Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2021 16:30 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Žena prekonala COVID-19 ešte v máji: Zriedkavý následok premenil jej život na nočnú moru

Úbohej Britke zničilo ochorenie Covid-19 život. Keď ho prekonala, totálne sa jej zmenili chute a nedokáže takmer nič zjesť.

Sarah Govier (44) prekonala koronavírus v máji. Teraz ale dvojnásobná mama tvrdí, že sa nedokáže prinútiť čokoľvek zjesť, pretože jej všetko páchne hnilobou. Úplne sa jej zmenili chute, informuje portál Mirror.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Káva jej teraz vonia ako výpary z automobilov, zubná pasta chutí ako benzín aj čokoláda je pre žalúdok príliš nechutná. Covid-19 jej totálne rozhádzal zmysly. Jedným z príznakov ochorenia bola v prípade Sarah aj strata čuchu. 

Ochorenie prekonala už v máji. Neskôr sa však dovalili hrozivé následky. Takmer všetko jej odvtedy páchne hnilobne. Sarah kvôli tejto nepríjemnosti veľmi schudla. Nič jej nechutí a zo všetkého je jej zle. N všetky svoje obľúbené jedlá mohla zabudnúť.

 

Mnohé chute a vône sa jej v hlave poprehadzovali. Chuť mäsa prirovnáva k mydlu alebo parfému, zubná pasta chutí viac ako benzín než ako mäta a káva vonia po výparoch z automobilov alebo po cigaretovom dyme. Cesnak a cibuľa smrdia ako mokrý pes a špinavá voda. Čokoládový koláč nedokázala ani len požuť, musela ho vypľuť, taký bol pre ňu nechutný.

Lekársky názov pre tento fenomén je „parosmia“ a ľudia, ktorí ňou trpia dokonca svoje kedysi obľúbené parfémy a šampóny prirovnali k žlči. Lekári už dávno zistili, že pacienti s Covid-19 strácajú čuch, pretože vírus poškodzuje nervové zakončenia receptorov v nose.

Tieto nervové zakončenia, ktoré detekujú vôňu, informujú váš mozog o tom, ako interpretovať chemické informácie, ktoré tvoria zápach, a keď sú poškodené alebo sa nesprávne zacelia, môžu viesť k parosmii.

Sarah, pracovná terapeutka z Whitstable v Kente, založila podpornú skupinu na Facebooku, kde členovia zdieľajú skúsenosti, teórie a tipy na „čuchové tréningy“.

„Keď som si čistila zuby, bolo to ako by som pila benzín. Nechutné! Varenie sa stalo nočnou morou, pretože cesnak aj cibuľa mi začali hrozne smrdieť. Keď som vošla k niekomu domov a náhodou varili, všade som cítila mokrého psa," povedala Sarah.

Sarah uviedla, že jej kolegovia z nemocnice Williama Harveyho mali v apríli pozitívne testy, ale ona nemala klasické príznaky. Nekašľala ani nemala vysokú teplotu. Jedného dňa ale prišla domov totálne vyčerpaná, s boľavým hrdlom a hneď sa objednala na testy.

Zatiaľ čo jej manžel Jim (47) a deti Jake (11) a Daniel (8) nemali žiadne príznaky choroby, popoludní po teste Sarah stratila čuch a čuch. „Varila som karí. Jednu minútu som ho cítila, ale keď som ho išla ochutnať, nemohla som nič ochutnať! Vybehla som na poschodie a nastriekala som si na zápästie nejaký parfém, ale nič som necítila. Vtedy som naozaj vedela, že to mám a začala som plakať,“ povedala.

O pár dní získala pozitívny výsledok testu a na päť alebo šesť týždňov stratila chuťové a čuchové vnemy. V auguste sa išla s kamarátkou najesť do reštaurácie a uvedomila si, že všetko chutí veľmi slano a mäso bolo takmer kvetinové, ako mydlo alebo parfum. Odvtedy jej nič nevonia tak ako bola zvyknutá. Nákup potravín sa pre Sarah stal nočnou morou, pretože stratila všetku motiváciu na varenie. 

Jediné, čo dokáže zjesť je syr, ryby, a tiež jej obľúbené avokádo a krevetový kokteil. Obáva sa však, že sa jej aj toto málo časom zhnusí. Môže si dať aj zemiaky, cestoviny, ryžu a kašu, a pre zmenu začala jesť aj mliečne koktaily. 

S jej novým čuchom je tiež precitlivená aj na prach a moč, ktoré páchnu viac ako kedykoľvek predtým. „Cítim naozaj silný pot aj v situáciách, keď by ste si to normálne nevšimli. Kvapka potu na mojom oblečení vonia ako zhnitá kapusta, a keď sa cítiš stále, môžeš byť naozaj paranoidný. Neustále sa ovoniavam a pýtam sa ľudí, či zapácham. Prestala som pre ten nechutný zápach aj cvičiť!" povedala.

Svoje príznaky zverejnila v podpornej skupine COVID a zistila, že nie je sama. Niekoľko ľudí jej poradilo, aby začala s čuchovým tréningom. Sarah sa s touto zvláštnou chorobou cíti veľmi osamelo, pretože ju to ovplyvňuje dennodenne. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?