Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2009 14:50 | Správy | Domáce správy

VIDEO - Lipšic šokuje: Dzurindova vláda kupovala poslancov

Podpredseda KDH Lipšic rozprúdil diskusiu okolo bývalej vlády Mikuláša Dzurindu. Vyhlásil, že koalícia si kupovala opozičných poslancov.

Spravil tak pri predstavení iniciatívy Slovensko, ty na to máš!, ktorou chce s osobnosťami verejného života motivovať frustrovaných opozičných voličov k účasti na prezidentských voľbách a podpore Ivety Radičovej. "Keď dvaja tvrdí házedesáci, pán Džuppa a Kolesár - to neboli nejakí takí, že nejaké mierne krídlo, to boli tvrdí házedesáci, z večera do rána začnú hlasovať s vládnou koalíciou, tak čo je to? Je to nejaké náhle osvietenie? Náhle sa im začali páčiť reformy? Asi nie. Proste nemôžme robiť z ľudí hlupákov, že budeme hovoriť, že my dodnes vlastne si myslíme, že naozaj u nich došlo k nejakej náhlej zmene názoru, kedy sa z dvoch tvrdých kovaných házedesákov stali dvaja reformní poslanci národnej rady. Ja si myslím, že to možné nie je," povedal Lipšic.

280537

Lipšic pripomenul, že kupovanie poslancov bývalou vládnou koalíciou vyšetrovala polícia. On však po skutkových okolnostiach nepátral, nedozoroval vyšetrovacie spisy. "Ani som sa nezaujímal, kto z ich rodiny dostal aké funkcie v akom rezorte, ale myslím si, že žiaden rozumný človek, ak z neho nechceme robiť hlupáka, neverí tomu, že keď je parlament zablokovaný a vláda nemá dostatok hlasov a z večera do rána dvaja tvrdí opoziční poslanci zrazu prejdú, bez vysvetlenia, a hlasujú s vládou, že to je v poriadku. To nie je v poriadku."

Robert Fico: „Ide o priznanie k najhrubšiemu poklesku.“

Kupovanie poslancov bola podľa Lipšica poslednou kvapkou, ktorá viedla k rozčarovaniu voličov vtedajších vládnych strán, k ich frustrácii a následnej apatii. Preto dnes buď nevolia alebo volia opozíciu pragmaticky - ako menšie zlo. "Čo si majú ľudia myslieť, ak situácia v parlamente nezávisí od toho, kto má koľko hlasov vo voľbách, ale od toho, kto je ako úspešný pri lobovaní poslancov," povedal. "To sa mi zdá, že je akoby rozpad dôvery v politický systém....Beriem to aj ako svoju chybu."

Mikuláš Dzurinda: "Ja nemám čo priznávať. Keď pán Lipšic má čo priznať, nech to prizná."

Osobnou chybou Lipšica bolo, že na Rade KDH 24. septembra 2005 v Bytči netrval na hlasovaní o odchode kresťanských demokratov z druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Vtedy prevládal v KDH názor, že po kupovaní poslancov nemôžu zostať vo vláde. "Že táto kauza tak oslabuje dôveryhodnosť voči našim voličom, že musíme z vlády odísť." Napokon však nehlasovali a z vlády odišli až pre výhradu vo svedomí, teda pre neochotu Dzurindu prijať záväzok, vyplývajúci z Vatikánskej zmluvy.

Béla Bugár: "Takéto veci by sa nemali vyťahovať, ak nie sú jednoznačné dôkazy."

Dzurindove vlády sklamali voličov, ktorí ich volili preto, že budú iní ako jej Mečiarove predchodkyne. Úplne bez škandálov sa podľa Lipšica vládnuť nedá, zlé však je, že nikto nechce tieto chyby priznať. "Aj s našimi vládami boli spojené škandály, korupcia, zmanipulované tendre, kupovanie poslancov. A nebola vyvodená adekvátna zodpovednosť," vyhlásil Lipšic. Voči voličom bývalej vládnej koalície tak vznikol morálny dlh, ktorý podľa Lipšica treba splatiť. Prvým krokom k zmene má byť voľba Ivety Radičovej za prezidentku, a to aj v prípade, že jej materská SDKÚ-DS nenájde odvahu na sebareflexiu. Lipšica tiež mrzí nejednoznačná podpora KDH.

Pál Csáky: Lipšicovo zhodnotenie "jedna baba povedala," je nedôstojné.

Radičová je nielen nominantkou SDKÚ-DS, SMK a KDH, ale je aj občianskou kandidátkou, vysvetlil Lipšic. Nie je spojená so škandálmi a kauzami, ale so sociálnymi úspechmi bývalej vlády. Má čistý štít, voliči by tak prvýkrát od roku 1998 nevyberali menšie zlo. "Preto je táto iniciatíva aj výzvou, výzvou opozičným voličom - jednak sa zapojiť, podporiť túto iniciatívu, ale aj prísť voliť, mobilizovať sa," povedal dnes na tlačovej besede. Radičová by opäť priniesla do spoločnosti pozitívnu emóciu, takú, aká vládla v spoločnosti v roku 1998.

Vladimír Palko: "Vracať sa k problému nevystúpenia z vlády pre podozrenie z korupcie po tri a pol roku pôsobí dosť umelo."

Aktivizovať voličov chce iniciatíva Slovensko, ty na to máš! na stretnutiach s občanmi a mítingoch. Chce sa zaregistrovať ako občianske združenie. Financovať ju budú zatiaľ signatári zo svojho, uvítajú aj príspevky od ľudí. Budú mať aj internetovú stránku s prepojením na blogy a svoju skupinu na Facebooku. K Lipšicovi sa v iniciatíve pridali: podnikateľ a člen KDH Milan Krajniak, bývalý šéf STV Richard Rybníček, energetický analytik Karel Hirman, ekonomický analytik Vladimír Zlacký a občiansky aktivista Filip Vagač.


DZURINDA: Nemám čo priznávať, poslancov sme nekupovali

Vyhlásenie Daniela Lipšica o kupovaní poslancov za bývalej vlády, korupcii a manipulovaných tendroch prekvapilo expremiéra Mikuláša Dzurindu aj predsedu SMK Pála Csákyho. "Nechce sa mi veriť," komentoval Lipšicove apely na priznanie morálneho dlhu bývalej koalície voči voličom za chyby v štýle vládnutia.

"Ja nemám čo priznávať. Keď pán Lipšic má čo priznať, nech to prizná," povedal Dzurinda po rokovaní s Csákym. "Kde bol doteraz? Čo také sa udialo včera, predvčerom, že to vyťahuje teraz," dodal. Lipšicovi odkázal, že ak má informácie o kupovaní poslancov, je jeho povinnosťou oznámiť ich polícii.

Hovoriť o kupovaní poslancov politicky na úrovni "jedna baba povedala" je podľa Csákyho nedôstojné aj pre Lipšica. "Pán Lipšic bol členom druhej Dzurindovej vlády, pán Lipšic je vzdelaný právnik, on vie, že má zákonnú povinnosť konať," uviedol. Ak mal Lipšic poznatky alebo podozrenie teraz alebo v minulosti, mal dať trestné oznámenie.

Lipšic dnes na otázku sme.sk priznal, že podľa neho bývalá vládna koalícia kupovala opozičných poslancov. "Žiaden rozumný človek, ak z neho nechceme robiť hlupáka, neverí tomu, že keď je parlament zablokovaný a vláda nemá dostatok hlasov a z večera do rána dvaja tvrdí opoziční poslanci zrazu prejdú, bez vysvetlenia, a hlasujú s vládou, že to je v poriadku. To nie je v poriadku," povedal pri predstavení iniciatívy Slovensko, ty na to máš!, ktorou chce s osobnosťami verejného života podporiť účasť vo voľbách a zvolenie Ivety Radičovej za prezidentku.

"Nemôžme robiť z ľudí hlupákov, že budeme hovoriť, že my dodnes vlastne si myslíme, že naozaj u nich došlo k nejakej náhlej zmene názoru, kedy sa z dvoch tvrdých kovaných házedesákov stali dvaja reformní poslanci národnej rady. Ja si myslím, že to možné nie je," uviedol o odchode poslancov Karola Ďzupu a Eduarda Kolesára z poslaneckého klubu ĽS-HZDS v septembri 2005.


FICO: Trnka by mal preveriť možné kupovanie poslancov

Premiér Robert Fico očakáva od generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že po dnešných vyhláseniach podpredsedu KDH Daniela Lipšica o kupovaní opozičných poslancov za bývalej Dzurindovej vlády začne konať. Na dnešnej tlačovej besede mu odporučil predvolať všetkých zainteresovaných a začať vyšetrovanie. Podľa Fica išlo o brutálny zásah do demokracie. Súčasnej opozícii adresoval ostrú kritiku, podľa neho opozičníci by mali odísť z politického života. „Ide o priznanie k najhrubšiemu poklesku,“ vyhlásil predseda vlády.


BUGÁR: Lipšic pomáha koalícii, nie opozičnej spolupráci

Podpredseda KDH Daniel Lipšic dnešnými vyjadreniami o kupovaní poslancov za bývalej vlády pomáha terajšej koalícii a nie opozičnej spolupráci. Uviedol to pre agentúru SITA Béla Bugár, ktorý bol v minulom volebnom období šéfom vládnej SMK. Podľa neho by sa takéto veci nemali vyťahovať, ak nie sú jednoznačné dôkazy.

"Určite ani ja naivný nie som," dodal. Zároveň zdôraznil, že ako vtedajší predseda SMK a podpredseda parlamentu s nikým nerokoval ani nemienil rokovať, vrátane poslancov za ĽS - HZDS Karola Ďzupu a Eduarda Kolesára.

Bugár spomenul, že dohadovania s opozíciou o chode parlamentu boli náročné, na každej zmene sa museli dohodnúť. Opozícia podľa neho niekedy nebola ochotná pustiť niektoré návrhy zákonov ani na pôdu parlamentu.


PALKO: Iniciatíva Daniela Lipšica budí veľké rozpaky

Dnešná iniciatíva Daniela Lipšica budí podľa predsedu Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Vladimíra Palka veľké rozpaky. "Vracať sa k problému nevystúpenia z vlády pre podozrenie z korupcie po tri a pol roku pôsobí dosť umelo," vyhlásil v rozhovore pre agentúru SITA Palko.

Ako dodal, on ako vtedajší minister vnútra tento problém riešil podaním trestného oznámenia. Podľa Palka tvrdiť, že východiskom z tohto morálneho zlyhania je voľba Ivety Radičovej za prezidentku, je nezdôvodniteľné. "Ak je pravda, že SDKÚ-DS uplácala poslancov, aby sa udržala vláda, tak Iveta Radičová mohla byť ministerkou práve pre to," upozornil Palko.

Ak má mať voľba prezidenta morálny rozmer, Palko sa pýta, prečo je riešením Iveta Radičová, ktorá sa pomenovaniu morálnych problémov skôr vyhýba. "Opakovaním podpory pre Ivetu Radičovú Lipšic zväčšuje hodnotový chaos v KDH. Pre KDH totiž voliť v prvom kole Radičovú a nie Františka Mikloška znamená ísť proti ideovým základom strany."

Opozícia musí priznať chyby, ktoré urobila v štýle vládnutia a splatiť tak morálny dlh voči svojim voličom. Prvým krokom k prekonaniu frustrácie voličov by malo byť hlasovanie za Ivetu Radičovú v prezidentských voľbách, ktorá prvýkrát nepredstavuje menšie zlo, nie je spojená so žiadnymi škandálmi a kauzami. Na opätovnú aktivizáciu vyzval dnes voličov podpredseda KDH Daniel Lipšic a predstavitelia verejnosti, ktorí prišli s iniciatívou Slovensko, ty na to máš!

Podľa nich je Slovensko schopné prekonať apatiu a zastaviť stagnáciu. Lipšic priznal svoje pochybenia v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Za najväčšie považuje, že netrval na odchode KDH z vlády po podozreniach z kupovania poslancov. Podľa neho nikto neverí tomu, že by sa z večera do rána dvaja tvrdí házedesáci zmenili náhlym osvietením a začali hlasovať s vládnou koalíciou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?