Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2009 11:28 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Fico i opozícia chcú zachovať Špeciálny súd

Vláda aj opozícia chystajú ústavné zmeny, ktoré by mali umožniť ďalšie fungovanie Špeciálneho súdu.

Ústavný súd v stredu rozhodol, že vznik Špeciálneho súdu bol v rozpore s ústavou pre vyššie platy špeciálnych sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok. Premiér Robert Fico požaduje, aby ďalšie pôsobenie Špeciálneho súdu bolo v súlade s verdiktom Ústavného súdu. Opozícia zas chce, aby Špeciálny súd fungoval v podobe ako doteraz.

"My tvrdíme, že (Špeciálny súd, pozn. ČTK) má existovať, ale tak, aby bol v súlade s ústavou," povedal Fico na tlačovej konferencii. Legislatívne zmeny by podľa neho vláda predložila v skrátenom konaní. Dodal, že vláda má dve možnosti - predložiť novelu ústavy alebo návrh osobitného ústavného zákona. Návrh by podľa neho musel rešpektovať nález Ústavného súdu, ktorý sa týka platov sudcov a previerok.

339302

Aj opozícia chce nájsť spôsob, ako zachovať Špeciálny súd

Aj opozícia, počas ktorej vládnutia Špeciálny súd vznikol, ohlásila návrh podať do parlamentu predlohu ústavného zákona o zriadení Špeciálneho súdu. Či jej zástupcovia podporia prípadný návrh premiéra, sa podľa čelných predstaviteľov opozičných strán rozhodne neskôr. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a šéf KDH Pavol Hrušovský však zdôrazňovali, že by sa nemalo oslabiť postavenie špeciálnych sudcov. Z ich vyjadrení vyplynulo, že sú aj proti znižovaniu ich platov. "Musia byť za svoju prácu osobitne odmenení tak, ako tomu bolo doteraz," povedal novinárom Hrušovský. Dôležité sú podľa neho aj bezpečnostné previerky. Dzurinda tiež ohlásil na budúci týždeň protestné zhromaždenia proti zrušeniu Špeciálneho súdu.

Slota: Špeciálne tribunály sa vytvárali v Tretej ríši

Špeciálne tribunály sa vytvárali v direktívne riadených štátoch, či už komunistických, alebo v Tretej ríši. Na margo iniciatívy predsedu vlády Roberta Fica preklenúť rozhodnutie Ústavného súdu SR o protiústavnosti Špeciálneho súdu (ŠS) to pre TASR vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota.

"Od samého začiatku som bol zásadne proti Špeciálnemu súdu a prokuratúre. Normálne súdy a prokuratúra vedia riešiť tieto záležitosti tak isto dobre a bez enormných mzdových nákladov, ktorými vynikal Špeciálny súd," dodal predseda SNS.

"Názor ĽS-HZDS na zákon o Špeciálnom súde teraz potvrdil aj Ústavný súd," povedal pre TASR poslanec Jozef Halecký (ĽS-HZDS). To však podľa neho neznamená, že nie je možné uvažovať o novom riešení. "Na špeciálne zločiny by bolo vhodné vytvoriť aj špeciálne nástroje a inštitúcie, ale aby neboli v rozpore s ústavou," dodal.

Halecký však zároveň upozornil, že Špeciálny súd by musel byť konštituovaný tak, aby nebol vystavený tlakom na "jednosmerný postup". "Majú byť vytvorené predpoklady, aby Špeciálny súd nebol zneužívaný proti politickým oponentom a osobám, proti ktorým sa neoprávnene vytvorí negatívna spoločenská atmosféra tak, že nie len samotný proces vyšetrovania, ale hlavne súdu a rozsudku nie je objektívny a nezávislý," podčiarkol poslanec ĽS-HZDS.


Ústavný súd rozhodol, že príplatky špeciálnych sudcov porušujú zásadu rovnosti medzi sudcami, bezpečnostné previerky zas zásadu nezávislosti súdnictva. Súd však zdôraznil, že právoplatné verdikty Špeciálneho súdu zostávajú v platnosti.

Koalícia ani opozícia nemá dostatok hlasov na presadenie ústavných zmien, ktoré vyžadujú súhlas aspoň 90 poslancov v 150-člennom parlamente. Navyše proti existencii Špeciálneho súdu dlhodobo vystupuje najmä najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Na schválenie zmien novely ústavy alebo ústavného zákona by tak boli potrebné hlasy oboch táborov. Opozícia už v stredu verdikt Ústavného súdu kritizovala, zrušenie súdu podľa nej sťaží boj proti organizovanému zločinu a môže umožniť návrat odsúdených na slobodu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh
Skokani sú zvyknutí skákať aj v lete, preto sa nápadu nebránia.
Foto
Tvár jej zaliala krv: Hororový pád lyžiarskej skokanky!
Prezidentka Čaputová si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.
Prezidentka Čaputová navštívila Prahu: Silné slová o dianí na Slovensku!