Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2009 12:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Prekvapivé odhalenie po rokoch: Komunisti chceli Matušku zabiť!

Zosnulá spevácka legenda vo svojej autobiografickej knižke opisuje, ako za útek z komunistického Československa v Amerike takmer zaplatili životom.

O  Matuškovom ťažení hitparádami  v  časoch, keď  bol  považovaný za  jediného vážneho  konkurenta  Karla  Gotta, sa vedelo vždy. Problémy, s ktorými  vtedy  zápasil, vyšli najavo až po revolúcii. Vo vzduchu  však  ešte  zostali  visieť nezodpovedané otázky o  jeho exile. Prečo utiekol? Ako žil? Naozaj ho chceli zabiť?

ZBOHOM, PRAHA

Waldemar  Matuška sa o svojom odchode do Ameriky rozhovoril vo svojej  knižke  pamätí Tisíc mil,  těch  tisíc mil..., ktorá vyšla ešte za jeho života. Raritná  publikácia je  zúčtovaním s minulosťou a priblížila fanúšikom  odvrátenú  tvár emigrácie do USA.  Cesta za oceán koncom roku 1986  totiž  odštartovala  dlhočiznú  púť rodiny  Matuškovcov, vydláždenú  potleskom  i  nevysvetleným pokusom o  likvidáciu.

„Vážení priatelia, my vám ďakujeme, s akou starostlivosťou o nás dbáte, a aby ste si nemysleli, že sa vaša služba končí,  tak by som chcel podotknúť, že tu s vami zostaneme a to na veky vekov, amen," vyhlásil Matuška na rozlúčkovej párty pred predpokladaným návratom z Floridy do Prahy, čím skvele pobavil prítomných hostí. Fatálny výrok považovali všetci za vtip, no pre Waldemara a jeho najbližších išlo o začiatok novej éry.

DOBÝVANIE AMERIKY

Rozhodnutie zostať v zámorí natrvalo, vďaka ktorému sa doma spevák aj s rodinou dostal na čiernu  listinu, padlo až v Amerike, kde Matuškovci trávili dovolenku. „Bolo mi  jasné, že  to nebude žiadna  sranda,"  vyznal  sa umelec a pokračoval: „Kocky boli hodené, a keď už som našu emigráciu verejne ohlásil, ani desať riaditeľov Pragokoncertu mi  ju nemohlo vyhovoriť." O zásadnom životnom kroku  tri týždne diskutoval so svojou milovanou  ženou Olinkou, ktorá  pri  ňom  pevne  stála nielen na pódiu, ale aj v tých najťažších okamihoch.

Matuškovci  to  spočiatku nemali vôbec ľahké. Doma zanechali  luxusne  zariadený  byt  na  Václavskom námestí, ktorý bol vzápätí skonfi škovaný štátom a pripadol Františkovi Janečkovi, manažérovi Waldovho najväčšieho  rivala  Gotta. Z úspor si na pobreží Floridy prenajali skromný dom a kúpili dodávku. Na poriadnu aparatúru im však neostalo, a  tak boli nútení narobiť si dlhy. Splatili  ich vďaka koncertnému programu, s ktorým krátko po emigrácii križovali Severnú Ameriku. „Mali sme radosť, že sa nám všetko darí  lepšie, ako sme plánovali a mohli sme po vystúpení v L. A. všetko vrátiť," opisuje oslobodzujúci úspech manželka Olga.

Nebyť vplyvných známostí, mal  by  to  dvojnásobný Zlatý slávik neporovnateľne ťažšie. Pomáhali mu s organizáciou koncertov a vydávaním  platní,  propagovali jeho  turné. „Toľko kamarátov som ani vo sne nečakal. Vyzeralo  to,  akoby  skoro všetci moji  starí priatelia utiekli. Neviem  ako ostatným, ale mne sa tá myšlienka páčila," zveril sa zosnulý Walda. Po revolúcii mu mnohí vyčítali, že to mal v Amerike  až  príliš  jednoduché. „Určite si hovoríte: To sa im emigrovalo s toľkými ľuďmi za chrbtom!, a ja som rád, že máte pravdu."

HNEV SÚDRUHOV?

Uchýlenie  sa  do  exilu  však malo aj svoje  tienisté stránky. Nedostatok financií bol ničím oproti  incidentu, pri ktorom išlo Waldemarovi aj s  rodinou o život. Odohral sa onedlho po  tom, čo správa o emigrácii Matuškovcov spôsobila rozruch vo východnom bloku.

Niekoľko mesiacov  pred odchodom  do  USA  dostal prominentný pár pozvanie na floridský tenisový turnaj Lipton priamo od rodičov Martiny Navrátilovej. Tí sa nebáli stretnúť s Matuškom ani vo februári 1987, keď už nebol iba „socialistickým umelcom na dovolenke", ale čerstvým utečencom. „Na  turnaji nechýbalo ani družstvo z Československa, ktoré určite obsahovalo viac  fízlov ako  tenistov," spomína na udalosť pani Olga a dodáva: „Išli sme tam Waldovým mercedesom, na ktorom mal ešte české číslo. Podarilo sa nám ubytovať u kamarátov, ktorí bývali neďaleko miesta, kde sa turnaj konal." Jedného rána však Matuškovcov čakalo nepríjemné prekvapenie.  „Prišiel za nami malý Waldík, že máme za stieračom auta vizitku. Nebola to však vizitka, ale polovica osvedčenia o  technickom preukaze vozidla. Tá časť s menom Waldemar Matuška bola odtrhnutá. Z auta  zmizli  aj  všetky  papiere o prevoze auta z Európy a chýbal taktiež fotoaparát. Pomaly mi začalo všetko dochádzať."

Matuškovci  si mysleli,  že polovica  osvedčenia za  stieračom  im mala dať najavo, že  sú  sledovaní. Druhú  polovicu s menom si „lupiči"  vzali  ako dôkaz, že misiu splnili. „Nič  iné mi nenapadlo,  než to, že tí fízli, ktorí  strážili  tenistov, mali ešte nás ako fušku," píše v knihe Matuškových pamätí jeho žena.

TAKÁ MALÁ PORUCHA

Len čo sa  rodina spamätala z čudnej krádeže, zbalili si veci a uháňali späť do prenajatého domu na západe Floridy. Za volantom sedela Olga a počas jazdy mala čoraz častejšie  problém  s  riadením. „Pocítila som, že mi vibruje volant. A stále sa to zhoršovalo,"  tvrdí v knižke Olga. Po úzkej ceste sa v protismere šinul jeden kamión za druhým, zastaviť nebolo kde. Jediným východiskom bolo výrazne spomaliť, čo však vyústilo do nebezpečnej drámy. Prichádzajúce autá ju začínali predbiehať a situácia bola pomaly neprehľadná. „Musíme sa dostať na to odpočívadlo. Už len kúsok," povzbudzoval  svoju  ženu  krajne nervózny  Waldemar,  jedným okom  sledujúc malého Waldíka na  zadnom  sedadle. Devaťročný  chlapec  ani nemukol,  kým jeho  rodičia bojovali o život. Nakoniec sa  im podarilo  zatiahnuť do bezpečia. Zaparkované  auto obišli zo všetkých strán. A prišiel šok.

„Ľavé predné koleso držalo iba jednou povolenou maticou. Keby odletelo, znamenalo by to zrážku s protiidúcim vozidlom. Bolo nám z toho nanič. Z ostatných kolies sme si požičali po jednej matici a odišli domov," komentuje zvláštnu poruchu Waldova životná láska. Vzápätí z Československa  začali  prichádzať  fámy, že  sa Matuškovci zabili na aute. „Tak sa  to súdruhom nepodarilo,  ale odvtedy sme mali o Waldíka šialený strach," uzavrela nepríjemnú kapitolu v živote emigrantovhudobníkov Waldemarova Olinka.

BEZ SYNA

Dvaapolmesačné  turné,  ktoré  vzápätí nasledovalo, bolo existenčnou záležitosťou. Možno aj preto Matuškovci v sebe našli odvahu  a Waldíka nechali  bývať  u  svojich známych.  „Pripadalo mi, akoby sme opustili dieťa v cudzej krajine. Vlastne  to bola pravda. Cítila som sa hrozne," netají rozporuplné  pocity  Olga. Vo  svetle  predchádzajúcich udalostí si mnohokrát  spytovala  svedomie, ale rovnako  si  bola vedomá, že keby zrušili  koncerty, bola by to výhra pre neviditeľného nepriateľa  komunistov.

Matuška strávil prvý rok v exile pracovne, ale i tak si našiel čas na starých kamarátov, ktorí tiež ilegálne opustili republiku. Stretnutia s režisérom Milošom Formanom, maliarom Kristiánom Kodetom či spisovateľom Josefom Škvoreckým  považoval  za  výnimočné okamihy. „Obdivoval  som ľudí, ktorí vedeli urobiť najťažšie  rozhodnutie, aké existuje. Proste odísť. Kto to nezažil, vôbec netuší, o čom hovorím,"  vyznal sa z najosobnejších pocitov s odstupom času miláčik českého, slovenského  i amerického publika.

PROVOKOVAL ĎALEJ

Dvadsaťjeden  koncertov v Kanade a USA zarobilo Matuškovi dosť na to, aby si kúpil vlastný dom a mal z čoho financovať vydávanie platní. Pre svoju vlasť oficiálne neexistoval, no  i  tak sa  snažil  udržať v  povedomí  fanúšikov    listami alebo  rozhovormi pre Hlas Ameriky. Problémy ho však  obchádzať neprestali. Naďalej bojoval s ťažkou astmou, ktorá ho trápila dlhé roky,  prežil  zemetrasenie a neustále vyvracal fámy niektorých postarších exulantov, že patrí k  tajnej komunistickej rozviedke.

Do milovanej vlasti sa vrátil až po páde komunizmu. Vítali ho ako národného hrdinu, no našli sa aj  takí, ktorí Matuškom opovrhovali. Vraveli: „Prečo odišiel? Všetci  ľudia ho mali predsa radi." Na to zvykol Waldemar poznamenať:  „Veď  ja  som neodišiel od  ľudí,  ale od  zlého hospodára. Vždy som razil heslo: Nech  idú do prdele komunisti, ja som tu doma. Ale  keď  dlho  neodchádzali a čoraz častejšie sa ukazovalo, že aj kvôli prkotinám, ktorým som sa spoločne s obecenstvom chcel zasmiať, mi môžu  zakázať  vystupovať, prešiel ma smiech a nádoba pretiekla. Na  to  som  čakať nechcel. Rozhodnutie padlo. Ak má mať náš syn červeného brata, tak nech je to radšej Indián!"

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!