Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2009 09:46 | Správy | Zahraničné správy

Prvý človek s Downovým syndrómom má vysokoškolský diplom!

29-ročný Španiel Pablo Pineda je prvým človekom s Downovým syndrómom v Európskej únii s vysokoškolským diplomom.

"Downom syndróm nie je choroba. Ide o ďalšiu z čŕt osobnosti, o nižší stupeň intelektuálneho rozvoja. Ja nie som chorý, som v poriadku a zdravý. Chcem ísť príkladom a dokázať, že ak si človek sám nestanoví hranice, nakoniec prevalcuje aj tie, čo mu postavili do cesty iní," tvrdí Pablo Pineda, 29-ročný Španiel, ktorý je prvým človekom s Downovým syndrómom v Európskej únii s vysokoškolským diplomom.

On sám sa dozvedel, že sa líši od svojich vrstovníkov, keď mal šesť rokov. Už ako dieťa videl, že má šikmejšie oči, nerovnaké ruky, ale nevedel prečo. Až jeden profesor v škole ho prekvapil otázkou, že či vie, že má Downov syndróm. Vtedy to bolo po prvýkrát, čo počul o tejto poruche. Starší brat – lekár a rodičia mu následne vysvetlili, že aj napriek tomu môže robiť všetko ako ostatné deti. Vždy vedel, že chce študovať, vybral si učiteľský smer, špeciálnu pedagogiku, a razantne nesúhlasil s teóriou z oblasti genetických porúch: "Ja nie som taký. Literatúra nás vykresľuje horšie, ako v skutočnosti na tom sme. Spoločnosť nás potom odsúva, narába s nami ako s večnými deťmi."

Pablo priznáva, že Downov syndróm poznačil celý jeho život a najťažšie je "bojovať" s vlastnou rodinou o získanie priestoru a istého stupňa samostatnosti. tento muž je hlavným protagonistom filmu "Ja tiež môžem...", ktorý je metaforou a potvrdením práv ľudí s Downovým syndrómom. A práve o tomto filme prednáša deťom na španielskych základných školách, jednoducho, didakticky hovorí o tom, ako sa vyrába film, z akých fáz sa skladá nakrúcanie atď. Pablo vie, že vzbudzuje pozornosť. "Svojím spôsobom je to nebezpečné, lebo rodiny detí s Downovým syndrómov budú mať možno príliš veľké očakávania od svojich detí. Ale taktiež je nebezpečné myslieť si, že ich dieťa niekedy nič nedokáže samo. Ideálna je zlatá stredná cesta – vychovávať ich k samostatnosti a hlavne, aby boli šťastné." Väčšina detí s týmto postihnutím totiž dokončí len základnú školu, zriedkakedy aj strednú.

Španielsky školský systém integruje deti s rôznymi ľahšími postihnutiami do normálnych tried. Okrem hlavného profesora je v triede aj špeciálny pedagóg, ktorý sa venuje žiakom s problémami, či už zdravotnými alebo inými, ktoré im znemožňujú napredovať v učení rýchlosťou ostatných detí.

Pedro Otón je prezidentom organizácie Down Espaňa a je prvým zástancom integrácie detí s týmto postihnutím do normálnych tried." Ani rodičia, ani odborníci, ani politici nemajú právo určovať, kam tieto deti patria. Až 40 percent z tohto kolektívu v produktívnom veku a so základným vzdelaním, má prácu. Dôležitá je implikácia rodiny, súrodencov, aktívne strávený čas. Veď podľa najnovších výskumov sa títo ľudia dožívajú až 60 rokov."

Pablove predstavy o budúcnosti sú jasné. Chce pracovať ako odborný pracovník - poradca pre ľudí s postihnutiami. Má už v tejto oblasti aj skúsenosti, keďže istý čas pracoval na Radnici v španielskom meste Málaga na odbore sociálnych vecí. "Je to veľmi dôležitá práca, fundamentálna pre znevýhodnenú skupinu ľudí, ktorí potrebujú poradiť, zorientovať sa. Som pedagóg, bez ohľadu na to, či mám alebo nemám Downov syndróm. Ale viem, že keby som pracoval ako učiteľ na plný úväzok, spoločnosť by to nestrávila. Rodiny sa boja ľudí s Downovým syndrómom, nechcú, aby ich dieťa učil takýto človek, alebo aby nebodaj s ním ich dcéra chodila..."

Tento mladý učiteľ si je vedomý záujmu, ktorý vzbudzuje. Nie je mu to príjemné. Cíti sa však byť reprezentantom svojho kolektívu a snaží sa urobiť maximum pre ľudí v podobnej situácii ako je tá jeho. Na podnet organizácie DSI (Down Syndrome International) a EDSA (European Down Syndrome Association) bol vyhlásený 21. marec 2006 za prvý Svetový deň Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum bol odvodený z číslic 3 a 21 (porucha, ktorá spôsobuje Downov syndróm - trizómia 21. chromozómu) a mal by poslúžiť v spoločenstvách jednotlivých krajín k lepšiemu porozumeniu problematiky osôb narodených s Downovým syndrómom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!