Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2009 06:55 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Svet smúti za Kráľom popu: Reakcie celebrít na smrť Michaela Jacksona

Hudobníci i fanúšikovia sú zdrvení a nenachádzajú slová, spravodajské štáby sa venujú iba jednej téme - šokojúcej smrti Kráľa popu Michaela Jacksona († 50).

Reakcie slovenských celebrít na smrť Michaela Jacskona >>

Podeľte sa so svojimi pocitmi a spomienkami na Kráľa popu >>

Najväčšie hity Michaela Jacksona >>

Štvrtok 25. júna 2009 sa totiž nenávratne zapísal do hudobnej histórie ako čierny deň – svet vo veku 50 rokov opustila ikona Michael Jackson. Legendárneho muzikanta zradilo v Los Angeles srdce, len niekoľko týždňov pred jeho veľkým návratom na koncertné pódia v Londýne.

Jacksonovu smrť komentoval ako prvý Quincy Jones, ktorý v roku 1982 produkoval spevákov mimoriadne úspešný album Thriller. „Michael nás opustil tak náhle a tak mladý. Nenachádzam slová... Bol to dokonalý umelec a jeho prínos a jeho odkaz bude navždy pociťovať celý svet. Stratil som svojho vlastného mladšieho brata, odišla s ním i časť mojej duše,“ prehlásil Jones.

Pre Paula McCartneyho bol Michael Jackson "obrovsky talentovaným mužom s jemnou dušou". Bývalý člen skupiny Beatles, ktorý spolupracoval s Jacksonom na skladbách Say Say Say a The Girl Is Mine začiatkom 80-tych rokov, označil správu o úmrtí kráľa popu za "smutnú a šokujúcu". "Jeho hudba zostane navždy v pamäti a moje spomienky na náš spoločne strávený čas budú patriť k tým najlepším." McCartney vyjadril "najhlbšiu sústrasť" rodine speváka a "nespočetným fanúšikom na celom svete."

" Michael Jackson bol najlepší z najlepších. Jeho hudba a vystúpenia urobili zo sveta svetlejšie miesto," uviedla skupina Coldplay na twitteri.

Niekdajšia britská detská hviezda Mark Lester, ktorý je krstným otcom Jacksonových detí, pred niekoľkými týždňami speváka navštívil a mal dojem, že na náročnú šnúru 50 koncertov bol pripravený. "Bol absolútne v pohode. Nemôžem tomu uveriť, je to šok. Vždy si ho budem pamätať ako veľmi milého, dobrého a láskavého človeka," uviedol Lester.

V Rumunsku, kde Jackson vystúpil v roku 1992 po páde sovietskeho bloku, s jeho piesňami vyrastal aj spevák Lucian Viziru. "Učil som sa jeho tance, jeho piesne, všetko. Moja vôbec prvá kazeta bol Thriller."

"Je mi ťažko, môj idol zomrel," povedal Byron Garcia, bezpečnostný konzultant vo filipínskej väznici, ktorý kedysi zorganizoval slávne video 1 500 tancujúcich väzňov k Thrilleru. Ako dodal, v Cebu si v sobotu väzni pripomenú Jacksona tancom Thriller a minútou ticha.

Japonskí fanúšikovia patrili vždy k najoddanejším Jacksonovým fanúšikom. "Všetci napodobňovali jeho 'moonwalk', keď to bol hit, bol skutočnou hviezdou," povedal japonský hudobný kritik Michiko Suzuki, ktorý sa so spevákom stretol niekoľkokrát.

Kanadská speváčka Celine Dion pre BBC vyjadrila šok po správe o smrti Jacksona. "Som šokovaná. Som otrasená touto tragédiou. Michael Jackson bol pre mňa idolom po celý môj život. Bol nielen talentovaný, bol jedinečný, génius. Je to taká strata, ako keď zomrel Kennedy a Elvis."

Pre americkú speváčku a herečku Cher bol "veľkým spevákom". "Boh vám dá isté dary, ale toto dieťa bolo mimoriadne obdarované. Spieval ako nikto iný a vedel nadviazať kontakt s ľuďmi."

Bývalá Jacksonova manželka Lisa Marie Presley vyjadrila "hlboký smútok". "Som zdrvená kvôli jeho deťom, lebo viem, že boli pre neho všetkým, a jeho rodinu. Je to obrovská strata, nenachádzam slová," povedala.

Podľa americkej rockovej ikony Alice Coopera bol " Michael Jackson aspoň taký vplyvný ako James Brown, a to hovorí veľa. Bol to Fred Astaire svojej doby. Nikto sa nevedel pohybovať ako on, bol to skutočný kráľ popu."

Americký režisér Martin Scorsese označil Jacksona za "výnimočného". Oscarový filmový tvorca, ktorý režíroval videoklip k hitu Bad z roku 1987, pre MTV vyjadril svoje hlboké uznanie zosnulému spevákovi. " Michael Jackson bol výnimočný. Keď sme spolu pracovali na Bad, naplnil ma úctou svojou absolútnou brilantnosťou pohybu a hudby. "Každý krok bol absolútne presný a zároveň plynulý. Bolo to ako sledovať ortuť v pohybe. Bolo úžasné s ním pracovať, za každých okolností bol absolútny profesionál a skutočný umelec. Nejaký čas mi bude trvať, kým si zvyknem na myšlienku, že už viac nie je medzi nami," povedal Scorsese.

„Nemôžem prestať plakať. Vždy som ho zbožňovala. Svet prišiel o jedného z najúžasnejších muzikantov. Jeho hudba však pretrvá navždy,“ uviedla speváčka Madonna pre magazín People. So slzami v očiach predstúpil pred novinárov v Kalifornii Michaelov brat Jermaine. „Snažili sa ho oživovať hodinu, no nakoniec sa im to nepodarilo. Michael zomrel o 14:26,“ uviedol jeden z jeho deviatich súrodencov a s plačom opustil tlačovú konferenciu.

Speváčka Dionne Warwick označila Jacksona za priateľa a „bezpochyby jedného z najväčších umelcov na svete". „Mala som to šťastie, že som s ním mohla pracovať..., stratili sme ikonu populárnej hudby," povedala.

K Jacksonovej smrti sa vyjadrila aj jeho niekdajšia manželka Lisa Marie Presley: „Som veľmi zarmútená... Predovšetkým kvôli jeho deťom, ktoré pre neho boli všetkým, a také kvôli jeho rodine. Je to obrovská strata," povedala Presley.

Neil Portnow, ktorý stojí v čele americkej Recording Academy, spoločnosti organizujúcej udeľovanie prestížnych hudobných cien Grammy Awards, vydal k Jacksonovej smrti vyhlásenie. „Veľmi vzácne svet dostane také mimoriadne umelecké majstrovstvo, talent a vízie, aké mal Michael Jackson. Bola to skutočná hudobná ikona, jeho nezameniteľný hlas, novátorský prístup k tanečným kreáciám, ohromujúca hudobná všestrannosť a úplne hviezdna sila ho už od detstva viedla až k celosvetovej sláve."

Jacksonov odchod ľutuje aj jeho dlhoročná priateľka, herečka Brooke Shields: „Moje srdce je naplnené smútkom z tej ničivej straty, ktorú pre mňa znamená smrť skutočného priateľa. Bol to mimoriadny kamarát a umelec. Spolu s jeho rodinou a obdivovateľmi smútim pre jeho smrť."

Dlhoročná Jacksonova priateľka, filmová diva Elizabeth Taylor "je príliš zničená smrťou svojho drahého priateľa Michaela Jacksona, aby k nej v tejto chvíli vydala prehlásenie," odkázala prostredníctvom svojich zástupcov.

Nečakaná smrť Michaela Jacksona šokovala aj legendárnu herečku Sophiu Loren. "Svet stratil ikonu, svetu dal poklad v podobe svojich piesní," uviedla vo vyhlásení pre agentúru AP. "Nikdy nebude druhý Michael Jackson, som zničená," dodala Jacksonova priateľka a losangelská susedka.

Herečka a speváčka Liza Minelli označila Jacksona za „milého, jemného a okúzľujúceho muža a tiež za jedného z najväčších umelcov, ktorí kedy žili".

Reakcie niektorých známych osobností na správu o nečakanom štvrtkovom úmrtí Michaela Jacksona zverejnené prostredníctvom sociálnej siete Twitter:

Britney Spears (americká speváčka): „Bol to obdivuhodný človek, ktorý mi bude veľmi chýbať.“
Ludacris (americký hip-hopový hudobník): „Keby nebolo Micheala, nebol by som dnes tým, kým som. Jeho tvorba a odkaz tu budú navždy. Nech odpočíva v pokoji.“
Kelly Clarkson (americká speváčka):
„Smutný deň pre Hollywood. Navždy budeš v mojom srdci Michael.“
Arnold Schwarzenegger (guvernér štátu Kalifornia a bývalý herec): „Stratili sme ohromného zabávača a popovú ikonu. Moje myšlienky a modlitby smerujú k jeho rodine, priateľom a fanúšikom.“
MC Hammer (americký hudobník):
„Budem dlho smútiť... môj priateľ, brat, učiteľ a inšpirátor. Michael dal mne a mojej rodine nádej. Bez teba by som nič nedokázal.“
John Mayer (americký pesničkár):
„Ľudia si ho navždy zapamätajú pre jeho moonwalk z roku 1983, pre jeho skladby hrávané na MTV... okúzľujúci, nezastaviteľný, neprekonateľný Micheal Jackson.“
Slash Hudson (gitarista): "Naozaj smutné správy o Michaelovi, bol to talent z nebies."
Ellen Degeneres (americká herečka): "Som taká smutná správami o Michaelovi Jacksonovi. Jeho hudba zmenila naše životy. Svet stratil úžasného speváka a tanečníka. Bude mi chýbať,"


Vo štvrtok popoludní sa pred nemocnicou Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA), kam Jacksona po kolapse previezli, začali zhromažďovať tisíce fanúšikov kráľa popu. Ďalší začali zapaľovať sviečky napríklad pri jeho rodnom dome v meste Gary v americkom štáte Indiana. Hudobníci, politici, ľudia z filmového priemyslu i jeho oddaní priaznivci sa prostredníctvom sociálnych sietí združujú, aby si pripomenuli človeka, ktorý pred rokmi nenávratne zmenil tvár hudby.

Úmrtie Michaela Jacksona je porovnateľné so smrťou speváka Elvisa Presleyho, ktorý v roku 1977 zomrel vo veku 42 rokov. Tento svet predčasne opustili aj ďalšie legendy – John Lennon (v roku 1980 vo veku 40 rokov), Freddie Mercury (v roku 1991 vo veku 45 rokov) či Kurt Cobain (v roku 1994 vo veku 27 rokov). Michael Jackson však bol a nepochybne zostane najväčšou ikonou modernej hudobnej histórie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným