Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2009 14:03 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Krv pri prezidentskom paláci, Číňania napadli Slovákov!

Priaznivci čínskeho prezidenta a čínska ochranka napadla niekoľko slovenských aktivistov, ktorí v pokoji protestovali proti porušovaniu ľudských práv v Číne.

Polícia dnes uzatvorila Hodžovo námestie pred prezidentským palácom, kde mal prijať prezident Ivan Gašparovič čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Tesne pred očakávaným príchodom čínskeho prezidenta vypukla pred palácom doslova panika. Čínski priaznivci zaplnili Hodžovo námestie, sú neudržateľní a nezastaviteľní. Slovenským aktivistom, ktorí prišli pred palác protestovať proti porušovaniu ľudských práv v Číne, strhávajú transparenty a utekajú s nimi preč. Ľudia sa dožadujú policajnej ochrany, ktorá je zatiaľ dosť nečinná. Na poriadok dohliadajú desiatky policajtov, ale zdá sa, že nemajú situáciu pod kontrolou. Útoky na Slovákov sú pred palácom na bežnom poriadku, doslova pred zrakom polície.

"Polícia zadržala deväť osôb, z toho troch Číňanov a šiestich Slovákov. Predviedli sme ich a budú vypočutí," povedal pre Čas.sk František Peczár z bratislavskej krajskej polície.

353199

Slováci sa aj napriek prítomnosti policajtov cítia ohrození. Aj keď niektorého z násilných čínskych prívržencov zadržia, vzápätí k nim pristúpi jeden z čínskych ochrankárov, a po dohode s políciou výtržníka prepustia. Hádky a bitky medzi priaznivcami a odporcami režimu v Číne tak nemajú konca.

Čínsky prezident dnes pricestoval na historicky prvú návštevu Slovenska. Jeho návštevu sprevádza protest mimovládnych organizácií proti porušovaniu ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta. Polícia však uzatvorila Hodžovo námestie pred prezidentským palácom, aktivisti tak budú musia protestovať spoza zátarasov. Rovnako sa k čínskemu prezidentovi nedostane ani stovka jeho priaznivcov s červenými šiltovkami na hlavách a čínskymi vlajkami v rukách.

353169

Chu Ťin-tchao na Slovensku zotrvá dva dni. S najvyššími slovenskými politikmi by mal hovoriť najmä o ekonomických otázkach.

Priaznivci čínskeho prezidenta sú najpočetnejšou skupinou ľudí pred palácom. Väčšinou majú čínsky pôvod, sú v oblekoch s červenými šiltovkami zo Zväzu čínskych podnikateľov na Slovensku a v rukách majú čínske zástavy. Ako povedal pre agentúru SITA muž, ktorý mal visačku s čínskym nápisom a slovenským názvom Uvítací sprievod, prišli dobrovoľne. Všetci ľudia z tejto skupiny majú na sebe visačky s čínskou a slovenskou zástavou a čínskymi nápismi. Rozprestreli aj transparenty, medzi iným v angličtine Vítame prezidenta Hu!

Aktivisti Slovenskej asociácie Falun Gong, ktorá pred palácom protestuje proti porušovaniu ľudských práv v Číne, podľa polície môžu byť iba na Banskobystrickej ulici a nemôžu sa zhromažďovať na Hodžovom námestí. Na začiatku Banskobystrickej ulice, ktorá susedí s Hodžovým námestím, zástupcovia hnutia rozvinuli transparenty s nápismi Rešpektuje ľudské práva! Prestaňte mučiť a zabíjať ľudí cvičiacich Falun Gong v Číne! Stop násilným odberom orgánov v Číne! Traja priaznivci Falun Gong počas celej návštevy čínskeho prezidenta na Slovensku budú držať hladovku.

Hodžovo námestie je obkolesené prenosnými plotmi polície a policajti dávajú pozor na dodržiavanie verejného poriadku. Námestie je prázdne, dve skupiny čakajú až za policajnými zátarasami. Policajti na námestie zatiaľ nikoho nepúšťajú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur