Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bezpečne na internete jedine s prehliadačom Internet Explorer 8

Myslíte pri prehliadaní webstránok na bezpečnosť? Ukážeme vám, ako môžete ochrániť počítač pred vírusmi, ustrážiť si svoje osobné údaje a komunikáciu s bankou.

Určite viete, že na vás počas hodín strávených vo virtuálnom svete čaká množstvo nástrah. Prihlasovanie sa do e-mailovej schránky, zadávanie príkazov v internet bankingu, či online nakupovanie, všetky tieto činnosti so sebou prinášajú riziko stretnutia s podvodníkmi, útokmi, alebo nebezpečenstvo úniku osobných údajov. Spoločnosť Microsoft nedávno predstavila nový prehliadač Internet Explorer 8, vďaka ktorému môžete surfovať bez obáv. Ukážeme vám, ako na to.

Prehľadávanie stránok v režime InPrivate

Surfujete niekedy v práci, v škole, v internetovej kaviarni, alebo zdieľate jeden počítač s ostatnými členmi vašej rodiny? Pri režime InPrivate nezostane po vašich krokoch jediná stopa. Zablokuje uschovávanie histórie prehľadávania, údajov vpísaných do formulárov, mien a hesiel, dočasných internetových súborov aj súborov cookies. Ak sa pýtate, či náhodou táto vymoženosť nepomôže vašim šikovným ratolestiam k prehliadaniu stránok s obsahom, ku ktorému by sa v televízii dostali až po desiatej, môžeme vás upokojiť. Ak je zapnutá rodičovská kontrola, nie je možné prehľadávanie v režime InPrivate.

 

335057

Po prechode do režimu InPrivate sa otvorí nové okno s oznámením o jeho zapnutí.

 

Režim InPrivate môžete spustiť niekoľkými spôsobmi: vybratím voľby Prehľadávanie v režime InPrivate v ponuke Nástroje, zvolením rovnakej položky v ponuke tlačidla Bezpečnosť, alebo jednoduchým stlačením klávesovej skratky Ctrl+Shift+P. Následne sa otvorí nové okno prehliadača, ktoré pracuje vo zvolenom režime. Uistí vás o tom indikátor pred riadkom určeným na zadanie adresy. Režim InPrivate vypnete ľahko zatvorením okna prehliadača.

 

335058

Indikátor režimu InPrivate.

Vaše súkromie pomôže ochrániť aj vylepšené odstraňovanie histórie prehľadávania. Teraz si môžete vybrať, či chcete ponechať súbory cookie a dočasné internetové súbory pre stránky uložené v Obľúbených položkách.

Ochrana pred škodlivými webstránkami

Aj pri na prvý pohľad nevinnom prehliadaní stránok dochádza občas k neúmyselnej inštalácii softvéru, ktorý je pre váš počítač hrozivým strašiakom. Získaniu osobných údajov a identity, či dokonca poškodeniu vášho počítača, zabráni filter SmartScreen. Ak skúsite navštíviť webstránku, ktorá je nebezpečná, filter vás zastaví a zobrazí výrazné upozornenie s ponukou ďalších krokov. Taktiež vás upozorní pri sťahovaní softvéru, ktorý sa javí ako nebezpečný.

Stránky si môžete overiť aj dodatočne, kliknutím na voľbu Skontrolovať túto webovú lokalitu v ponuke Bezpečnosť - Filter SmartScreen.

335059

Webstránka cas.sk je podľa filtra Smart Screen bezpečná.

Nebojte sa internet bankingu

Vystrašili vás príbehy o ukradnutí osobných údajov z internet bankingu, alebo dokonca neželanom odoslaní nejakej finančnej čiastky na neznámy účet? Internet Explorer 8 dokáže vďaka filtru XSS (Cross-Site Scripting Filter) odhaliť kód spustený na nedôveryhodných webových lokalitách. Pomáha tak chrániť pred získavaním údajov, ktoré môžu viesť k vyzradeniu informácií, či údajov o bankovom účte.

Veľkým postrachom sú i webstránky, ktoré sa pokúšajú návštevníkov oklamať a presvedčiť ich o svojej bezpečnosti vzhľadom nápadne sa ponášajúcim na web banky. Postačí, ak si dáte trošku väčší pozor a skontrolujete adresu stránky. Jednoduchšiu kontrolu adries URL umožňuje funkcia Zvýraznenie domény. Zvýrazní názov domény na paneli s adresou čiernou farbou, pričom zvyšok adresy je sivý.

335060

Názov domény cas.sk je v URL adrese zvýraznený čiernou farbou.

Ďalším preventívnym pomocníkom je Zabránenie spusteniu údajov (Data Execution Prevention). Ide o predvolene zapnutú funkciu, ktorá zabraňuje zapisovaniu určitého typu kódu do spustiteľného pamäťového priestoru. Pomáha tak chrániť počítač pred poškodením vírusmi a ďalšími hrozbami.




>>Stiahnite si Internet Explorer 8 a vyskúšajte si bezpečné surfovanie.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi