Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2009 12:00 | Správy | Peniaze

VIDEO - Šrotovné zaujalo plynárov: Využite dotáciu na kotly!

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) začne od júna tohto roka poskytovať šrotovné pri kúpe nového kondenzačného kotla na plyn.

Ako uviedla na utorkovej tlačovej besede riaditeľka sekcie marketingu SPP Jiřina Repaská, na tento projekt je vyčlenených na tento rok 222,5 tis. eur. Hlavnou podmienkou poskytnutia šrotovného je ekologická likvidácia akéhokoľvek druhu starého vykurovacieho telesa a uvedenie nového kondenzačného kotla do prevádzky. Neinvestičný fond EkoFond, ktorý zriadil SPP, poskytne záujemcom šrotovné vo výške 25 až 30 % z ceny kotla.

SPP poskytne príspevky pri kúpe dvoch typov zariadení, a to na kondenzačný kotol na zemný plyn s výkonom do 30 kilowattov (kW) a na kondenzačný kotol na zemný plyn s výkonom do 30 kW so solárnou zostavou. "V prvom prípade môže žiadateľ získať späť 25 % z ceny, maximálne však 650 eur. Na zostavy kotlov so solárnou zostavou poskytneme šrotovné až 30 % z ceny, maximálne však 1 200 eur," spresnila správkyňa EkoFondu Eva Guliková. Podľa nej záujemcovia môžu tento príspevok od SPP kumulovať aj s inými zľavami a dotáciami.

342137

Podmienkou pri poskytnutí šrotovného na kúpu kondenzačného kotla na plyn je, aby bol kotol uvedený do prevádzky najskôr od 1. júna tohto roka. "Zákazník môže zošrotovať plynové kachle, kachle na pevné palivo, naftové kachle, gamatky, kotol na pevné palivo, kotol na propán-bután, elektrický kotol, elektrické akumulačné kachle, či elektrické priamo výhrevné telesá," doplnila Guliková. Podľa nej proces vybavovania šrotovného nebude administratívne zložitý. "Treba zaplatiť za nový kotol a uviesť ho do prevádzky a písomne požiadať, najneskôr dva mesiace od uvedenia spotrebiča do prevádzky, EkoFond o príspevok," dodala Guliková.

SPP chce zavedením šrotovného pri kúpe nového kondenzačného kotla na plyn zvýšiť energetickú efektívnosť na Slovensku. "Výmenou starého kotla za nový plynový kotol získa zákazník dvakrát. Nižšia spotreba plynu sa okamžite premietne v úspore peňazí, ktoré platí za faktúry, pričom zásadne zvýši prevádzkovú bezpečnosť spotrebiča," uviedol manažér pre vzťahy s trhovými partnermi SPP Tibor Jedlička. "Príspevkom na nákup energeticky efektívnejších plynových spotrebičov motivujeme domácnosti k úspornému a bezpečnému využívaniu zemného plynu," konštatovala Guliková.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka