Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2021 08:10 | Správy | Domáce správy

Vojak Juraj († 35) podľahol koronavírusu, prehovorila zdrvená vdova: Nechali ho utrápiť sa na smrť?!

Koronavírus si nevyberá a jeho obeťou sa môže stať ktokoľvek. Ešte v decembri podľahol zákernej chorobe vojak Juraj Kemláge († 35). K tragickej udalosti sa tentokrát vyjadrila jeho manželka Danka (34).

Ako informuje refresher.sk, mladá vdova zostala po úmrtí manžela sama s dvomi malými synmi Lukášom (3) a iba polmesačným Filipom. Všetko sa zvrtlo v polovici decembra 2020. Juraj bol vtedy v Martine a pripravoval sa na misiu v Bosne a Hercegovine. Neskôr sa zistilo, že na školení mala jedna osoba koronavír. Tú okamžite presunuli, ale príprava pokračovala ďalej. „Nedozvedela som sa, prečo školenie nebolo zrušené hneď , keď sa u jedného vojaka potvrdila nákaza. Naďalej nechali  chorobu šíriť sa," uviedla vdova. "Nikoho neposlali do preventívnej karantény a školenie pokračovalo až do 18. decembra, kedy môj manžel vyšiel ako pozitívny,“ dodala.

Juraj po pozitívnom výsledku testu zostal v karanténe. Neskôr u neho prepukli vysoké horúčky, ktoré sa snažil liečiť Paralenom, Ibalginom a inými tabletkami. Jeho stav sa ale nezlepšoval. „Nechali ho samého 10 dní skoro v 40 stupňových horúčkach utrápiť sa na smrť,“ povedala zronená Dana. Podľa správy mohol mať vojak pneumóniuVdova sa nazdáva, že ošetrujúca lekárka s tým nič nespravila. Jurajovi nemohli vypísať antibiotiká, a tak mu bola odporučená studená sprcha a zábaly. „Lenže on nevládal prejsť ani na toaletu," vysvetlila zronená Dana. Kvôli manželovi začala konať a obvolala ďalšie dve lekárky. "Tie sa so mnou nebavili, len tá, čo písala správu, mi povedala, že môjho muža liečili takisto, ako liečia pacientov na ARO, ale že si nemám mýliť karanténne centrum s nemocnicou," uviedla.

So svojím manželom sa naposledy rozprávala 28. decembra. Portál pluska.sk sa obrátil na ministerstvo obrany. Rezort v tom má jasno: „Vzhľadom na nasadenie príslušníkov Ozbrojených síl na plnenie zákonom stanovených úloh, ako aj na boj s pandémiou, však nerušíme výcvikové aktivity pri identifikácii jednotlivých infikovaných účastníkov, k tomu sú prijímané práve vyššie spomenuté opatrenia. Naviac, ak v uvedenom prípade rátame stanovenú, minimálne päťdňovú inkubačnú dobu ochorenia, je veľmi pravdepodobné, že rotný Kemláge bol infikovaný ešte pred nástupom do kurzu," uviedla hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková. 

 

Kemláge sa dobrovoľne izoloval v karanténnom centre Lešť. „Pri nástupe bol riadne poučený o skutočnosti, že centrum nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a v zmysle platnej legislatívy zostáva jeho ošetrujúcim lekárom aj naďalej jeho všeobecný lekár," dodala hovorkyňa. "V prípade zhoršenia zdravotného stavu je pre vyššie uvedené skutočnosti nevyhnutné kontaktovať svojho všeobecného lekára. Takýto postup platí aj v prípade nastavenia liečby a predpisovania medikamentov,"vysvetlila Kakaščíková. Napriek tomu bol zabezpečený zdravotný dohľad a vojak nevykazoval kritické známky života. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kif

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO