Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2021 07:00 | Správy | Politika

Ministri Naď a Mikulec: Budú pykať za nezvládnutú pandémiu?! Toto pre nich nevyzerá dobre

Kto je zodpovedný za zlú epidemiologickú situáciu?! Táto otázka sa natíska pri pohľade na vysoké počty hospitalizovaných a stovky úmrtí, ktoré tu máme napriek dvojmesačnému lockdownu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) si odmieta pripustiť chybu a o svojej demisii nechce ani počuť. Odborníci však začínajú ukazovať prstom aj na ministra vnútra Romana Mikulca (48) a ministra obrany Jaroslava Naďa (39). Práve oni majú pod palcom políciu a armádu, ktoré by mali kontrolovať dodržiavanie opatrení a udržiavať poriadok.

Ministri si prehadzujú zodpovednosť za nezvládnutú pandémiu ako horúci zemiak. Ani jeden si nepriznáva, že by niečo urobil zle. Premiér Igor Matovič stojí za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a odvolaní by podľa neho mali byť skôr tí členovia vlády, ktorí volali po otváraní obchodov i reštaurácií. Nepriamo tak ukazuje na ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Krajčí je podľa premiéra zástanca striktnejších opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „On bol ten, čo sa snažil prehovoriť do duše iným ministrom. Na tej istej vláde však boli ľudia, ktorí hovorili nie, otvorme reštaurácie a obchody,“ skonštatoval Matovič.

Analytik: Krajčí je obeť nekonania

Okrem stupňujúceho sa tlaku na Krajčího však niektorí odborníci ukazujú prstom už aj na ministrov Mikulca a Naďa. Práve oni by totiž mali zodpovedať za prísnu kontrolu dodržiavania pravidiel, ktoré sú aktuálne nastavené.

„Pán minister zdravotníctva je zodpovedný za zdravotnú starostlivosť. Na dodržiavanie zákonnosti a jej vymáhanie v čase núdze máme na Slovensku policajtov a armádu, ktoré riadia konkrétni dvaja ministri. A oni majú svojho šéfa. Toľko k rebríčku zodpovedných. Pán Krajčí je v tomto prípade obeť nekonania,“ hovorí analytik Ivan Bošňák, podľa ktorého bolo aj stále je nutné uzatvoriť hranice s povinnosťou karantény v určených zariadeniach.

„Na Slovensku je kontrola dodržiavania opatrení minimálna a vláda to priznáva, čo je žalostné a trestuhodné. V prihraničnej rakúskej obci vás po infikovaní príde do týždňa dvakrát skontrolovať domov polícia,“ uzavrel Bošňák. Za pravdu mu dáva aj lekár Peter Visolajský. Ten už dlhšie upozorňuje na to, že počas lockdownu nám zlyháva najmä poctivá kontrola nariadení.

„Čo sa týka lockdownových opatrení, máme ich posledné týždne napísané na papieri dobre, problém však je, že sme ich zaviedli pomerne neskoro a hlavne ich dodržiavanie sa takmer nijako nekontroluje,“ povedal Visolajský Novému Času.

 

Mikulec: Nemôžeme kontrolovať každého

Mikulec hovorí, že sa snažia zvyšovať kontroly, no polícia nemôže stáť pri každom dome a kontrolovať každého človeka, či dodržiava opatrenia. Z rastúceho počtu hospitalizovaných viní skôr mutácie a nezodpovedných ľudí.

„Máme tu mutácie, šíria sa oveľa rýchlejšie, mnohí ľudia sú nedisciplinovaní, a ak to pôjde týmto smerom, tak možno budeme musieť pristúpiť k nejakým radikálnejším riešeniam,“ hovorí minister, ktorý pripúšťa zavedenie štátnej karantény a zvýšenie pokút. „Toto nie je zodpovednosť jedine policajného zboru, je to zodpovednosť všetkých občanov,“ vyhovára sa Mikulec.

Z ministerstva obrany u Naďa tvrdia, že v rámci legislatívy môžu byť v tomto prípade ozbrojené sily nasadené len na tzv. asistenčné úlohy polícii. O tie musí oficiálne požiadať vnútro. "Takáto medzirezortná spolupráca funguje na základe uznesenia vlády už od začiatku vypuknutia pandémie. Rezort obrany je pripravený vyhovieť požiadavkám na zabezpečenie takejto pomoci. Aj v týchto dňoch plnia OS SR viaceré asistenčné úlohy podľa požiadaviek policajného zboru, samospráv a zdravotníckych zariadení," skonštatovali z rezortu obrany. Celkovo sa dnes na plnení úloh podieľa 1 752 profesionálnych vojakov. Tí dohliadajú na hraničných priechodoch aj v karantenizovaných oblastiach, či v nemocniciach a na hygiene.

Treba štátnu karanténu

Vladimír Krčméry, odborník na trop. medicínu

- Vzhľadom na juhoafrickú mutáciu, ktorá už je potvrdená v Česku a Rakúsku, je tu reálne riziko zavlečenia tejto mutácie aj k nám. Druhým zdrojom sú 3 letiská - Viedeň, Budapešť a Praha, kde tranzitujú ľudia z krajín, kde sa táto mutácia vyskytuje. Cieľom je teda zníženie mobility, ktorá sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi. 1. návrh je na 2 týždne zaviesť opäť povinnú štátnu karanténu, ktorú sme tu mali minulý rok na jar a 2. návrh je urobiť e-karanténu, kedy by ľudia boli usmiestňovaní do hotelov, keď sa vrátia z rizikových krajín.

Dodržiavanie sa kontroluje vlažne

Tomáš Koziak, politológ

- Určite sa môžeme baviť o zodpovednosti ministra vnútra Mikulca. Je úplne zjavné, že tie protipandemické opatrenia sa nedodržiavajú a polícia by mala byť tá, ktorá by to mala vynútiť. Je síce fakt, že za posledné týždne políciu vidieť viacej, ale aj v súčasnosti sa tie protipandemické opatrenia kontrolujú veľmi opatrne, len aby sme niekoho neurazili a len aby sme od niekoho nevybrali pokutu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?