Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Viacjazyčný škôlkar má lepší štart do života

Anglické spíkovanie medzi hračkami už nestačí. Najlepšie materské školy vo svete dnes ponúkajú viacjazyčnú výučbu so starostlivo nakoncipovaným výberom jazykov, ktoré budú podľa ekonomických prognóz určovať zajtrajší chod sveta. Už pri výbere škôlky máte ako rodič jedinečnú možnosť dať vášmu dieťaťu neoceniteľnú výhodu do života a podchytiť jeho viacjazyčné vzdelávanie vo veku, kedy mozog najľahšie vstrebáva nové slovíčka a gramatické pravidlá.

Jedným zo súčasných trendov viacjazyčných škôlok je čínština. Hoci znie našincovi na prvé počutie exoticky a vzdialene, stále viac rodičov objavuje benefity výučby jazyka, ktorým dnes hovorí každý šiesty človek na Zemi a jeho znalosť tak dáva dieťaťu doživotnú komunikačnú výhodu využiteľnú prakticky kdekoľvek vo svete. Čínsky jazyk pozostáva zo špecifického lingvistického systému. Ten môže dospelým pripadať ako neriešiteľný rébus, no dieťa ho dokáže dekódovať ľahko a rýchlo.

Čínština je nová angličtina

Zatiaľ čo predchádzajúce generácie rodičov dbali na výučbu anglického jazyka, dnes už jeho plynulou znalosťou nikoho neohúrite. Z niekdajšieho benefitu sa stal bežne očakávaný štandard. S rastúcou globalizáciou a rozšírenými možnosťami medzinárodnej obchodnej spolupráce je nevyhnutným základom pre úspešnú kariéru viacjazyčnosť. A keď sa súčasťou jazykového mixu stane aj čínština, najrozšírenejší jazyk planéty, žiadne dvere pred vaším dieťaťom neostanú zatvorené.

Lídri štartujú kariéru už od plienok

Mýty o tom, že priveľa jazykov v útlom veku vedie k zmätkom a mentálnej stagnácii, psychológovia dávno zmietli zo stola. Naopak, multilinguálna výučba už v predškolskom veku, pokiaľ je robená kvalitne a na pravidelnej báze, býva najefektívnejšia, pretože prebieha v čase, keď si neuróny v detskom mozgu ešte len vytvárajú prvé ustálené spojenia.

V ranom detstve dokáže dieťa bez veľkého úsilia pochopiť princípy aj diametrálne odlišných lingvistických systémov a nastálo si ich osvojiť. Namiesto sporadických neurónových cestičiek si tak vybuduje v hlave perfektne fungujúcu informačnú diaľnicu, ktorá nielen rozšíri tok vedomostí, ale aj výrazne vyladí kognitívne schopnosti. Nie je žiadnym zveličením tvrdiť, že budúci svetoví lídri začínajú svoju kariéru doslova už od plienok.

Otvoriť galériu

Čínština ako univerzálna didaktická pomôcka

Dôvod, prečo čoraz viac multilinguálnych materských škôl pridáva do učebných osnov čínštinu, nevychádza len z pragmatizmu. Odhliadnuc od toho, že čínsky jazyk je najpoužívanejší na svete, jeho špecifické gramatické pravidlá, ako napríklad absencia abecedy, z neho robia fantastickú didaktickú pomôcku, ktorá vylepšuje matematické danosti, kreatívne myslenie, koordináciu pohybov, ba dokonca spev.

Čínština pozostáva z viac ako 20 000 symbolov, no v 98 percentách textov sa opakuje iba 2 500 z nich, takže aj s desatinou slovnej zásoby môžete byť majstrom jazyka a v pohode si prečítať trebárs čínske noviny.

Pre čínštinu je popri vizuálnych symboloch smerodajná tiež správna intonácia, nenadarmo sa jej hovorí tónový jazyk. Dieťa tak pri učení zapája do práce viaceré mozgové centrá naraz, zatiaľ čo napríklad pri angličtine prepína medzi pravou a ľavou hemisférou. Súbežným prijímaním vizuálno-hudobných podnetov utužuje spoluprácu zmyslov a je pripravenejšie na multitasking či komplexné riešenia problémov.

Lepší v speve aj v matematike

Štúdia zo San Diega potvrdila, že deti, ktoré sa od detstva učia po čínsky, majú posilnenú mieru interpretácie zvukov a sú z nich schopnejší speváci. Rozlišovanie nuáns významov jednotlivých čínskych znakov je zas neoceniteľným tréningom vizuálnej komunikácie.

Na rozdiel od konvenčného písania zľava doprava, záznam čínštiny prebieha vo všetkých smeroch a v každom momente vyžaduje precíznosť ťahu aj tlaku ruky, čím si dieťa cibrí jemnú motoriku, rovnako ako priestorové vnímanie.

Zvláštnosťou čínštiny je i reprezentácia čísel, úplne iná ako pri klasickom arabskom zápise – jednoduchšia, ľahšie zapamätateľná a s jasnými logickými pravidlami, takže stimuluje tie časti mozgu, ktoré zodpovedajú za analytické myslenie.

Plný balík vedomostí

S čínštinou dostane dieťa popri výučbe jazyka v jednom balíku zároveň aj lekcie hudby, kreslenia a počítania. Dobre vybalansované zapájanie oboch hemisfér je pritom tým najlepším základom pre zvyšovanie IQ, ale aj emocionálnej inteligencie, ktorá dnes celkom oprávnene naberá na dôležitosti.

Otvoriť galériu

Súkromný učiteľ? Internet? Je lepšie riešenie

Ak chcete z výučby čínštiny vyťažiť maximum, myslite popri kvalite lektora aj na kontinuálnosť výučby. Rozumnou voľbou je zápis dieťaťa do multilinguálnej materskej školy. Prvá a zatiaľ jediná privátna škôlka tohto typu na Slovensku je Espania so sídlom v bratislavskom Starom Meste a s vyše desaťročným pôsobením na trhu.

Popri vyučovaní predmetov v anglickom, španielskom a čínskom jazyku pod vedením skúsených zahraničných lektorov sa môže Espania pochváliť aj priestrannými tematickými učebňami a prepracovaným systémom budovania vzťahu k vede, umeniu či športu. To všetko pri veľmi individuálnom prístupe k potrebám dieťaťa v skupinách s maximálne siedmimi žiakmi na jedného natívneho spíkra.

Spoznajte výhody škôlky, kde má každá hra hlbší zmysel a kde vaše dieťa bude nielen šťastné, ale môže aj výrazne napredovať pred svojimi rovesníkmi. Navyše, nemusíte čakať na zápis. V jednej z najlepších súkromných multilinguálnych škôlok na Slovensku vám v termínoch nástupu vyjdú v ústrety. Dohodnite si stretnutie alebo video call na www.espania.sk a spoznajte, čo je pre rozvoj osobnosti vášho dieťaťa najlepšie.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa