Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2009 12:52 | Správy | Peniaze

Jaslovské Bohunice: Slovensko spustí jeden turbokompresor

Slovensko sa chystá spustiť jeden turbokompresor jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.

V Bruseli to dnes po rokovaní s predstaviteľmi českého predsedníctva a zástupcami Európskej komisie povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Zložitú situáciu na Slovensku podľa neho teraz nerieši ani to, či obnoví Rusko dnes alebo v utorok dodávky ruského plynu cez Ukrajinu do Európy.

Na rokovaniach sa snaží obhájiť rozhodnutie vlády o opätovnom naštartovaní druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek začal v pondelok napoludnie v Bruseli sériu rokovaní, v ktorých sa snaží obhájiť rozhodnutie vlády o opätovnom naštartovaní druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Začína stretnutím s českým ministrom priemyslu a obchodu Martinom Řimanom, ako ministrom z predsedajúcej krajiny únie. Nasleduje rokovanie s eurokomisárom pre energetiku Andrisom Piebalgsom a popoludní by sa mala téma znovunaštartovania druhého bloku bohunickej elektrárne V1 preberať aj na rokovaní rady ministrov krajín Európskej únie pre energetiku.

Pred odletom do Bruselu minister zopakoval, že slovenská vláda si plne uvedomuje, že znovunaštartovanie druhého bloku elektrárne V1 znamená porušenie prístupovej zmluvy, jedným dychom však dodáva, že ide o výnimočnú krízovú situáciu. "My len hovoríme, že máme ohrozenú prenosovú sústavu a toto bude vlastne núdzový stav," povedal novinárom Jahnátek. Minister zároveň hovorí, že rozhodnutie Slovenska v súčasnej situácii chápu aj v zahraničí. "Pokiaľ si pozriete spravodajstvo vo Viedni, oni to síce odsudzujú a tvrdia, že sme porušili, to je v poriadku, ale zároveň chápu výnimočný stav na Slovensku," dodal. Čo môže čakať Slovensko v reakcii na spustenie Bohuníc a porušenie prístupovej zmluvy, však ukážu až pondelňajšie rokovania v Bruseli. "Z informácií od veľvyslancov z Viedne a z Bruselu viem toľko, že všetko závisí od toho, ako to dnes zdôvodním," konštatoval Jahnátek.


Figeľ: Výnimku pre Bohunice nebolo možné s EÚ vyrokovať

Slovensko nemalo šancu dostať do prístupovej zmluvy s Európskou úniou, že v núdzovom stave môže opätovne spustiť druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Slovenský eurokomisár pre vzdelávanie Ján Figeľ, ktorý bol hlavným vyjednávačom Slovenska, tvrdí, že sme si nemohli vyrokovať žiadnu výnimku. "Taká klauzula tam nie je a nebola by akceptovateľná," povedal na dnešnom stretnutí s novinármi Figeľ. Negatívne vníma postup slovenskej vlády, ktorá cez víkend schválila znovuspustenie odstaveného bloku. Slovensko týmto rozhodnutím prvýkrát poruší prístupovú zmluvu, ktorú podpísalo s úniou. Figeľ sa obáva, že Slovensko môže stratiť dôveru. "Nie sila dominuje vzťahom, ale právo," dodal Figeľ s tým, že ak chceme vyžadovať dodržiavanie dohôd od štátov východnej Európy, musíme im ísť príkladom.

O sankciách, ktoré Slovensko môže dostať za porušenie záväzku o Bohuniciach, je podľa Figeľa predčasné hovoriť. "Dnes hovoriť o konkrétnych konzekvenciách je predčasné," uviedol Figeľ. Rozhodnutie vlády o Bohuniciach bude dnes v Bruseli vysvetľovať minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý sa stretne s eurokomisárom pre energetiku Andrisom Piebalgsom. Figeľ s ním dnes ráno telefonoval, oznámil mu, že Európska komisia zaujme stanovisko. Figeľ predpokladá, že jednotlivé členské štáty budú diskutovať o možných opatreniach voči Slovensku. Zároveň pripomenul, že "Európska komisia nie je nejaký sólo arbiter, nad ňou je Európsky súdny dvor".

Ak by Slovensko neprijalo záväzok týkajúci sa Bohuníc, do EÚ by sme sa nedostali so susedmi z Visegrádskej štvorky. Podľa Figeľa v rokoch 1998-1999 bolo základnou požiadavkou skoršie odstavenie druhého bloku V1 a jej akceptovanie nás vrátilo do integračného procesu. "Slovensko by nebolo v tej základnej a sebevlastnej skupine... Keby sme vlastne rozdelili ten región, tak Visegrád by nebol Visegrád, lebo my by sme tam nepatrili, najviac by sme stratili my, nie Poľsko, Maďarsko," uviedol náš eurokomisár. Podľa neho akceptovanie požiadavky bolo výhodné. "My sme boli radi, že sa nám podarilo presunúť, predĺžiť fungovanie V1 z požadovaného roka 2000, čo bola veľmi rázna a výrazná požiadavka niektorých krajín, o šesť a osem rokov," dodal. Myslí si, že zanedbateľná nie je ani podpora z EÚ, z ktorej sa financujú náklady na odstávku bloku. "Slovensko dostáva od roku 1999, od času prijatia vládneho uznesenia o skoršom odstavení dvoch blokov V1 finančné čiastky, ktoré sa dajú odhadovať do roku 2013 na úrovni 600 miliónov eur," vyhlásil Figeľ s tým, že ak sa Slovensko bude správať korektne, môže čerpať peniaze aj po roku 2013.

Podľa ministra Jahnátka vláda sa rozhodla pre opätovné spustenie druhého bloku V1, lebo je potrebné stabilizovať elektrickú prenosovú sústavu, ktorej hrozí kolaps pre zastavenie dodávok plynu z Ruska. Vláda podľa neho spustí druhý blok aj vtedy, ak Rusko obnoví dodávky plynu. Jahnátek priznal, že Slovensko tak poruší prístupovú zmluvu s EÚ. Slovensko odstavilo druhý blok V1 31. decembra minulého roka. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) už začala s opatreniami, aby druhý blok V1 mohol naplno začať fungovať. "Druhý blok V1 je plne funkčný, má platné povolenie na prevádzku a spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky," informoval v nedeľu hovorca JAVYS Dobroslav Dobák.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ