Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2009 10:02 | Správy | Krimi | Nehody

VIDEO - Polomka: Vlak prevalcoval autobus, 12 mŕtvych!

Tragická nehoda osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna si dnes ráno vyžiadala minimálne 12 mŕtvych.

Ministerstvo zdravotníctva zriadilo v súvislosti s nehodou tri krízové linky priamo v Bánovciach nad Bebravou: 0800 500 200, 0800 500 300, 0800 500 400. Linky sú bezplatné.

Boli ste účastníkom nehody vy alebo niekto z vašich blízkych či známych? Viete o udalosti viac? Ozvite sa na 0918 620 001 alebo a tip@novycas.sk!

187293


Podľa posledných informácií v sobotu krátko po 9:00 pri dopravnej nehode pri Polomke zahynulo 12 ľudí a minimálne 20 ľudí je zranených. Ide o najhoršie nešťastie na Slovensku v tomto roku.

Zranených previezli do nemocníc v Banskej Bystrici, v Brezne a v Revúcej. Minimálne dvoch z nich bolo potrebné operovať (viac čítajte TU>).

VIDEO: Zásah záchranárov na mieste nehody

292356

Polícia uzavrela miesto nehody, zakliesnené vraky autobusu a vlaku oddeľovali za pomoci ťažkej techniky. Priamo na mieste je zriadený informačný stan pre pozostalých, je zabezpečený psychológ a farár. Vláda na dnes na včerajšom mimoriadnom zasadnutí vyhlásila štátny smútok. Oznámil to premiér Robert Fico, ktorý navštívil miesto nehody. Takisto vyzval televízie, aby zrušili vysielanie nedeľných diskusných relácií. Všetky najväčšie slovenské televízie zaujali k veci postoj a vydali stanoviská (viac čítajte TU>). Okrem premiéra do Polomky prišli minister vnútra Róbert Kaliňák a minister zdravotníctva Richard Raši.

Nebezpečné priecestie sa bude prestavovať

Trať je od soboty 17:15 prejazdná, rýchlik Horehronec dnes prejde cez úsek trate, kde sa stala nehoda. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavliková. Z pohľadu ŽSR a potrebných technických parametrov je priecestie dostatočne zabezpečené. Vzhľadom na dnešnú tragédiu sa však ŽSR budú snažiť zvýšiť jeho bezpečnosť. Pavliková ozrejmila, že všetky dopravné nehody na priecestiach sa stali z viny vodičov alebo chodcov. Dodala, že 40-60 percent z nich sa udialo na priecestiach so závorami.

Autobus sa vlaku nestihol vyhnúť

Vodič autobusu, v ktorom sa viezlo 37 ľudí, údajne preraďoval rýchlosť na železničnom priecestí, kde chýba svetelná signalizácia a nestihol z neho odísť. Nevšimol si prichádzajúci vlak, ktorý do neho narazil v plnej rýchlosti. Autobus zostal prevrátený na bok, pričom na ňom ležal jeden vlakový vozeň.

VIDEO: Letecké zábery z miesta nehody

292336

Neštastie sa stalo na nechránenom železničnom priecestí, ktoré sa nachádza iba pár stovák metrov od lyžiarskeho strediska Bučník, do ktorého posádka autobusu smerovala (viac čítajte TU>). Miestni tvrdia, že takáto príjazdová cesta do rekreačného strediska je absolútne neprijateľná. Už v minulosti tam došlo minimálne k jednej smrteľnej nehode.

292251

Z autobusu ostala len kopa šrotu

Ťažké mechanizmy pred 14:00 oddeľovať od seba vraky autobusu a vlaku od seba, práce na mieste podľa záchranárov potrvajú minimálne 12 hodín. Rušeň motorového vlaku a autobus po dnešnej zrážke na železničnom priecestí Polomka-Heľpa od seba oddelili po 14:30. Stalo sa tak pomocou špeciálneho žeriavu. Rušeň pravdepodobne dopravia do depa v Brezne. Železničná a cestná doprava je v tomto úseku stále zastavená. Pavliková v súvislosti s obnovou premávky povedala, že ŽSR musia ešte preskúmať bezpečnosť na trate.

Ľahko zranených previezli do nemocnice v Brezne, ťažšie prípady do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde hospitalizovali šesť zranených, z toho dvaja sú mladší ako 18 rokov. Vodič sa v tejto nemocnici nenachádza. "Sme pripravení túto situáciu zvládnuť, máme traumatologický plán, čiže v prípade potreby nám pomôžu i lekári mimo služby," povedal pre Čas.sk riaditeľ banskobystrickej nemocnice Ján Šulaj.

Na mieste tragédie zasahovali tri hasičské jednotky z Brezna, tri z Banskej Bystrice, jedna z Revúcej a zo Žiaru nad Hronom. Pomáhali aj vrtuľníky z Popradu a Košíc, ktoré prevážali zranených. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej na mieste boli tri vrtuľníky a deväť sanitiek. Prvá dorazila dvadsať minút po nehode.

292191

Cestujúci z vlaku sú bez vážnejších zranení

V osobnom vlaku sa nikto vážnejšie nezranil, ani rušňovodič, povedal ČTK hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Vlaky podľa neho na tomto úseku jazdia rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu.

"Rušňovodič zbadal autobus, ktorý prichádzal ku priecestiu. Rušňovodič zatrúbil a keď videl, že autobus nezastavuje a vchádza na priecestie, zapol rýchlobrzdu," popísal nehodu železničný hovorca. Vlak smeroval z Červenej skaly do Banskej Bystrice, tvorili ho dva vagóny.


Zväčšiť mapu


Prehľad niektorých ďalších tragických nehôd autobusov na Slovensku

18. októbra 1996 - Humenné
Náraz pravidelnej autobusovej linky Humenné-Snina do odstavenej avie v Humennom - mestskej časti Kramová si vyžiadal päť ľudských životov. Deväť ľudí sa zranilo ťažko.

7. mája 1998 - Baňa
Jedna cestujúca zomrela pri nehode autobusu, ktorý zišiel z vozovky a narazil do stromov medzi obcou Baňa a Stropkovom.

21. januára 1999 - Košice-Šaca
Dve osoby zahynuli a 65 ľudí bolo zranených pri zrážke dodávky a autobusu medzi mestskou časťou Košice-Šaca a osadou Dobogov.

23. februára 2001 - Valaská
Pri zrážke s autobusom v katastri obce Valaská v okrese Brezno zahynul 43-ročný vodič osobného auta.

3. októbra 2001 - Hronský Beňadik
Smrť 43-ročného Barnabáša si vyžiadala dopravná nehoda osobného auta a autobusu idúceho od Hronského Beňadika do Novej Bane.

17. decembra 2001 - Svätý Anton
Zrážku s malým autobusom Avia neprežil 36-ročný vodič auta Kia Sephia pri havárii vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici.

18. júna 2002 - Banská Belá
Náhla nevoľnosť vodiča autobusu bola príčinou havárie Neoplanu so školským zájazdom medzi obcami Banská Belá a Kozelník v okrese Banská Štiavnica. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život a desať zranených.

3. januára 2003 - Kvetnica
Jedna cestujúca prišla o život, štyria utrpeli stredne ťažké a ďalších jedenásť ľahké zranenia pri nehode linkového autobusu, ktorý sa prevrátil na ceste medzi Kvetnicou a Popradom.

82361

3. augusta 2003 - Úhorná
Dopravná nehoda pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a okolo 25 ľahko i ťažko zranených. K nehode došlo krátko po 7. hodine na málo frekventovanom cestnom úseku plnom serpentín z Úhornej do Krásnohorského Podhradia. Na úpätí kopca, na ktorom sa konala tradičná mariánska odpustová slávnosť, sa autobus plný pútnikov zrútil do priekopy. Vodič autobusu bol podľa rozhodnutia Krajského súdu v Košiciach zo dňa 13. marca 2008 nevinný.

7. novembra 2003 - Ružomberok
Traja cestujúci a 54–ročný vodič autobusu českej národnosti zahynuli pri kolízii s kamiónom. Nehoda, ktorá sa stala na hlavnom cestnom ťahu Ružomberok – Žilina v blízkosti Katolíckej univerzity si vyžiadala aj troch ťažko zranených. Diaľkový linkový autobus značky KAROSA z Prostějova, v ktorom bolo 15 cestujúcich, smeroval zo Spišskej Novej Vsi do Brna. Nehodu spôsobil odtrhnutý náves kamióna z Popradského okresu, ktorý prevážal vrecia so sypkým stavebným lepidlom, keď sa z nezistených príčin odpojil a narazil do autobusu.

25. júna 2004 - Šuja
Pri havárii českého autobusu s deťmi na školskom výlete v obci Šuja pri Rajci v okrese Žilina zahynuli dve osoby. Autobus z Frýdku-Místku v tzv. esíčkovitej zákrute dostal šmyk, vybočil z cesty a narazil do budovy tamojšieho obecného úradu. Vozidlo pritom zachytilo náhodného chodca, ktorý skončil pod jeho kolesami. Okrem toho v autobuse zomrela aj mama jedného dieťaťa. Zranilo sa taktiež niekoľko školákov, ktoré previezli do žilinskej nemocnice. Autobus značky Karosa smeroval z Prievidze do Žiliny, pravdepodobne išiel neprimeranou rýchlosťou. Vodič na mokrej vozovke v nebezpečnej zákrute nezvládol riadenie.

19. augusta 2005 - Stará Ľubovňa
Jedna z cestujúcich podľahla po prevoze do nemocnice a ďalší piati, medzi nimi dve deti, sa zranili pri dopravnej nehode autobusu, ku ktorej došlo pri Starej Ľubovni. Na ceste zo Starej Ľubovne smerom na Chmeľnicu oproti benzínovému čerpadlu TANKOL narazil z doposiaľ nezistených príčin zvolenský autobus Karosa s 51-ročným vodičom do zadnej časti návesu nákladného auta Tatra 815 odstaveného pre poruchu pri pravom okraji vozovky.

164592

7. novembra 2005 - Ožďany

Štyria ľudia zahynuli pri tragickej dopravnej nehode pri obci Ožďany, okres Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom. Zranených bolo ďalších 11 ľudí.

 

130608

16. apríla 2007 - R1 Trnava-Nitra

Tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy v autobuse zomreli na mieste, jednu osobu v kritickom stave odviezli do nitrianskej nemocnice. Pri nehode utrpelo ťažké zranenia ďalších päť osôb, 16 ľudí vrátane oboch šoférov bolo zranených ľahko.

 

102055

2. septembra 2007 - Hriňová

Cestou z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa zrútil do rokliny autobus s asi 40 cestujúcimi. Pri nehode zahynuli štyri osoby - dvaja muži a dve ženy. Autobus viezol kapelu a folkloristov z Hriňovej, ktorí sa vracali z festivalu ľudových hudieb V4 na Poľane. V pravotočivej zákrute na kopci prerazil zvodidlá po tom, čo mu pravdepodobne zlyhali brzdy. Po približne 50-metrovom páde ostal na boku ležať na dne rokliny.

4. septembra 2007 - Ľubochňa
Jeden muž prišiel o život pri havárii linkového autobusu ČSAD Kladno pri obci Ľubochňa v okrese Ružomberok. Mŕtvy, asi 30-ročný muž z okresu Ružomberok sa viezol s ďalšími približne 30 cestujúcimi v autobuse, ktorý premáva na linke Spišská Nová Ves – Kladno. Autobus dostal v zákrute šmyk a prevrátil sa. Pri nehode sa zranili ďalší traja ľudia.

16. novembra 2007 - Jedlinka
Život troch pasažierok osobného motorového vozidla Škoda 105 so svidníckym evidenčným číslom vyhasol po čelnej zrážke s linkovým autobusom s prešovským číslom na štátnej ceste č. 77 pri odbočke na obec Jedlinka medzi Bardejovom a Svidníkom. V autobuse, ktorý premával na trati Bardejov - Snina, sa nikto nezranil.

 

93350

6. februára 2008 - Močenok

Približne o 21. hodine havaroval v obci Močenok v okrese Šaľa autobus. Podľa svedeckých výpovedí 42-ročný vodič autobusu počas jazdy náhle spadol na volant a nereagoval na otázky cestujúcich. Vo vozidle sa v tom čase nachádzalo 10 cestujúcich, nikto z nich nebol zranený. Nepodarilo sa však zachrániť šoféra autobusu.


12. mája 2008 - Krčava

Dva ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda, ku ktorej došlo na štátnej ceste v obci Krčava v Sobraneckom okrese. Štyridsaťpäťročný vodič osobného motorového vozidla VAZ z Michaloviec nedal pri vychádzaní z parkoviska v uvedenej obci prednosť po hlavnej ceste idúcemu ukrajinskému autobusu s 51-ročným vodičom. Na mieste nešťastia zahynul vodič osobného vozidla spolu so 69-ročným spolujazdcom z Krčavy.

232905

3. október 2008 - Kostolná-Záriečie

Havária českého autobusu Student Agency, ktorý smeroval z Bardejova do Českej republiky, si vyžiadala štyri obete. Traja ľudia zomreli na mieste. Obeťami sú muži vo veku 55, 34 a 22 rokov. Ďalšia z cestujúcich 24-ročná žena zraneniam podľahla v nemocnici.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?