Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2009 14:00 | Správy | Zaujímavosti

Socializmus verzus demokracia: Kedy sa žilo lepšie?

Nový Čas počas roku 2009 prináša nový seriál článkov a spomienok na novembrové udalosti, ktoré zmenili život na Slovensku.

Už to bude dvadsať rokov, čo sme prestali budovať socializmus a vrhli sa na trhový kapitalizmus. V novembri 2009 sa dočkáme okrúhleho jubilea tzv. nežnej revolúcie, ktorá vo vtedajšej Československej socialistickej republike naštartovala pád komunizmu a nástup demokracie. Otázku, či bolo lepšie vtedy, alebo dnes, ľudia rozoberajú dodnes. Nový Čas v prvej časti  seriálu "20 rokov po nežnej" prináša čísla, ktoré nepustia...

Zasvätené reči o tom, ako sme si za socializmu mohli všetkého dovoliť viac, majú vážnu trhlinu. Ľudia dlho hľadali spôsob, ako zhodnotiť vývoj meny a miezd, aby pri porovnávaní dostali pravdivý záver. Štatistici, ktorí sledujú ceny od polovice minulého storočia, v tom však už majú jasno! Porovnanie životnej úrovne postavili na prepočte, koľko kusov určitého tovaru si mohli ľudia dovoliť z platu vtedy a dnes.

Ceny väčšiny tovarov potravín, elektroniky, spotrebičov či odevov, sú teraz na historickom minime. Za posledných sto rokov neboli podľa prepočtov štatistikov a magazínu Týden nižšie! Niektoré rozdiely sú extrémne. Za priemernú dnešnú výplatu dostanete až tri televízory, v roku 1989 to stačilo na štvrtinu.

„Najpriaznivejšie sú dnes v tomto porovnaní ceny potravín a to prinajmenšom od roku 1960," tvrdí Michaela Králová, vedúca tímu štatistov, ktorý pripravil prehľad cien v rokoch 1960, 1975, 1989 a 2008. O roku 1960 hovorí preto, že predtým sa také komplexné štatistiky nerobili.

Podobné výpočty mnohých hnevajú, pretože vychádzajú z údajov o priemerných mzdách. Pravdou je, že plat časti ľudí sa nepribližuje k priemeru. Ale ani v roku 1989 nebrali všetci tých 3 172 Kčs. Toto číslo dvíhali lepšie platení komunistickí pohlavári, baníci, hutníci, dôstojníci v armáde či riaditelia štátnych monopolov. Ale napríklad učiteľka brala na konci komunistickej éry okolo 1 500 Kčs mesačne...

Odchýlky od priemeru často vedú k tomu, že ľudia podobným prepočtom neveria, považujú ich za skresľujúce a nájdu sa aj takí, čo budú dookola tvrdiť, že za Husáka sa žilo lepšie.

Je to teda skresľujúca hra s číslami? Myslite si, čo chcete, vravia odborníci. Pravdou podľa ich výpočtov je, že ilúzie o lacnej komunistickej samoobsluhe sú podľa dostupných porovnaní len nostalgickým preludom.

 

Príklad s bravčovou konzervou

Ako porovnať také odlišné situácie? Štatistici vsadili prepočet do reálneho života. Príkladom môže byť polkilová konzerva s bravčovým mäsom pre chátarov.

Podľa cenníka z roku 1989 (platil pre všetky obchody v ČSSR) stála 16 Kčs. „Teraz si uvedomujem, že bola  drahá. Vtedy som bral 1 100 korún mesačne," povedal pre Týden Jiří Šejda, ktorý  v roku 1989 pracoval v divadle.

Ak by mal Jiří priemernú mzdu 3 170 korún, kúpil by si tých konzerv 190. Aj po 20 rokoch sa stále predávajú a najlacnejšie stoja po prepočítaní z eur asi 25 Sk. U nás si ich za riemerný plat 723 € (21 782 Sk) kúpi 871, teda 4,5-krát viac. Rozdiely by vznikali regionálne pri priemernom plate v Bratislavskom kraji 943 € (28 424 Sk) si kúpi až 1 137 konzerv, v Prešovskom kraji s priemerom 545 € (16 440 Sk) len 657, čo e však stále viac ako trikrát viac než v čase revolúcie.

Ako sa počítalo porovnanie cien

1989 2009
Plat 3 170 Kčs 21 782 Sk
Bravčová konzerva 16 Kčs 25 Sk
Konzerv za plat 198 ks 871 ks
Rozdiel 673 ks = 339 %

Čo bolo vtedy drahšie

  • Elektronika (farebný televízor) o 400 %
  • Elektrospotrebiče (aut. práčka) o 285 %
  • Chladené kura o 200 %
  • Víno o 150 %
  • Automobily (Škoda Favorit/Fabia) o 75 %
  • Tvrdý alkohol (Rum) o 70 %
  • Dovolenky v zahraničí o 50 %
  • Odevy o 50 %
  • Diaľková autobusová doprava o 30 %
  • Cigarety (Sparta) o 17 %

Čo odvtedy zdražilo

  • Nehnuteľnosti o 150 - 200 %
  • Energie 100 - 200 %
  • Mestská hromadná doprava o 100 %
  • Dovolenky na Slovensku o 87 %
  • Mlieko* o 30 %
  • Čapované pivo o 28 %
  • Chlieb o 18 %

* S výnimkou akciových ponúk

Bývanie

Priemerný  nájom  v  paneláku v  roku  1989  dosahoval  595, v starších bytoch asi o 135 Kčs. Z jedného platu to vyšlo na 5 až 23 mesiacov. Dnes je to okolo 150 € (4 500 Sk) pri priemernej mzde 21 782 Sk (725 €). Na bežný nový rodinný dom v roku 1 989 za  300 000 Kčs potreboval človek 100 platov, dnes minie na 6-miliónový dom 275 priemerných platov.

Obchody

Rozdiel, ktorým prešli predajne za 20 rokov, je priepastný. Zoznam tovarov v potravinách mal v roku 1989 asi 30 000 položiek. Nealkoholických nápojov bolo 34 druhov, vrátane 4 sirupov (ovocný, jablkový, lesná zmes a záhradná zmes), 3 džúsov, kofoly a luxusnej 0,25 l fľaše licenčnej Coca-Coly za 4,20 Kčs. Dnes sa ponuka mení denne, výber je neporovnateľný a v prípade potravín si môžeme dovoliuť viac ako kedysi.

Seriál Nového Času

Nový Čas počas roku 2009 prinesie sériu článkov a spomienok na novembrové udalosti, ktoré zmenili život na Slovensku. Začíname porovnaním cien, ale postupne priblížime zmeny v ďalších oblastiach nášho života. Ak máte k téme zaujímavé postrehy, podklady, dobové dokumenty a fotografie, posielajte nám ich na adresu: tip@novycas.sk s heslom: Nežná revolúcia.

Ako dopadlo porovnanie cien potravín, elektroniky, energií či áut v roku 1989 a 2009? Čítajte už zajtra v podrobnej analýze v Novom Čase Nedeľa!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!