Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2009 00:00 | Správy | Zaujímavosti

Vyhrajte nad fajčením: Plán na prvý týždeň

Rozhodli ste sa skoncovať s cigaretami? Dôležité je, aby ste boli sami plne odhodlaní tomuto zlozvyku dať zbohom. NČ vám poradí, ako zvládnuť prvý týždeň.

1. deň
Rozhodnite sa

Nefajčiť znamená zmeniť svoj doterajší spôsob života. Prvým a najdôležitejším krokom je skutočne sa rozhodnúť, že sa závislosti zbavíte. Zvoľte si na to však správny okamih. Napríklad: dofajčite poslednú načatú škatuľku, ale ďalšiu si už nekupujte.


2. deň
Prestaňte

Prestaňte Keď sa rozhodnete prestať fajčiť, je dôležité vyplniť si voľný čas. Myseľ musí byť zaneprázdnená, aby sa vyhla myšlienke na cigaretu. Choďte do kina, za kamarátmi, alebo cvičte. Premyslite si činnosti, pri ktorých najčastejšie fajčíte a naplánujte si, ako ich zvládnuť bez cigarety.


3. deň
Jedzte zeleninu

Prvotné nadšenie z toho, že ste odložili cigaretu, môže rýchlo pominúť a vy zúfalo hľadáte nejakú náhradu. Zabudnite na tučné a sladké jedlá, nahraďte ich vitamínmi v zelenine. Nakrájajte ich na kúsky a pochutnávajte si pri sledovaní televízie. Pite veľa vody, ovocných štiav a čajov.


4. deň
Nájdite si náhradu

Ak sa vám počas vašej „odvykacej kúry“ pritrafí nejaká nepríjemná situácia, napríklad sa pohádate so šéfom, môžete kvôli chýbajúcemu nikotínu ľahko stratiť nervy. Je to prirodzené. Skúste si v lekárni kúpiť prípravky náhradnej nikotínovej liečby.


5. deň
Zmeňte program

Aspoň v prvých mesiacoch nefajčenia sa vyhýbajte situáciám, ktoré máte spojené s cigaretami. Vyhýbajte sa spoločnosti fajčiarov. Nedá sa však vyhnúť úplne všetkým situáciám, pri ktorých ste si predtým zapálili. Preto porozmýšľajte nad náhradným riešením, ako cigarete odolať.


6. deň
Navštívte odborníka

Prestať fajčiť nie je jednoduchá záležitosť. Ak si neviete pomôcť sami, skúste zájsť k špecialistovi. Majú dokonca aj lieky na predpis. Tak sa vám výrazne zvýši šanca, ako prestať so zlozvykom.


7. deň
Odmeňte sa

Vydržali ste celý týždeň? Zaslúžite si odmenu. Vypočítajte si, koľko peňazí ste predtým utratili na cigarety a kúpte si za to niečo, čo by ste si za normálnych okolností odopreli.


279021

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné