Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2009 11:26 | Správy | Peniaze

Plyn zase neprúdi: Ukrajina ho vraj nie je schopná prepraviť

Plyn zase neprúdi: Ukrajina ho vraj nie je schopná prepraviť
Ukrajinský Naftogaz uviedol, že nemôže prepravovať ruský plyn do Európy, pretože by musel ponechať ukrajinské regióny bez dodávok.

Šéf Naftogazu Oleh Dubyna novinárom povedal, že ruský plyn na Ukrajinu prišiel, ale nedá sa prepravovať ďalej. "Ak by sme splnili žiadosť Gazpromu, museli by sme bez plynu ponechať ... Luhansk, Odesu, Doneck a polovicu Dnipropetrovského regiónu," povedal Dubyna.

Rusko prvýkrát po takmer týždni začalo v utorok ráno pumpovať plyn, ktorý má smerovať do Európy cez Ukrajinu. Európska únia však uviedla, že do krajín trpiacich akútnym nedostatkom plynu prúdi len málo alebo nijaký zemný plyn. Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom obvinil Ukrajinu z toho, že plyn odčerpáva pre vlastnú spotrebu. Ukrajina vyhlásila, že prepravu plynu brzdí nedostatočná koordinácia.

Napriek prítomnosti európskych pozorovateľov odoberá Ukrajina znova plyn z tranzitného potrubia, tvrdí Moskva, a preto nemôže zabezpečiť európske krajiny plynom. Plynový spor sa tak dostáva do ďalšieho kola.

Fico poletí za Putinom do Moskvy

Ruský premiér Vladimir Putin oznámil, že sa v stredu v Moskve stretne s premiérmi Slovenska a Bulharska, aby diskutovali o dodávkach plynu.

Uviedol, že Moskva má veľký záujem obnoviť dodávky cez Ukrajinu v prvom rade do krajín, ktoré sú postihnuté najviac. Putin navštívil hlavné sídlo Gazpromu, kde mu šéf firmy Alexej Miller povedal, že Rusko dnes chcelo dodať približne 100 miliónov metrov kubických plynu na Slovensko a na Balkán, ale Ukrajina nedovolila prechod plynu cez jej územie.

Ukrajina môže spoľahlivo dopravovať plyn do Európy iba vtedy, ak sa ruské dodávky vrátia na decembrovú úroveň, povedal dnes ukrajinský prezident Viktor Juščenko. "Je veľmi dôležité obnoviť dodávky na tých trasách, na ktorých boli v decembri 2008. To by nám dalo príležitosť zreorganizovať ukrajinský systém od zásobovania našich vlastných regiónov na zabezpečenie dodávok do Európy," povedal Juščenko.

Pozorovatelia nemajú plný prístup ani na Ukrajine, ani v Rusku

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že jej pozorovatelia neboli vpustení do všetkých riadiacich centier v Rusku a na Ukrajine, aby tam kontrolovali stav prepravy zemného plynu. "Títo experti by mali dostať plný prístup do riadiacich centier v Moskve a v Kyjeve," uviedla hovorkyňa komisie. Hovorca EK pre energetiku povedal, že pozorovatelia Európskej únie sa nachádzajú na množstve pozorovateľských bodov, kde dozerajú na tranzit dodávok plynu, avšak nebol im umožnený vstup do kontrolných miestností v riadiacich centrách. Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu 1. januára. O týždeň neskôr zastavilo aj tranzit. Ukrajinu obvinilo z krádeže plynu, ktorý je určený pre Európu. Tranzit sa obnovuje v rámci dohody, ktorú sprostredkovala Európska únia. Na základe dohody sa pri plynovode rozmiestnili medzinárodní pozorovatelia, aby Rusko ubezpečili, že Ukrajina zemný plyn neodčerpáva.


Ukrajina blokovala dodávky plynu do Európy

Zástupca šéfa spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev uviedol, že po tom, ako Rusko v utorok ráno obnovilo dodávky zemného plynu, ukrajinský plynovod nedoručil ruský plyn do západnej Európy. "Ukrajina blokuje všetky naše snahy dopraviť plyn do Európy... Za týchto okolností fyzicky nedokážeme uskutočniť tranzit plynu cez ukrajinské územie," vyhlásil Medvedev.

Podľa skorších správ ruský plynárenský koncern Gazprom v utorok informoval, že ruský plyn už prúdi cez Ukrajinu do Európy. Ukrajinskú spoločnosť Naftogaz, ktorá to potvrdila, požiadal, aby začala pumpovať 76 miliónov kubických metrov plynu denne cez ukrajinské územie. Gazprom za normálnych podmienok dodáva smerom do Európy približne 300 miliónov kubických metrov plynu denne.


Naftogaz evidoval problémy s obnovením dodávok plynu

Štátna ukrajinská spoločnosť Naftogaz oznámila, že spoľahlivé dodávky ruského plynu do Európy boli skomplikované množstvom faktorov, vrátane tečúceho množstva plynu a vybraných smerov. "Naftogaz požaduje rýchle obnovenie vyrovnaných dodávok plynu cez všetky tranzitné potrubia," uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Naftogaz ďalej uviedol, že objem a smer dodávok nebol medzi obidvoma prevádzkovateľmi dohodnutý včas. Tieto nezhody vážne narušujú ustanovené spôsoby spoľahlivého fungovanie tranzitného systému.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
SNS tlačí na generálneho riaditeľa RTVS: Strana požaduje vyjadrenie k obvineniam! Ako to naozaj je?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Kriminálka rieši ohavný prípad: Muž mal zneužiť len 11-ročné dievčatá! OHAVNÉ detaily
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci posilnia bezpečnosť: Teroristický útok v Moskve sa nesmie zopakovať!
Foto
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude...
Woman hands checking her breast
Temné štatistiky: Čoraz viac mladých žien trpí rakovinou prsníka! Prognózy do ďalších rokov sú šokujúce