Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2021 13:19 | Správy | Zahraničné správy

Súdny dvor EÚ dvíha varovný prst: Maďarsko porušilo legislatívu Únie v oblasti azylovej politiky

Maďarsko si nesplnilo svoje povinnosti vyplývajúce z práva EÚ, keď organizačnú činnosť, ktorej cieľom je umožniť konanie o poskytovaní azylu pre osoby nespĺňajúce vnútroštátne kritériá na poskytnutie právnej ochrany, trestá podľa predpisov trestného práva.

Upozornil na to vo štvrtok generálneho advokát Súdneho dvora EÚ Athanasios Rantos. Rantos spresnil, že kvalifikácia tejto činnosti ako trestného činu narušuje výkon práv zaručených Európskou komisiou v oblasti pomoci žiadateľom o medzinárodnú právnu ochranu. V rámci legislatívnej reformy z roku 2018 Maďarsko sťažilo podmienky prístupu ku konaniam o poskytovaní azylu, ako aj podmienky výkonu činnosti, ktorej cieľom je poskytovať poradenstvo a konzultácie žiadateľom o túto ochranu.

Maďarsko zaviedlo nový dôvod neprípustnosti žiadostí o azyl a to, že žiadateľ pred svojím vstupom na maďarské územie pricestoval bezpečnou tranzitnou krajinou. A vláda z Budapešti označila ako trestný čin organizačnú činnosť, ktorej cieľom je umožniť začatie konania o poskytovaní azylu pre osoby nespĺňajúce vnútroštátne kritériá na poskytnutie takejto ochrany. Komisia následne zažalovala Maďarsko na Súdnom dvore EÚ za nesplnenie povinnosti. Exekutíva EÚ to zdôvodnila tým, že zavedenie dôvodu neprípustnosti súvisiaceho s pricestovaním cez bezpečnú tranzitnú krajinu a prekvalifikovanie na trestný čin vyššie uvedenej organizačnej činnosti porušuje únijnú smernicu o spoločných konaniach ako aj smernicu o prijímaní žiadateľov o azyl.

Generálny advokát upozornil, že protiprávnosť dôvodu neprípustnosti udelenia azylu už Súdny dvor EÚ opísal vo svojom rozsudku z 19. marca 2020, a preto súdnej inštancii v Luxemburgu odporučil určiť, že Maďarsko si zavedením nového dôvodu neprípustnosti nesplnilo povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo smernice o spoločných konaniach. Rantos Generálny sa tiež domnieva, že označenie pomoci žiadateľom o medzinárodnú ochranu za trestný čin môže mať významný odradzujúci účinok na všetky osoby alebo organizácie, ktoré sa vedome pokúšajú podporiť zmenu vnútroštátnej právnej úpravy v oblasti azylovej politiky alebo chcú podporiť zjednodušenie prístupu žiadateľov ku konaniu o poskytnutí azylu alebo k humanitárnej pomoci.

 

Za týchto podmienok, ako upozornil generálny advokát, kvalifikácia organizačnej činnosti ako trestného činu predstavuje nedôvodnú prekážku výkonu práv zaručených právom Únie v oblasti pomoci žiadateľom o azyl a ide o nesplnenie so povinností vyplývajúcich z tejto únijnej právnej úpravy. A pokiaľ ide o maďarskú právnu úpravu, podľa ktorej má každá osoba stíhaná za trestný čin napomáhania nelegálnemu prisťahovalectvu zakázané, aby vstúpila do okruhu vo vzdialenosti menej ako osem kilometrov od vonkajšej hranice maďarského územia, Rantos skonštatoval, že to nepopierateľne zvyšuje negatívne účinky označenia uvedenej organizačnej činnosti ako trestného činu. Zároveň však priznal, že toto obmedzenie nie je samo osebe v rozpore s právom EÚ, pretože len umožňuje policajným orgánom zakázať osobám podozrivým zo spáchania trestných činov prístup na miesta súvisiace s týmito činmi.

Generálny advokát skonštatoval, že eurokomisia nepodložila svoje tvrdenia o obmedzujúcej povahe kritizovanej právnej úpravy, iba zdôraznila, že táto zákonná zmena zvyšuje obmedzujúci účinok prehodnotenia organizačnej činnosti na trestný čin. A preto Súdnemu dvoru navrhol túto žalobu zamietnuť. Súdny dvor nie je viazaný návrhmi generálneho advokáta, ale môže ich zohľadniť. Rozsudok v tomto prípade bude vyhlásený neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!