jeho poberaní pracovať na dohodu o pracovnej činnosti?
- Áno, budete mať nárok na vyšší rodičovský príspevok. Podmienkou však je, že nesmiete vykonávať zárobkovú činnosť. Ak teda budete pracovať na dohodu o pracovnej činnosti, stratíte nárok na rodičovský príspevok úplne, teda nebudete ho poberať vôbec. Budete mať nárok len na príspevok na starostlivosť o dieťa v oveľa nižšej sume.

6. Mám živnosť a dieťa sa mi narodilo ešte v roku 2008. Predtým som bola poistená, dostávala som materské a rodičovský príspevok poberám od decembra 2008. Môžem po 1. 1. 2010 požiadať o zvýšený rodičovský príspevok - dieťa bude mať dva roky až v júni 2010, takže by som mala za 6 mesiacov vyššiu sumu?
- Ak máte živnosť, nespĺňate podmienku nevykonávania zárobkovej činnosti. Vyšší rodičovský príspevok preto nezískate. Nárok na vyšší príspevok by ste mali vtedy, ak by ste živnosť zrušili, alebo aspoň pozastavili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silhouettes of soldiers during Military Mission at dusk
Hranice zažívali boje znepriatelených skupín: Nálety a ťažké zbrane! Aká je situácia?
Juraj Bača bol celý týždeň na antibiotikách.
Foto
Zdravie Juraja Baču v ohrození: Skončil v rukách zdravotníkov, infúzie počas Let's Dance!
S Jánom Kubišom sa v relácii Včas rozprávala Benita Feketeová.
Prezidentský kandidát Ján Kubiš v relácii Včas: Slovensko nie je v medzinárodnej izolácii
Konstantin a Aryna prežíval radostné spoločné chvíle.
Foto
Obrovský smútok svetovej dvojky: Prišla o životnú lásku († 42), zomrel hokejový reprezentant
(Ilustračná foto)
V regióne stúpol počet ochorení: Pribudlo mnoho pacientov! Zatvárali aj školy
ilustračné foto
Napätie na mori narastá: USA však nepoľavuje, svojho spojenca bude brániť!
(ilustračné foto).
Už je to tu: Na nočnej oblohe sa niečo deje! Potrvá to do konca marca a vidieť to aj na Slovensku
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek.
Foto
Kim Čong-un sa zúčastnil veľkého cvičenia: Svetu zovrie krv v žilách! Hrozivé manévre
Foto
Bývalí tréneri o Čavričovom odmietnutí repre: Nech si uvedomí, prečo dostal občianstvo!
(ilustračná foto)
Slováci, chcete si zaobstarať hlasovací preukaz? Ponáhľajte sa, čas sa kráti!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Daň za nedostatok pediatrov: Množstvo detských pohotovostí zanikne! Hľadá Dolinková riešenia?
Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru: Toto návštevníkov na podujatí čaká!