Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2009 10:20 | Správy | Peniaze

Nájomné byty, ktoré nahradia reštituované, budú stáť 73 mil. €

Návrh koncepcie usporiadania vzťahov súkromných vlastníkov bytových domov a nájomcov dotknutých dereguláciou cien nájmu bytov počíta v rokoch 2010 až 2015 s použitím 72,7 mil. eur zo štátneho rozpočtu.

Počíta sa s výstavbou a prípravou tisíc náhradných nájomných bytov na základe 923 nájomcov prihlásených na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja do 20. januára tohto roku. Minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov predkladá uvedený materiál na najbližšie zasadnutie vlády. Hlavným cieľom riešenia je poskytnúť vybraným nájomcom bytov v reštituovaných domoch súkromných vlastníkov náhradný byt miesto toho, ktorý doposiaľ užívali. Ako ďalej vyplýva z návrhu koncepcie, na obstaranie náhradných nájomných bytov je potrebných 54,5 mil. eur a na výstavbu technickej vybavenosti, projektovú prípravu stavieb a kúpu pozemkov pre výstavbu náhradných nájomných bytov ďalších 18,2 mil. eur. Uvoľňovanie bytov by malo trvať stanovené časové obdobie, napríklad päť rokov, aby sa vzhľadom na výšku finančných prostriedkov dokázali zadovážiť náhradné byty.

"Prijatím navrhovaného koncepčného riešenia sa poskytne základ na doriešenie a stabilizáciu bývania najmä tým nájomcom, ktorí v súčasnosti bývajú v bytoch v domoch vydaných pri náprave krívd, kde došlo k následnému prevodu vlastníctva inej právnickej alebo fyzickej osobe," konštatuje ministerstvo výstavby. Materiál má riešiť aj situáciu ľudí bývajúcich v bytoch v domoch, ktoré boli súčasťou prevodu štátu na iné osoby a ich súčasné bývanie im nezabezpečuje istotu bývania do budúcnosti.

O náhradný byt by mohli požiadať nájomcovia, ktorí si nedokážu zabezpečiť vlastné bývanie na základe merateľných sociálnych kritérií, vypracovaných ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Títo nájomcovia by boli povinní uvoľniť užívaný byt až po pridelení náhradného nájomného bytu. Na náhradný byt by nemali mať právo nájomcovia, ktorí vlastnia alebo spoluvlastnia porovnateľný byt v obci, v ktorej užívajú nájomný byt, alebo najviac do 50 kilometrov od miesta, kde sa byt nachádza. Ukončenie nájmu bytu by malo byť postupné. Výška nájomného v náhradných nájomných bytoch s maximálnou podlahovou plochou 80 štvorcových metrov by mala byť regulovaná a dosahovať úroveň ako v iných verejných nájomných bytoch.

Podľa opatrenia ministerstva financií o regulácii nájmu cien bytov z 25. septembra 2008 sa maximálna cena nájmu bytu, vrátane jej prípustného zvýšenia po 31. decembri 2011 uplatní len, ak je súčasne splnených päť podmienok. Má ísť o byt, na ktorý sa vzťahuje regulácia cien nájmu bytov, prenajímateľom bytu nie je štát, vyšší územný celok, obec alebo nimi zriadená či založená právnická osoba. Nájomca, spoloční nájomcovia alebo ostatné osoby žijúce v spoločnej domácnosti neboli k 1. októbru 2008 výlučnými vlastníkmi alebo spoluvlastníkmi porovnateľného bytu či nehnuteľnosti v obci, v ktorej užívajú nájomný byt. Prenajímateľ bytu sa nedohodol alebo nedohodne písomne s nájomcom bytu o cene nájmu bytu pred 1. januárom 2012 inak a nájomca bytu sa do 31. decembra 2008 prihlásil na ministerstve výstavby. Najviac bytov, ktorých sa týka návrh koncepcie, je v Bratislave, a to 76,5 %. V bratislavskom Starom meste sa nachádza 57 % všetkých takýchto bytov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu