Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2009 00:00

Uľahčite si prácu: Tipy a triky nielen pre Windows Vista

Windows Vista je na truhu už nejaký ten mesiac. Poznáte aj tieto tipy a triky?

Na začiatok si ukážeme niečo okolo Windows Explorera a prácu s adresármi.

Zaškrtávacie políčka

Pri práci s Windows Explorerom si môžeme uľahčiť prácu pri označovaní a kopírovaní pomocou zaškrtávacích poličiek, ktoré sa dnes pomerne dosť používajú pri Windows Live aplikáciách ako sú Fotogaléria, SkyDrive a iné.

Štandardné nastavenie vo Viste vyzerá takto:

317394


Pre označenie všetkých položiek používame klávesu Shift, alebo ľavé tlačidlo myši. Pre jednotlivé používame zase klávesu Ctrl. My si však ukážeme ako si to všetko uľahčíme.

V Ovládacom paneli vyberiem Vzhľad a prispôsobenie. Tam vyberieme Možnosti priečinka. V okne, ktoré sa otvorí, vyberieme kartu Zobrazenie a zaškrtneme Na výber položiek používať začiarkavacie políčka.

317395


Potvrdíme tlačidlom Použiť a teraz si môžeme zaškrtávať položky bez stlačenia klávesy Ctrl.

317396


Klávesové skratky a vyhľadávanie

Windows používa na časté príkazy klávesové skratky tzv. Hotkeys. My si môžeme vytvoriť Hotkeys pre naše obľúbené programy aj sami. Pre príklad nám poslúži Kalkulačka. Kalkulačku nájdeme v ponuke Štart – Všetky programy – Príslušenstvo. Klikneme pravým tlačidlom myši na Kalkulačku a vyberieme možnosť Vlastnosti. Ďalej kartu Odkaz a v políčku Klávesová skratka vložíme aké klávesové spojenie chceme používať. Windows nám defaultne priradí spojenie Ctrl + Alt a my si môžeme zvoliť už len klávesu. Keďže to je kalkulačka tak zvolíme písmeno K. Potvrdíme a klávesová skratka je hotová.

317397


Namiesto klávesovej skratky môžeme použiť aj tzv. Indexované vyhľadávanie. Je to výborná pomoc, ale ako si všímam, tak v mojom okolí nepoužívaná. Jednoducho a rýchlo nájdeme to, čo potrebujeme.

Tak pre ukážku si zvolíme už spomenutý výraz Možnosti priečinka. Museli sme sa preklikávať od Štartu cez ovládací panel...  Indexované vyhľadávanie nám prácu uľahčuje a zjednodušuje. Vyskúšajme si preto v ponuke Štart do políčka Hľadať napísať len slovíčko priečinok. Slovíčko nemusí byť ani dopísané a my už tam máme zobrazené to, čo hľadáme.

317398


Indexované hľadanie je jednoduché, rýchle a hlavne užitočné.

Kopírovať a premiestniť „DO“ priečinka

Windows Explorer je trošku nedokonalý program, čo sa týka kopírovania, alebo premiestňovania v počítači. Ak chceme skopírovať napríklad vaše fotografie z dovolenky, ktoré máme uložené na pamäťovej karte tak si musíme otvoriť v počítači pamäťovú kartu. Označíme fotografie a pravým tlačidlom myši dáme kopírovať. Následne si ich chceme uložiť do priečinka Obrázky v počítači. Musíme sa preklikať až do adresára s Obrázkami a tam opäť pravé tlačidlo myši a možnosť prilepiť. Celé to je dosť dlhé a zložité. Ja vám ukážem ako to urobíte jednoduchšie a príjemnejšie.

Otvoríme si príkaz Spustiť v ponuke Štart. Ak ho tam nemáme, použijeme klávesovú skratku Windows + R. Do riadku napíšeme regedit aby sme mohli spustiť úpravu registrov.

V registroch si nájdeme a otvoríme nasledujúce riadky. HKEY_CLASSES_ROOT – AllFilesystemObjects – shellex – ContextMenuHandlers.

317399


Klikneme pravým tlačidlom myši na riadok ContextMenuHandlers a vložíme nový kľuč tak ako to je na vrchnom obrázku, čiže New – Key a nazveme ho Copy To. Teraz klikneme na práve vytvorený kľuč, teda Copy To a v pravej časti okna klikneme pravým tlačidlom myši na (Default), kde vyberieme možnosť  Modify... Do políčka Value data:  napíšeme túto hodnotu {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}.

317400


Ak tento kľúč potvrdíme, tak už budeme mať hotovú možnosť Kopírovať do priečinka ...
Rovnakým spôsobom si vytvoríme kľúč Presunúť do priečinka ...
Takže opäť vytvoríme nový kľúč v tom istom menu a jeho hodnota bude {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}.

Teraz už máme vytvorené obidve možnosti. Môžeme si to skontrolovať. Klikneme na súbor, alebo priečinok, ktorý chceme skopírovať.

317401


ReadyBoost

Potrebujete, alebo chcete trošku zvýšiť rýchlosť a sviežosť vášho počítača? ReadyBoost vám s tým pomôže. Použitím Flash disku, alebo pamäťovej karty pomôžete vašej virtuálnej pamäti, ktorá vytvorí svoju kópiu na vaše médium ak je pracovná pamäť zaplnená. V podstate tak nezaťažujete disk a ten sa nemusí toľko zaťažovať pri jeho práci. Ak pripojíte niektoré spomínané médium a máte zapnuté Automatické prehrávanie, v menu okna to môžete urobiť, kliknutím na možnosť Speed up my system.

317402


V nasledujúcom okne už máme vybranú kartu ReadyBoost, v ktorej stačí nastaviť veľkosť pamäte, ktorú chcete priradiť k zrýchleniu vášho počítača. Pri nastavovaní veľkosti sa nám už automaticky označila možnosť Use the device. Všetko potvrdíme a systém by mal pracovať pri vyššom zaťažení o niečo lepšie.

317403

 


Ak sa vám nezobrazila ponuka Automatické prehrávanie tak v Počítači klikneme pravým tlačidlom myši na vaše médium a zvolíme ponuku Vlastnosti. Následne vyberieme kartu ReadyBoost a nastavíme tak ako to bolo popísane vyššie.

Ešte viac zaujímavých článkov a tipov nájdete na windowsblog.sk!

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity