Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2009 17:02

Radičová kontruje: Za spoločný štát s Čechmi bol aj Gašparovič!

Do volieb v roku 1992 išlo HZDS vrátane Vladimíra Mečiara a Ivana Gašparoviča so zámerom zachovať spoločný štát Čechov a Slovákov.

Teda ešte v roku 1992 bol za spoločný štát aj súčasný slovenský prezident. V reakcii na dnešnú kritiku prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej, podľa ktorej Iveta Radičová nemá morálne právo kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky, keďže v roku 1991 podporila petíciu Občania za spoločný štát, to uviedla opozičná prezidentská kandidátka.

Dodala, že s výnimkou SNS všetky strany, vrátane SDĽ, ktorá je súčasťou Smeru-SD, hľadali v roku 1991 a 1992 spôsoby zachovania spoločného štátu. "Je v poriadku, že majú občania na rôzne problémy rôzne názory. Práve z rôznorodosti vzniká dobrý námet na diskusiu," povedala na margo rôznych názorov na budúcnosť Slovenska na začiatku 90. rokov. "Rozdielne názory majú občania aj na November '89, niektorí majú nostalgiu za obdobím komunizmu, alebo si november ani nevšimli," povedala s dodatkom, že to týmto ľuďom nebráni aktívne sa angažovať v demokratickom režime, ktorý nechceli.

Petícia za spoločný štát podľa Radičovej požadovala, aby o budúcnosti Československa rozhodli občania v referende, teda jej vyjadrenia v tejto veci sú konzistentné. Na margo výčitky prvej podpredsedníčky SNS, že ju v kampani podporujú spoza hraníc maďarské elektronické médiá, Radičová reagovala, že sa o ňu zaujímajú aj médiá z mnohých iných štátov, nie len z Maďarskej republiky. "Aj z Českej republiky, boli tu redaktori z Francúzska, Veľkej Británie, z Rakúska. Viaceré médiá o mne informujú, ja sa tomuto záujmu, samozrejme, teším," vysvetlila. Médiá sa podľa nej zaujímajú tak o druhé kolo prezidentských volieb, ako aj o možnosť, že by prezidentkou SR bola žena.

"Dôvodom mobilizácie našich voličov sú výsledky prvého kola volieb prezidenta," povedala dnes Anna Belousovová na margo pripravovanej mimoriadnej konferencie SNS. Hoci drvivá väčšina okresov podporila Ivana Gašparoviča, rozdiel v hlasoch bol napokon podľa Belousovovej veľmi malý. "Nepovažujeme za normálne, že kampaň za pani Radičovú robili elektronické médiá susedného štátu," upozornila Belousovová, podľa ktorej Radičovú podporovali médiá z maďarskej strany hraníc.

"Pani Radičová nemôže byť prezidentkou Slovenskej republiky, keď bola proti vzniku samostatného štátu," povedala podpredsedníčka SNS. Dodala, že Radičová nehovorila pravdu, keď tvrdila, že v roku 1991 nebola proti vzniku samostatného Slovenska, ale len za organizáciu referenda. "V roku 1991 rozbehli petíciu Občania za spoločný štát, pod ktorou je neodškriepiteľne podpísaná," upozornila.

Dodala, že Radičová patrila k tým, ktorí vznik samostatného slovenského štátu označovali za hrozbu a jej súčasnú kandidatúru na prezidentku štátu, ktorý nechcela, považuje za nemorálnu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz