Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2009 14:38 | Správy | Domáce správy

VIDEO - Pohodu zrušili: Zrútený stan zabil človeka, 55 ľudí zranených!

Jeden z najväčších koncertných stanov na festivale Pohoda sa zrútil. Jeden človek zahynul a vyše 50 ľudí sa zranilo! Festival organizátori okamžite po tragédii zrušili.

Boli ste počas vyčíňania počasia na Pohode? Pošlite nám fotografie a videá na tip@novycas.sk alebo 0918 620 001.

187293

 

Krízové linky, na ktorých získate informácie: +421 961 202 112 / +421 905 559 386

Podľa informácií z tlačovej konferencie bolo hospitalizovaných až 52 ľudí! Minister vnútra Róbert Kaliňák potvrdil, že pri zrútení stanu na festivale Pohoda zahynul jeden človek. Obeťou tragédie je 29-ročný muž z Piešťan. Do Fakultnej nemocnice v Trenčíne doviezli dnes po zrútení O2 Arény na festivale Pohoda 55 zranených, potvrdil agentúre SITA riaditeľ nemocnice Rudolf Lintner. Traja ťažko zranení pacienti sú v hlbokej kóme. Ďalších päť ľudí v nemocnici v Prievidzi, po jednom v Piešťanoch, Považskej Bystrici a v Bojniciach. Jeden pacient bol odvezený do martinskej nemocnice.

Tanečnú arénu, na ktorej prišlo k nešťastiu, stavali a zabezpečovali organizátori festivalu Bažant Pohoda. O2 si na nej len zaplatila reklamný priestor. K celej situácii cítime nesmiernu ľútosť a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ povedal pre Čas.sk hovorca O2 Rene Parák.

367760

Rudolf Lintner nemá informácie o obetiach incidentu. Minister vnútra Robert Kaliňák agentúre SITA potvrdil, že incident si vyžiadal smrť mladého chlapca. SITA to potvrdila aj Čižmáriková. Podľa Lintnera majú všetci lekári nemocnice pohotovosť. Medzi ľahko zranenými sú ľudia s ranami na hlavách a rukách.

Tlačová konferencia však podľa informácií sme.sk napokon predsa len bude. K situácii by sa mal vyjadriť organizátor festivalu Michal Kaščák.

VIDEO: Záchranári zasahujú na festivale Pohoda

367721

Areál letiska, z ktorého po nehode začali evakuovať ľudí, je už takmer prázdny. Z miesta posilnili kyvadlovú dopravu, ktorá stojí na troch miestach - v centre mesta, na železničnej stanici a pri športovej hale. Návštevníci v nej môžu prespať do nedele.

Tlačovú konferenciu, ktorá mala byť o šiestej, organizátori zrušili. Informovať budú podľa novinárov, ktorí sú na mieste, podľa situácie. V trenčianskej nemocnici už má troch ľudí aj krízový intervenčný tím ministerstva zdravotníctva, potvrdil agentúre SITA jeden z jeho členov Radovan Bránik. Do nemocnice prídu aj jeho ďalší traja členovia, ktorí budú rodinným príslušníkom poskytovať bližšie informácie o zdravotnom stave ich príbuzných.

Zranených odviezli do piatich nemocníc. Troch ťažko zranených návštevníkov Pohody odviezli záchranári do trenčianskej nemocnice, ostatných do nemocníc v Bojniciach, Považskej Bystrice, Myjave. Jedného pacienta s ťažkým zranením chrbtice odviezli zdravotníci do piešťanskej nemocnice. Na mieste zasahovalo 6 sanitných vozov, neskôr ešte prišli 4 vozy RZP a 2 ďalšie sanitky.

VIDEO: Hasiči odnášajú ranených

367723

Vedenie mesta Trenčín otvorilo pre návštevníkov, ktorí prišli do mesta, športovú halu, aby boli v suchu a pripravuje pre nich polievku.

Všetky autobusy SAD Trenčín prímestskej a mestskej hromadnej dopravy sú vysielané na miesto nešťastia. "Do odvolania nebude premávať veľké množstvo pravidelných liniek," informovala agentúru SITA hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová.

Tento ročník najväčšieho letného hudobného festivalu na Slovensku, trenčiansku Pohodu, okamžite po tragédii zrušili.

Polícia a organizátori sa snažili o čo najrýchlejšiu evakuáciu osôb z areálu, pretože sa obávali ďalšej búrky, ktorá sa mala k Trenčínu prihnať večer.

"Polícia je na mieste nešťastia a naše hliadky organizujú dopravu, aby nedošlo k dopravnému kolapsu," povedal krátko po tragédii pre Čas.sk Pavol Kudlička z trenčianskej krajskej polície. Organizátori festivalu v súčasnosti areál evakuujú, účastníkov tiež vyzvali, aby opustili letisko, kde pracujú hasiči a záchranári. Pre návštevníkov, opúšťajúcich Pohodu, posilnili i kyvadlovú dopravu.

Podľa informácií Čas.sk, organizátori Pohody pred búrkou návštevníkov varovali. Informácia sa ale nedostala k ľuďom, ktorí sa do tanečného stanu išli skryť pred búrkou. Stan spadol počas silnej prietrže mračien. V priebehu koncertu ho nadvihlo a celý sa zvalil na stovky ľudí, ktoré sa pod ním nachádzali. Na mieste zostalo iba vnútorné pódium.

VIDEO: Organizátori vyzvali účastníkov Pohody, aby opustili areál

367724

Na príchod nepriaznivého počasia sa chystali organizátori a návštevníci festivalu už od obeda. "Zatiaľ len prší a výrazne sa ochladilo, dúfame, že sa to sem v takej intenzite nepriženie," povedala pre Čas.sk pred 15. hodinou návštevníčka festivalu Helena z Nitry. Okolo 15:45 však prietrž mračien a silný vietor dorazili aj do areálu trenčianskeho letiska, organizátori festivalu Pohoda odporučili najmä návštevníkom z deťmi, aby opustili areál a presunuli sa do mesta, kým sa počasie neupokojí. Vietor začal strhávať stany, zakrátko strhol tanečný stan, čo spôsobilo tragédiu.

Festival Pohoda sa skončil nešťastne aj v roku 2006, zomrel jeden muž z Česka. Dvadsaťjedenročný spolupracovník českej firmy z Prahy neprežil smrteľný úraz pri rozoberaní jednotlivých pódií. Vlani smrteľné nešťastie poznamenalo iný slovenský hudobný festival HARDfest v Jaslovských Bohuniciach. Zomreli pri ňom dvaja mladíci, na ktorých spadli stromy. Ďalší ľudia boli zranení.

Celé západné Slovensko zasiahli silné búrky

Ako pre agentúru SITA uviedol dispečer z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, hasiči zasahovali v 14 takýchto prípadoch v hlavnom meste, spadnuté stromy na dvoch miestach musia odstraňovať hasiči v Pezinku. Polámané konáre však poškodili aj električkové vedenie na križovatke Záhradnícka - Miletičova. Prívaly vody okrem toho vytopili zatiaľ aj dve pivnice. V súčasnosti hasiči v hlavnom meste stále zasahujú. Na niektorých miestach sila vetra mierne klesla, výdatne však prší stále.

Nepriaznivé počasie si vyžiadalo aj zrušenie 2. oficiálneho tréningu v súvislosti s Majstrovstvami Európy v pretekoch automobilov do vrchu Slovakia Matador 2009. "Trať na Pezinskej Babe zasiahla silná prietrž mračien a fúkal silný nárazový vietor, čo znemožnilo štart druhého tréningu," informoval agentúru SITA Maroš Palesch z press centra majstrovstiev. Štart prvého kola pretekov je naplánovaný na nedeľu na 9:00.

SHMÚ vydal pre celé územie Slovenska výstrahu 1. stupňa

Silný dážď, nárazový vietor a intenzívne blesky prekvapili dnes popoludní obyvateľov západného Slovenska. Počasie náhle začalo zhoršovať po 13:00. Časť Bratislavy vrátane mestskej časti Vajnory ostala bez elektriny. Prudké prívalové dažde a vietor hlásia meteorológovia aj z novozámockého okresu, čitatelia Čas.sk z levického okresu informovali o intenzívnej víchrici. Hasiči na celom západnom Slovensku zasahujú, najmä kvôli škodám spôsobeným vetrom a popadaným stromom na ceste.

Pre západ Podunajskej nížiny, severozápadné Slovensko a Horné Ponitrie platí do nedeľného rána výstraha druhého stupňa pred búrkami a riziko povodní prvého stupňa. Pred búrkami varujú meteorológovia aj na východe Podunajskej nížiny. Výstraha druhého stupňa znamená, že nebezpečný jav je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, no intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť škôd je vysoká. Na krajnom západe a celom strednom Slovensku platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Na Záhorí, Orave a Kysuciach sa môžu vyskytnúť aj povodne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete