Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2009 07:00 | Správy | Domáce správy

Dráma v Alpách: Pri Mont Blancu zachránili 18 Slovákov!

Skupinka 18 turistov zo Slovenska pri Mont Blancu, najvyššom vrchu Európy, prežila peklo.

Pre zlé počasie zostali uväznení na vrchole hory Gouter, zdvihol sa vietor a oni nemali šancu vrátiť sa späť. Na ich záchranu nemohol letieť ani vrtuľník. Keďže sa k nim blížila búrka, začali si stavať úkryt proti víchrici. Nakoniec ich po niekoľkých hodinách zachránili sprievodcovia, ktorí sa im vydali na pomoc. Dnes im ďakujú za život.

Pri najvyššom vrchu Európy sa odohrala poriadna dráma. Skupinka slovenských alpinistov, ktorá tu počas dovolenky absolvovala niekoľko výstupov, sa vybrala zdolať Mont Blanc. Výstup v náročných podmienkach sa však zmenil na boj o život. Skupinka sa pre náročnosť terénu rozdelila, desiati zostali v aklimatizačných chatkách, ôsmi pokračovali vo výstupe. Počasie sa zhoršilo a bolo jasné, že dole už nezídu. K ôsmim slovenským alpinistom sa pridal aj zatúlaný Japonec.

A spolu zostali uväznení na úpätí hory Gouter. Keďže sa blížila noc a zdvihol sa silný vietor, začali si kopať úkryt, kde chceli prečkať noc. Ich desať kamarátov, ktorí sa na výstup necítili, zalarmovalo horskú službu. „Volali zo slovenského čísla, že ich priatelia sa stratili na úpätí Gouteru. Keďže bolo zlé počasie, nemohli sme im poslať helikoptéru,“ povedal záchranár zo Chamonix Mountain Rescue (CHMR).

Nakoniec zavolali do neďalekej chaty, či v blízkosti úpätia hory nie sú horskí sprievodcovia. Mali šťastie. Ozvali sa im štyria muži - Francúzi Francis a Pascal, Slovinec Ervin a Talian Paolo. Spolu s ďalšími piatimi horskými vodcami neváhali, vytvorili záchranný tím a vydali sa na pomoc slovenským alpinistom. Polícii sa podarilo lokalizovať stratených Slovákov vďaka signálu z mobilných telefónov na sto metrov. Aj to je však v zlom počasí v horách príliš veľa.

„Našli sme ich vďaka telefónnym hovorom,“ povedal Frederic Charlet z CHMR. Pátranie na úpätí hory trvalo asi dve hodiny. „Slováci, ku ktorým sa pridal Japonec, mali vysokohorské vybavenie, vykopali si zákryt proti vetru, kde chceli prečkať búrku aj noc,“ dodal Charlet. Podľa neho stratení Slováci boli vďační. „Vedeli, že bez záchrany by to bola dráma. Ak by sme ich nenašli, mnohí z nich by mali omrzliny alebo by boli mŕtvi,” povedal sprievodca. Chybou podľa neho bolo, že si pred náročným výstupom neprekonzultovali počasie.

Najviac ho však hneval japonský turista, ktorý vôbec nemal vysokohorské vybavenie. „Ten mladík nepoznal trasu, nevedel o počasí, mal len turistické palice, nemal ani telefón. Keby nestretol skupinu Slovákov, bol by mŕtvy,“ uzavrel sprievodca.

Kde sa nachádza Mont Blanc

Mont Blanc (4 810 m n. m.) je najvyšším vrcholom Aĺp. Leží na francúzsko-talianskej hranici v Savojských Alpách. Vrch je pokrytý mnohými ľadovcami. Na jeho vrchol sa dá vystúpiť štyrmi rôznymi cestami. V lete je najfrekventovanejšia práve tá cez horu Gouter, pre ktorú môže byť východisko v Chamonix alebo Saint Gervais.

390294

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly