Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2009 00:00

Poradňa: Pozor na prekyslenie organizmu

Aj vaše telo si vytvára tukové vankúšiky, aj napriek tomu, že jete málo a cvičíte? Možno máte prekyslený organizmus. Čo to je? Odpovedá vám Mgr. Mačingová.
249832 Kto je Mgr. Antónia Mačingová?
Expertka na zdravú výživu, napísala dve knihy, ktoré vyšli pod názvami Zhubněte jednou provždy a Najedzte sa do štíhlosti. "V minulosti som sa často stretávala s otázkami zo strany žien, ale aj mužov, ktorí mali problémy s väčším množstvom tuku na tele. Pýtali sa, čo by mohli zjesť, aby sa nasýtili a nepribrali.
To ma motivovalo k zostaveniu takej skladby stravy, aby v priebehu 6 - 8 týždňov (nesľubujem zázraky za pár dní) ľudia pocítili a videli účinky. A verte mi, nikto, kto sa pre tento spôsob očistného stravovania rozhodol netrpel hladom," tvrdí Antónia Mačingová.

 

Cez sviatky som sa každý deň prejedala a odrazilo sa to aj na mojej váhe. Viem, že si zato môžem sama, ale nevedela som odolať aj keď som si to neskôr vyčítala. Prosím poraďte mi ako sa najjednoduchšie a najrýchlejšie zbavím nadmerných kilogramov? (Čitateľka Natália)

K rýchlemu úbytku váhy Vám pomôže zvýšená telesná aktivita a príjem nízkokalorickej vysokoobjemovej stravy. To znamená, zvýšte príjem zeleninových jedál, obmedzte cestoviny, zemiaky, ryžu a biele pečivo. Ak sa chcete vrátiť do svojej predsviatkovej váhy, zaraďte do svojho programu 3x v týždni rýchle, aeróbne cvičenie, v minimálnej dĺžke trvania 45 minút. Tiež doporučujem zaradiť do dennej aktivity dlhšiu pešiu chôdzu. Napríklad, ak chodíte do práce mestskou hromadnou dopravou, skúste vystúpiť o zastávku skôr ako zvyčajne a do práce dôjdite pešo. Nezabúdajte na pitný režim, kolové a iné sladené nápoje nahraďte minerálnou, neperlivou vodou, prípadne vyskúšajte v priebehu dňa popíjať vlažnú prevarenú vodu.

 

Počul som, že nie je príliš zdravé piť každé ráno 100% džúsy. Je to pravda? Môže to môjmu telu nejako ublížiť? (Čitateľ Matúš)

Ak pijete domáci 100% džús, teda čerstvo vytlačenú ovocnú šťavu v množstve do 2 dcl je to zdraviu a telu prospešné. Krabicovým 100% džúsom ja osobne neverím, neviem si totiž predstaviť, ako by bolo možné bez použitia chémie udržať ovocie čerstvé aj pol roka, tak ako sľubujú výrobcovia džúsov na etiketách. Vyššie množstvo či už čerstvého alebo konzervovaného džúsu znamená aj vysoký prísun cukru so organizmu, čo z hľadiska zdravia nie je veľmi prospešné. Preto aj v tomto prípade platí, všetko s mierou.

 

Dobrý deň, aj napriek tomu, že sa snažím jesť zdravo stále nechudnem. Na raňajky mám mlieko a cereálie, na desiatu nejaké ovocie, obed mám klasický polievka a nejaké kuracie mäsko, zelenina, ryža (teda väčšinou). Na olovrant zjem mrkvu a na večeru brokolicu v pare. Ako je možné, že aj napriek takejto strave nechudnem? (Čitateľka Tamara)

Vami uvádzaný spôsob stravovania (mimo večere), vytvára prekyslenie organizmu. Telo je nútené vytvárať si tukové bunky, aby sa vyrovnalo s prílevom nepotrebných škodlivín. Najdôležitejšie by teda pri znižovaní nadváhy malo byť dôkladné odkyslenie organizmu. Odkysleniu organizmu výrazne pomôže zaradenie zásaditej – alkalickej stravy, s vysokým obsahom minerálnych a stopových prvkov. Medzi potraviny s vysokou zásaditosťou sa radia napr,: mrkva, cvikla, cesnak, špenát, paprika, tekvica, petržlen, brokolica, banány, grepy, jablká, hrušky, kivi... Môžete si teda vybrať z dvoch spôsobov znižovania hmotnosti:
1. Znížite energetický príjem a zvýšite výdaj energie telesným pohybom
2. Zmenou jedálnička so zameraním na príjem zásaditej stravy s dostatočným pitným režimom

Antónia Mačingová


Svoje otázky môžete posielať na mailovú adresu poradna@cas.sk! Odpovede na nové otázky nájdete na Čas.sk každú sobotu.

244656 V knihe " Zhubněte jednou provždy" od Antónie Mačingovej nájdete 28-dňový program stravovania - najúčinnejší program pri odkyslení organizmu, ktorý očistí vaše telo, doplní potrebné živiny a antioxidanty. Z uvedených receptov sa môžete najesť do úplného pocitu nasýtenia.

Ze

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu