Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2009 11:00 | Správy | Zaujímavosti

Úžasná cesta: Slovák a Čech prešli svet na Škode 1000 MB

Úžasná cesta: Slovák a Čech prešli svet na Škode 1000 MB
V Rusku naháňali spolu s celým mestom zlodejov, ktorí im ukradli doklady. V Brazílii sa zobudili s pištoľami pri hlave...

Zvládli prejsť chladnú Sibír a prekonali blatisté cesty v juhoamerických pralesoch. Aj to zažili Slovák Martin Beťko (27) a jeho český bratranec Michal Vičar (24) na ceste okolo sveta. Ich jediným dopravným prostriedkom bola pritom legendárna „embéčka“, ktorej dali prezývku Julka.

Martin a Michal sa na cestu okolo sveta pripravovali takmer dva roky. „Zo začiatku sme zháňali informácie a rady od iných cestovateľov o krajinách, do ktorých sme sa chystali. Posledný polrok sme zas vybavovali víza, náhradné diely, sponzorov a chodili sme na očkovania,“ hovorí Beťko.

Auto podstúpilo "tuningovú kúru"
Prípravu podstúpila aj Julka, teda automobil Škoda 1000MB, ktorý dvojica kúpila za 15-tisíc českých korún (563,20 €). „Generálky sa dočkal motor aj prevodovka, tlmiče sme vymenili za pretekárske, pod prevodovku sme dali plech proti nárazom, dynamo sme vymenili za alternátor, škodovácke sedačky nahradili pohodlnejšími a zaviedli sme vývod elektriny, aby sme mohli nabíjať elektroniku,“ vysvetľuje cestovateľ zo Slovenska.

V Rusku museli naháňať zlodejov
Dobrodruhovia vyrazili s Julkou na cestu okolo sveta 1. septembra minulého roka. Cestu cez viac ako dve desiatky krajín začali v Olomouci pri orloji. Celú Európu a Áziu prešli bez problémov.

„Až v ruskom meste Čita nám ukradli z auta doklady, desať litrov oleja, nožničky na nechty a igelitku plnú smetí. Okolo dokladov bol potom v meste dosť veľký hurhaj, vysielali to všetky lokálne televízie a rádia, policajti vypočúvali ľudí, dokonca sa toho chytila aj nejaká súkromná agentúra. Toho zlodeja to nakoniec tak vystrašilo, že doklady ešte v ten večer vrátil. Podstrčil ich pod bránku do dvora u našich hostiteľov. Nožničky na nechty si ale nechal,“ opisuje Martin Beťko.

„Uprostred Sibíri nás zastavil ruský policajt. Obávali sme sa pokuty. Namiesto toho prikázal Martinovi, aby vystúpil, sám si sadol za volant a prešiel niekoľko sto metrov. Jazdiť s našou Julkou bol pre neho úžasný zážitok. Na záver sa ešte spýtal, či nám vrátili doklady, že to videl pred pár dňami v televízii,“ dodáva Michal Vičar.

Nemilé prebudenie v Brazílii
Bez väčších problémov sa dobrodruhom podarilo prejsť aj väčšiu časť Ameriky. Vo Venezuele ich však šťastie opustilo – Julke zlyhali brzdy a havarovala. „Najprv sme nevedeli, či budeme môcť pokračovať ďalej,“ spomína Martin. Auto bolo ale nakoniec v poriadku. Chalani museli iba vziať kladivo a vyklepať pokrčené plechy.

Nepríjemné zážitky v Amerike sa ale ešte neskončili. „V Brazílii sme sa jedného večera zobudili a zistili sme, že mi na hlavu zo vzdialenosti asi jeden meter mieri zarastený chlap. Druhý zase mieril na Martina. Čosi na nás po portugalsky hulákali, prinútili nás vystúpiť, prehľadali nás a vzali nám doklady. A potom všetko zase vrátili. Ukázalo sa, že sú to policajti v civile, hľadali nejakého zločinca, ktorý ušiel,“ vysvetľuje Michal.

Snažili sa ušteriť, kde sa dalo
Na niekoľkomesačnú cestu okolo sveta si posádka brala len minimálne zásoby – müsli a sušienky. Jedlo si kupovali pri ceste alebo v supermarketoch. Nešlo pritom o žiadne drahé pokrmy, Martin s Michalom totiž chceli precestovať svet za čo najmenej peňazí. Preto aj spali v stane, v aute alebo u ľudí, s ktorými sa dohodli dopredu na internete cez takzvaný Hospitality Club.

Aj napriek všetkým úsporným opatreniam ich cesta vyšla na viac ako 22 000 € (viac ako 650 000 Sk). „Plánovaný rozpočet sme prekročili o zhruba stotisíc, hlavne kvôli pohybom menových kurzov,“ hovorí Martin.

Paradoxne však najväčšiu časť peňazí vôbec neminuli na benzín. Za ten totiž v niektorých krajinách platili naozaj smiešne čiastky. „Najlacnejší bol vo Venezuele, tam stál liter dva centy (okolo 60 halierov), najdrahší bol v Belgicku – 1,31 € (39,16 Sk),“ dodáva Martin. Väčšinu peňazí dvojica minula na prepravu autom cez oceán a letenky. Výpravu okolo sveta šťastne ukončili 12. mája.

Autor: Blesk.cz

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragická dopravná nehoda sa stala na ceste medzi obcami Osuské a Prietrž.
Foto
Moment, ktorý sa mal stať motorkárovi († 31) osudným: Stroj po náraze odhodilo mimo cesty
Po Prešove behala nahá žena.
Váš Tip
Šokujúce zábery z Prešova: Po ceste za bieleho dňa bežala nahá žena, skákala na autá!
Po aktívnej športovej kariére sa našiel v komentovaní.
Foto
Prekvapivé rozhodnutie Valábika: Slovenským televíziám dal košom! Kde ho počas majstrovstiev nájdeme?
Policajti v utorok v súvislosti s výhražným e-mailom zasahovali v stovkách škôl.
Bezpečnostný analytik o bombových hrozbách: Mrazivé slová! Obávam sa, že sa raz zobudíme do čierneho rána
Bratislava. Majiteľ Braňo s manželkou Jankou si pripíjajú s prvou fanúšičkou.
Foto
Milovníci hokeja, pri fandení sa máte na čo tešiť: Kde vám počas majstrovstiev nalejú ZADARMO?
(ilustračné foto).
Pokus o únos lode dopadol nečakane! S týmto povstalci nerátali
Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.
Blaha kritizuje návrh týkajúci sa Martiny Šimkovičovej: Opozícii vytkol túto vec
Česi porovnali svoj tím so Slovákmi: V TOMTO máte najväčšiu slabinu!
Herečka Kavaschová reagovala na Dankove slová.
Herečku Dominiku Kavaschovú zarazili Dankove slová: Štipľavý ODKAZ šéfovi SNS!
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér robil čistky! Veľké zmeny vo vláde: Čo sa to deje?
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Aktualizované
Vážna dopravná nehoda neďaleko Martina: Viacnásobná zrážka áut, cesta je neprejazdná!
Kde sa nezhodne so straníckym šéfom?
Foto
Danko sa vyjadril k odvolávaniu Šimkovičovej: Takto komentoval kroky ministerky