Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2009 06:00 | Správy | Peniaze

Eric Assimakopoulos:Kríza sa dotkla aj mňa. Šetrím!

Svetoví boháči sa v čase krízy trasú o svoje majetky! Ako sú na tom Slováci, ktorých vnímame ako bohatých a úspešných?

Nový Čas sa viacerých z nich postupne opýta, čo si myslia o súčasnej kríze, ako zasiahla ich peňaženky a ako by sa v nej mali správať bežní ľudia, aby ju neprehlbovali. Prvý rozhovor nám poskytol Eric Assimakopoulos  majiteľ luxusných bratislavských hotelov Carlton a Park Inn, ako aj klubu HC Slovan.

Prečo vznikla kríza?

V prvom rade pre veľké  investície  finančných  firiem. Svet mal  veľa  peňazí,  ktoré zveril  investičným bankám. Ony ich investovali, aby mali nejaký zisk a aby sa im tie peniaze vrátili. Ale urobili to zle. Jednoducho investovali príliš veľa peňazí do zlých projektov a regiónov. A to bol hlavný spúšťač.

Začalo  sa  to celé naozaj v USA?

Nemyslím si, že sa to začalo v USA. Prvá časť krízy možno áno, ale žijeme v globalizovanom  svete. Prečo  by inak  prišli európske banky  o  milióny eur? Povedali si, my máme peniaze, poďme investovať do USA. Banky považovali tento trh za bezpečný. Išlo však o peniaze z celého sveta.

Ale naše banky do zlých projektov neinvestovali. Prečo je kríza aj u nás?

Slovenské banky to neurobili, ale ich matky, nadnárodné bankové inštitúcie, áno. A, samozrejme, prišli  o peniaze. Tunajšie banky nešli do zlých investícií, lebo Slovensko rástlo a peniaze dali do tunajších projektov, ktoré prosperovali.

Dotkla sa kríza vášho biznisu  na  Slovensku,  najmä hotelových služieb?

Samozrejme, že áno. Hotely tvoria asi polovicu môjho biznisu na Slovensku, máme aj kancelárie a parkoviská. Hotelové služby sú nestále a závisia od toho, koľko ľudí príde do hlavného mesta. Kancelárie sú biznis, ktorý  je relatívne stály a je z neho zafixovaný príjem. Tieto projekty tvoria  teda akýsi balans, vďaka ktorému môžeme  vyrovnať straty.

Vašimi klientmi sú nielen turisti, ale aj manažéri. Ktorých z nich teraz ubudlo?

Záleží  to od hotela, pretože každý má rozdielnu kvalitu aj zameranie. Kým  v Carltone máme vysokých a stredných manažérov a potom  turistov, Park Inn je zameraný  na  stredný a  nižší  manažment. Čo sa teraz odohráva  je,  že strední manažéri prestali cestovať a  ich prácu teraz robia vysokí manažéri. Carlton je teda na tom celkom dobre, menej však cestujú ľudia z nižšieho vedenia. Naplnenosť  Park  Inn  nám  teda klesla.

Ako  je na tom napríklad váš  hokejový  klub  Slovan Bratislava? Dnes hrá o postup.

Kríza zasiahla každého. Naši sponzori musia  tiež šetriť a prvé, čo urobia, siahnu na peniaze v marketingu. V budúcnosti  budeme mať  viac sponzorov, ale budú prispievať menšími sumami. Verím, že dnes vyhráme!

Prišli ste o peniaze aj vy?

Nie, pretože som  ich neinvestoval do akcií alebo fondov a udržal som si všetky veci, ktoré  som  vlastnil.  Pred  15 rokmi som zle  investoval a poučil  som  sa. Odvtedy som opatrný. Môj zisk bude nižší, lebo mám jednoducho menej klientov.

Zastavili  ste  nejaké  investície na Slovensku?

Áno. Chceli sme kúpiť nejaké ďalšie budovy, ale museli sme to zastaviť. Nemyslím si, že je čas na veľké investície.

Aj ste prepúšťali?

Samozrejme, že sme museli prehodnotiť, koľko ľudí potrebujeme a kto je už pre nás nadbytočný. A museli sme aj siahnuť na odmeny, to je normálny proces. Ak zarábate peniaze, rozdávate bonusy, ak sa nezarába, nemôžete  ich dávať. Šetriť musím aj ja. Nelietam už  tak  často privátnym lietadlom. Tak ako  iní ľudia, musím sa vo výdavkoch obmedzovať.

Čo poradíte bežným  ľuďom proti kríze?

Aj  ja  sa považujem  za bežného človeka. Myslím si, že teraz je dôležité správať sa konzervatívne. Udržať si peniaze vo vlastnom vrecku, udržať si prácu aj za cenu  nižšej mzdy,  obmedziť výdavky.

Majú  teda prestať  míňať?

Predstavte si,  že  dnes si  kúpite nové auto a budúci mesiac prídete o prácu. Asi  to oľutujete. Moja rada  je počkať s väčšími výdavkami. Nehovorím, aby  ľudia každý deň sedeli doma  a  nikam  nechodili. Dôležité je, aby ochránili  rodinu, a keď kríza prejde,  tak potom môžu byť znovu odváž

nejší v míňaní.

Čo musia urobiť firmy, aby predišli stratám?

Je to veľmi dobrá škola pre  slovenských podnikateľov. Doteraz  ste zažili  len rast. Teraz však  pri

chádza  recesia.  Takže  ľudia musia  byť opatrnejší a  musia  sa naučiť aj šetriť a balansovať  na  trhu. Určite prídu o nejaké peniaze, dôležité pre nich bude udržať firmu.

Ako dlho kríza potrvá?

Myslím, že najmenej tri roky. Na  Slovensku možno  aj trochu dlhšie, keďže kríza tu prišla o čosi neskôr. Dôležitá je v tejto dobe stabilizácia.

Máte  nejakú  vysnívanú vec, ktorú ste si chceli kúpiť, ale pre krízu to odložíte?

Je mnoho vecí, ktoré chcem. Nie je to otázka,  či na ne teraz mám  peniaze, alebo nie.  Jednoducho by  som  sa necítil dobre, keby som si ich teraz kúpil. Chcel som si napríklad postaviť novú loď, ale

zastavil som  to. Nebol by  to dobrý odkaz. Prepustím ľudí, siahnem im na platy a ja si kúpim si novú  loď?! Nie,  to by nebolo správne.

Ľudia vás vnímajú ako bohatého muža. Viete, koľko stojí mlieko v obchode?

Tri  eurá?...  (smiech).  Nemám poňatia. Skutočne  rád nakupujem  a  varím,  každý deň si doma pečiem chleba. Ale väčšinu potravín si dávam doniesť domov. A keď ich už kupujem, nekontrolujem, koľko čo stojí. To napríklad robím pri letenkách, vtedy ma cena zaujíma... A navyše  nepijem mlieko!

Kto je Eric Assimakopoulos

Američan Eric Assimakopoulos  je majiteľ niekoľkých luxusných nehnuteľností v hlavnom meste, ale aj kancelárskych a parkovacích priestorov, obchodné podiely má celkovo v 19-ich slovenských firmách. Vlastní napríklad hotel Carlton a Park Inn (bývalý hotel Danube), ktorých hodnota je 400 mil. €, je spolumajiteľom hokejového klubu Slovan.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?