Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2009 14:07 | Správy | Domáce správy

Psia škôlka - nenechávajte svojho miláčika samého doma

Okrem hotelov pre psy sa na Slovensku rozmohli aj škôlky. Sú určené prevažne malým šteniatkam, ale stáva sa, že ich využívajú aj ostrieľaní „borci“.

Ak nemôže byť pes doma sám, majiteľ ho odvedie ráno do škôlky a po práci
si ho vyzdvihne. Tak je to aj v bratislavskej škôlke Helly Kratochvílovej, ktorá
sa psím miláčikom venuje dlhých 22 rokov.

V psej škôlke Helly Kratochvílovej nás víta sedem psíkov. Až na nedôverčivého jazvečíka Fredyho všetky chcú pohladiť, predvádzajú sa, vyskakujú, nosia svoje obľúbené hračky a naznačujú, aby sme sa s nimi hrali. Hella zariadenie prevádzkuje v dome, kde žije so svojou rodinou. Jej zverenci majú u nej prechodný domov a skutočný raj na zemi. Veď ak je psík zvyknutý rozvaľovať sa v manželskej posteli, Kratochvílovci mu pokojne doprajú aj túto radosť.

Ako škôlka vyzerá

Ak si predstavíte materskú školu pre deti, tak tá psia jej je v mnohom podobná. Havkáči majú svoju herňu s hračkami, brlôžky, kam si zalezú, aby mali od ostatných pokoj i priestranný dvor, kam sa z času na čas vytratia. Zakázaná nie je ani obývačka, pohodlný gauč, či kuchyňa, kde rodina bežne varí. Sú jednoducho všade. Hella je však zvyknutá. Aj ona má troch psov, ktorí zohrávajú dôležitú úlohu pri socializácii škôlkarov.

Na j vä č ší záujem o škôlku je od januára po máj, a potom v septembri a októbri. „Momentálne zapĺňam kalendár na február budúceho roka. V lete nemáme zatvorené, ale škôlkarov je pomenej. Viacerí sú na dovolenkách so svojimi pánmi alebo s ich deťmi na dedine u babičky,“ upresňuje majiteľka, ktorá do dennej škôlky berie najviac troch až štyroch psov. „Je to maximum, pretože na viac zvierat mi nezostáva čas.“

Psí život v kolektíve

Príchod do škôlky je medzi siedmou a ôsmou hodinou, teda predtým, než majiteľ odíde do práce. „Sú však situácie, keď chodím po psíka až domov,“ vraví Hella. „Po príchode dostanú škôlkari raňajky a potom s nimi chodím po jednom na prechádzku. A to až trikrát za deň po pol hodine. Po vychádzke idú spať, aby sa upokojili. Nemáme klietky, a tak odpočívajú v herni alebo obývačke, kde majú v lete väčší chládok.

Každý si nájde či už podušku, peleštek pod stoličkou, niektoré sú zvyknuté spávať na gauči, iné na posteli.“ Okolo jedenástej sa psy zobúdzajú a potom ich čaká hra. „Na dvore alebo ak mám pomocníka, ideme na výlet. Po vyšantení dostávajú obed a nasleduje odpočinok. Po ňom príde individuálna štvorhodinová výučba v pätnásťminútových intervaloch, aby sa dokázali sústrediť. Učím ich počúvať na povely, aportovať, zvykať si na obojok, vôdzku, náhubok a všetko, čo na život v meste potrebujú,“ vysvetľuje Hella.

Autorita bez strachu

Medzi škôlkarmi sa nájdu aj výmyselníci. Sú hyperaktívni. Šantia po celý deň, až kým nejdú domov. A mnohým sa ani nechce. „Musím ich zaujať, vymýšľať hry, pripravovať dobrodružstvá. Doma sú už pokojné a majitelia si ich správanie nevedia vynachváliť. To, čo sa psík naučí v škôlke, musí jeho pán podľa pokynov aplikovať v domácom prostredí, aby si získali rešpekt. Pes musí cítiť autoritu a on ju má rád, ale nesmie sa báť. A na tejto teórii funguje aj moja škôlka.“

Majitelia majú rôzne požiadavky.

Želajú si, aby Hella psa naučila cestovať v autobuse, vo vlaku alebo v aute, pretože zvieratká sa toho buď boja, alebo im býva v ňom zle, podobne ako ľuďom. Okrem šteniec vo veku od 2 do 5 mesiacov berie do
škôlky aj dospelé psy. Napríklad tie, ktoré doma majiteľovi ničia byt.

Koľko zaplatíte

Ak chcete svojho miláčika umiestniť v psej škôlke, najprv sa musíte skontaktovať s majiteľkou. Ona rozhodne, či ho môže zaradiť do kolektívu. Dôležité nie sú jeho vzrast ani plemeno, ale veková kategória, ktorá sa momentálne v škôlke nachádza. Potom vyplníte dotazník s dôležitými údajmi o zvykoch zvieratka.

Samozrejmosťou je, že pes musí byť zaočkovaný a nesmie mať blchy. Na deň zaplatíte od sedem do pätnásť eur. Záleží na požiadavkách. V cene nie je započítaná strava. Tú majiteľ psa prinesie do škôlky, pretože každý pes j  zvyknutý na inú potravu. V cene je zahrnuté ubytovanie, celodenná starostlivosť, výučba a prípadné ošetrenie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ