Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2009 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tragická nehoda Žitného: Chvíle hrôzy ožijú na obrazovke!

Už dnes večer odvysiela TV JOJ príbeh nápadne podobný vlaňajšej tragédii Rasťa Žitného (32), pri ktorej zahynul Tomáško Žilavý († 5).

Aj keď televízia tvrdí, že nejde o prípad markizáckeho exmoderátora, upútavky z Koliby nasvedčujú niečomu úplne inému! Obhajca Žitného Ladislav Kuruc zatiaľ tvrdí, že ak sa ukáže inšpirácia kauzou jeho klienta, bez milosti zváži žalobu!

Príbeh zo seriálu Ako som prežil s názvom Celebrita dnes vyvolá vrásky na čele viacerým stranám. Podľa dostupných informácií totiž film nápadne pripomína Žitného tragickú nehodu. Aj keď televízia JOJ akúkoľvek podobnosť s exmarkizákom popiera, okrem Žitného sa bude pred televíznou obrazovkou potiť aj jeho advokát. Ten je v prípade podobnosti s kauzou jeho klienta odhodlaný riešiť veci aj právnou cestou. „Odmietame tvrdenia, že ide o prípad Žitného,“ trvá si na svojom hovorkyňa TV JOJ Tatiana Tóthová.

Podobnosť televízneho a skutočného príbehu je však viac ako zrejmá. Zrážka auta s bicyklom, smrť malého chlapca, moderátor (celebrita) v nemocnici v ohrození života a mnoho ďalších detailov. V televíznej realite lekárka (Michaela Čobejová) prijme do nemocnice pacienta-moderátora (Martin Mňahončák) po vážnej dopravnej nehode, pri ktorej zomrelo dieťa. Vošlo mu do cesty na bicykli tesne po tom, ako zdvihol mobil za volantom. Po prijatí zraneného moderátora do nemocnice sa okolo neho zhŕkne skupina fotografov z médií. Hovorkyňa televízie, v ktorej pracuje, však odmieta prípad akokoľvek komentovať.

Aj preto sa k prípadu rozhodol vyjadriť Žitného obhajca Ladislav Kuruc. „Ak sa ukáže, že autori čerpali z medializovaných skutočností, môže to môjho klienta poškodiť. Platí prezumpcia neviny a bolo by to ovplyvňovanie verejnosti pred právoplatným ukončením prípadu,“ myslí si právnik, ktorý akékoľvek právne kroky zváži až po odvysielaní filmu. Je však možné, že ak sa obráti na súd, bude Žitný okrem ospravedlnenia žiadať aj nemajetkovú ujmu, pričom výška sumy nie je nijako obmedzená. V spore však bude musieť dokazovať, že film neprimerane zasiahol do jeho súkromia.

Spory s umelcami

Dušan Slobodník verzus Ľubomír Feldek

Exminister Dušan Slobodník žaloval spisovateľa Ľubomíra Feldeka za článok, v ktorom ho kritizoval za fašistickú minulosť a za verš „esesák sa objal s eštebákom“. Žiadal 8 298,47 € (250-tis. Sk).Súd na Slovensku rozhodol, že Feldek musí Slobodníkovi zaplatiť. Spisovateľ sa však obrátil na Európsky súd a ten tvrdí, že boli porušené základné ľudské práva na slobodu prejavu. Samotnú báseň súd neposudzoval.

Kauza vraždy Ľ. Cervanovej a film Bolero

Záhadné zmiznutie a vražda študentky medicíny v Bratislave je známe ako prípad Cervanová. Tvorcovia filmu Bolero najprv tvrdili, že je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Päť zo siedmich dnes už odsúdených v kauze Cervanová proti filmu protestovali. V tom čase ešte nebola totiž kauza uzavretá. Na súd podali žalobu a žiadali, aby sa im scenáristka Markéta Zinnerová ospravedlnila a zaplatila 37 542,30 € (1 mil. českých korún). České súdy žalobu zamietli, pretože autorka nikoho nemenovala a skutočná udalosť bola len inšpiráciou.

Žaloby na knihy

Tureckí spisovatelia Nedim Gursel a Orhana Pamuka vydali knihy, ktoré sa vôbec nepáčili tureckým súdom. Prvý menovaný vo svojej knihe Alahove dcéry vraj urážal náboženské hodnoty islamu. Druhého autora zase súdili za vyjadrenia o vraždení Arménov a Kurdov v Turecku. V prípade odsúdenia mu hrozilo až trojročné väzenie. Pred Európskym súdom sa autor sťažoval na porušenie slobody prejavu. Súd zdôraznil, že hoci kniha vykresľovala emotívny opis udalosti, neobjavovali sa v nej skutočné mená.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!