Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2009 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Viacerí obžalovaní z vrážd sa dostali na slobodu: Slepá spravodlivosť?!

Polícia prípad vyšetrí, prokurátor podá obžalobu a súd rozhoduje. Paragrafy sú však niekedy pokrútené. A spravodlivosť je niekedy slepá.

Sudcovia nedodržali lehotu a zabudli predĺžiť väzbu! Nepodarilo sa preukázať, že skutok spáchali! Zmena v dôkaznej situácii! Aj to sú dôvody, prečo sa obžalovaní z vrážd dostávajú na slobodu. Najnovšie má len krok k slobode bos žilinského podsvetia František Salinger (39).

Psychológ Karol Kleinmann si myslí, že v súčasnosti je taká doba. „Hovorí sa, že každých dvadsať rokov dochádza v spoločnosti k zmene. Po revolúcii 1989 bolo to obdobie a teraz je to tu opäť. Práve teraz je tu ten čas, keď vychádza znova na povrch špina,“ povedal. Každý prípad je iný.

Ľudia len ťažko pochopia, prečo stretnú na ulici osoby, o ktorých čítali v novinách, že sú súdené za rôzne brutálne vraždy. „Je to základná otázka bezpečia. Ľudia nerozlišujú, či pochybil sudca, či je nedostatok dôkazov, alebo obžalovaný má na prepustenie z väzby podľa zákona nárok. Vnímajú to tak, že na slobode je nebezpečný ,zločinec‘ a to ich rozčuľuje,“ vysvetlil Kleinmann.

František Salinger Proces s vylúčením verejnosti

257121



Bos žilinského podsvetia František Salinger (39) je obžalovaný z vraždy Štefana Gažúra († 27) a rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti. Sudca ho pustil z väzby. V prípade totiž nastal zvrat. Podľa informácií Nového Času súd na návrh obhajoby nariadil, aby znalec vyšetril duševný stav dvoch chránených svedkov. To dôkaznú situáciu zmenilo v prospech Salingera. Súd tiež na žiadosť obhajoby„odtajnil“ aj jedného z dvoch utajených svedkov. Obhajoba tak zrejme spochybnila ich dôveryhodnosť a pravdovravnosť. Spochybňovať dôkazy je práca advokátov. Sú však aj prípady, keď svedkovia na súde zmenili výpoveď zo strachu alebo pre vyhrážky obžalovaných. Opýtali sme sa žilinskej polície, či rieši prípad vyhrážania sa svedkom v súvislosti s kauzou Salinger.

„Keďže vyšetrovateľ prípad, ktorý je na súde, ukončil, polícia sa nebude vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová. Pochybnosti o rozhodnutí súdu v súvislosti s väzbou vyvoláva aj fakt, že novinári nemôžu sledovať čo sa odohráva v pojednávacej miestnosti. Sudca žilinského okresného súdu JUDr. Branislav Lečko už dávnejšie totiž vylúčil verejnosť. Požiadal ho o to Salinger, lebo sa mu nepáčilo, že sa o procese píše v novinách. Sudca to odôvodnil tak, že médiá zverejňovali skutočnosti preberané na hlavnom pojednávaní a svedkovia doposiaľ nevypočutí sa s nimi môžu oboznamovať. „Keďže bola vylúčená verejnosť, môže to vzbudzovať pochybnosť o nestrannosti a nezaujatosti pri rozhodnutí. Práve na súde, kde sa prezentujú výsledky neverejného vyšetrovania, môže verejnosť garantovať objektívnosť, nestrannosť a správnosť rozhodnutia súdu,“ povedal odborník na trestné právo Jaroslav Ivor.

Čo všetko má na krku?

Vo väzbe je od leta 2007. Na krku má aj ďalšie štyri obvinenia z vraždy, dve obvinenia z pokusu o vraždu. Obvinený je aj z toho, že si objednal vraždu iného šéfa podsvetia. Tri pokusy o likvidáciu Milana Holáňa, prezývaného Gorila, jeho kumpánom však nevyšli. Vyšetrovanie prípadov je zložité, obete zomreli v 90. rokoch a kriminalisti až teraz nachádzajú ich tajné hroby a až teraz svedkovia ohavností prehovorili. Salingera vo februári súd poslal v inej kauze za ekonomickú trestnú činnosť na 8 rokov do basy.


Jaroslav Potučko - prepustený 24. 6. 2009

360923


Viacerí obžalovaní z vrážd sa dostali z väzby na slobodu Odsúdený na doživotie za vraždu, pokus o vraždu v kauze zločineckej východoslovenskej skupiny vedenej Róbertom Okoličánym. Rozsudok nie je právoplatný. Vo väzbe bol 4 roky, Najvyšší súd ho pritom mohol nechať za mrežami, zmeškal však lehotu.

Richard Hrotko - prepustený 16. 6. 2009

352133


Oslobodený z obžaloby vraždy študenta Daniela Tupého († 21). Na súde sa nepodarilo preukázať, že skutok spáchali obžalovaní. Vo väzbe bol viac ako 16 mesiacov. Keďže ho prvostupňový súd oslobodil, podľa zákona ho sudca musel pustiť na slobodu, aj keď rozsudok ešte nie je právoplatný.


Matej Ivančík – prepustený 25. 5. 2006

360922


Odsúdený za dvojnásobnú vraždu na 24 rokov. Rozsudok však nie je právoplatný. Kauza sa na súde vlečie od roku 2005. Vo väzbe bol viac ako dva roky. Na slobodu sa aj s dvomi spoluobžalovanými dostal pre procesné chyby súdu.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?