Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2009 12:51 | Správy | Peniaze

Nórske granty pomôžu ušetriť obciam na osvetlení

Minimálne 30-percentné zníženie ročnej spotreby elektrickej energie dosiahne 45 obcí a miest na Slovensku.

Podarí sa im to zmodernizovaním verejného osvetlenia, ktoré zaplatia z grantu z Nórska, Islandu a Lichtenštajnska. Prvé z obcí už v týchto dňoch svietia úspornejšie. Spolu sa v rámci grantu vynoví alebo vymení 6 232 svietidiel. Najviac z obcí - až desať je z Banskobystrického kraja, rovnako po deväť obcí si osvetlenie vynoví v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Naopak iba jedna je z Prešovského kraja - obec Lipovce (okres Prešov). Najviac prostriedkov získali dve mestá - Michalovce (146 228,84 €) a Svätý Jur (142 063,92 €) a z obcí pridelia na modernizáciu osvetlenia najviac peňazí - 138 473,62 € Starým Horám.

Celová suma vyše 3,15 milióna eur rozdelená na jednotlivé projekty je z blokového grantu Modernizácia verejného osvetlenia financovaného Nórskym finančným mechanizmom, Finančným mechanizmom Európskeho hospodárskeho priestoru a štátnym rozpočtom SR. Sprostredkovateľom tohto blokového grantu je Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Ako ďalej agentúru SITA informovali z SIEA, grant určený na výmenu alebo rekonštrukciu svietidiel, výmenu rozvádzačov a inštaláciu systémov riadenia osvetlenia, mohol pokryť až 90 percent z oprávnených nákladov projektov.

Maximálne tak mohol jeden projekt získať 150-tisíc eur. Hlavná časť podpory - 85 % pochádza rovnakým dielom z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva, do ktorého prispievajú Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. Medzi ich priority patrí aj ochrana životného prostredia a podpora trvalo-udržateľného rozvoja.

Veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Brit Lovseth, ako zástupkyňa jedného z hlavných prispievateľov, sa zoznámi s využitím prostriedkov počas pondelkovej návštevy obcí Zeleneč (okres Trnava) a Malinovo (okres Senec). V oboch majú podstatnú časť verejného osvetlenia už zmodernizovanú. V Malinove sa v počas návštevy veľvyslankyne skúšobne spustí časť svetiel. "Najväčšiu šancu uspieť mali obce, ktoré chceli modernizovať svoje systémy tak, aby ich verejné osvetlenie bolo nielen úspornejšie a efektívnejšie, ale zároveň aj bezpečnejšie a predovšetkým šetrnejšie voči životnému prostrediu,“ uviedla veľvyslankyňa.

Výzva na predkladanie projektov bola vyhlásená v apríli 2008. Žiadatelia mali na vypracovanie štyri mesiace. Záujem o grant prejavilo zaslaním projektu 102 obcí. Jednou z podmienok udelenia grantu okrem iného bolo aj zníženie spotreby elektrickej energie o 30 percent v porovnaní s rokom 2007. Najvýraznejší úsporný efekt mali nové energeticky menej náročné svetelné zdroje. Vo väčšine podporených projektov obce počítali aj s reguláciu intenzity osvetlenia. Ako sa úspešným žiadateľom podarí projekty zrealizovať, a či svoje záväzky naplnia, bude známe najskôr o rok a pol, kedy by mala byť všetky dokončené.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu