Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2009 12:43 | Správy | Domáce správy

Dzurinda: Spolupracovníci ŠTB vo vysokých funkciach sú hanbou!

Podľa Dzurindu je hanbou, ak vo vysokých štátnych funkciách pôsobia ľudia, ktorí v minulosti spolupracovali s "eštebákmi".

Uviedol to po dnešnom rokovaní lídrov opozície ako odpoveď na otázku, čo hovorí na nové medializované informácie týkajúce sa riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Františka Blanárika (nominant ĽS-HZDS). Podľa nich v čase bývalého režimu Blanárik údajne spolupracoval s Vojenskou kontrarozviedkou (VKR).

V súčasnosti je podľa Dzurindu dobrý dôvod zamyslieť sa nad týmito informáciami. Zároveň zdôraznil, že keď on sám mal "problémy s jedným šéfom NBÚ" (Františkom Mojžišom, pozn. TASR), tak principiálne trval na jeho odchode. "Skoro sa mi vtedy rozpadla vláda, ale on stratil moju dôveru," pripomenul expremiér.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na margo dôveryhodnosti Blanárikovej bezpečnostnej previerky pred časom podotkol, že ju získal ešte za čias Dzurindovho kabinetu, čo je pre neho najkrajšia kombinácia. Líder SDKÚ-DS však tento postoj dnes označil za strkanie hlavy do piesku. "Ja som takéto informácie (o údajnej Blanárikovej spolupráci s VKR, pozn. TASR) nemal. Ak premiér nimi disponuje, mal by konať," myslí si Dzurinda.

Televízia Markíza zverejnila v pondelok (23.2.) informáciu z Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe, podľa ktorej riaditeľ Národného bezpečnostného úradu František Blanárik udal v apríli 1982 svojho kolegu Ladislava B., že chodí v pracovnom čase obrábať svoju vinicu. Ide tak celkovo o piaty dokument, podľa ktorého mal Blanárik v čase bývalého režimu spolupracovať s Vojenskou kontrarozviedkou.

"Menovaný vlastní vinicu, veľmi často v dobe potrebnej vykonať agrotechnické práce odchádzal pod rôznymi zámienkami v pracovnom čase do svojej vinice, k čomu používal i vojakov základnej služby," informoval údajne Blanárik dôstojníka VKR Petra Fakana. NBÚ na tieto skutočnosti v pondelok nereagoval.

Minulosťou šéfa NBÚ, ktorý získal bezpečnostnú previerku ešte za Dzurindovej vlády, sa tento mesiac zaoberal aj výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ. Konštatoval, že spoluprácu Blanárika s VKR nemožno ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Členovia výboru zároveň odmietli opozičný návrh, aby Blanárik požiadal o novú previerku.

Podľa minuloročných medializovaných informácií Blanárik v 80. rokoch vedome spolupracoval s VKR vo funkcii dôverník-rezident. Ešte koncom minulého roka však sám označil tieto informácie za výmysly. "Sú tam povymýšľané veci, ktoré nesúhlasia ani časovo, ani administratívne. Funkcia dôverník-rezident nikdy neexistovala," povedal. Rovnako poprel aj akékoľvek vedomé donášanie na svojich priateľov. Vysvetlil, že veta z jeho spisu, podľa ktorej ochotne spolupracuje a poskytuje informácie a o spoluprácu s VKR má naďalej záujem, je v 99 percentách spisov. "Nemal som záujem o spoluprácu," podčiarkol.

Na druhej strane priznal, že počas skúšky na detektore lži pri získavaní bezpečnostnej previerky sa ho na otázky spolupráce nepýtali. "Toto sa riešilo v rámci bezpečnostného pohovoru," uviedol s tým, že obsah pohovoru je utajený. Zároveň uviedol, že bol v Spravodajskom inštitúte Generálneho štábu. "Nastúpil som po 80. roku a po poldruha mesiaci som požiadal o preloženie vzhľadom na to, že som nebol pre nich zaujímavý. Tak až do preloženia na okruh som robil vrátnika v danej budove," ozrejmil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!