Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2008 15:28 | Správy | Peniaze

VIDEO: Letisko Poprad - Tatry má novú príletovú halu

Letisko Poprad - Tatry má novú príletovú halu, ktorá zvýši okamžitú kapacitu letiska z pôvodných 150 na 250 cestujúcich.

Zjednoduší a skvalitní sa tak vybavovanie aj väčších lietadiel. Výstavbou novej príletovej haly splnilo popradské letisko všetky podmienky pre vybavovanie cestujúcich zo schengenského a mimoschengenského priestoru. "Doterajší terminál spĺňal kritériá s výhradami," povedal predseda predstavenstva Letiska Poprad - Tatry Peter Šuca. Novú príletovú halu uviedli do skúšobnej prevádzky 20. decembra. V pondelok sa začína jej ostrá prevádzka. Ako prví ju dnes využijú cestujúci na linke Londýn - Poprad.
Príletová hala nadväzuje na pôvodnú budovu popradského letiska.

268494

"Z vonkajšej strany je jednoduché opláštenie, aby sme nekonkurovali pôvodnej budove letiska, ktorá má historickú a architektonickú hodnotu,“ povedal projektant novej príletovej haly Viliam Kubovčík. Celý terminál je riešený tak, aby ho bolo možné v budúcnosti rozširovať ďalšími modulmi.

Do príletovej haly sú z letiskovej plochy dva samostatné vstupy pre cestujúcich zo schengenského a mimoschengenského priestoru. Projektové práce na novej príletovej hale začali už minulého roku. Samotná výstavba začala v júli tohto roku. Práce sa ukončili krátko pred Vianocami. Celkové náklady na výstavbu predstavujú vyše 31,147 mil. Sk (1,034 mil. €) bez DPH.

Súčasne s prístavbou novej príletovej haly vybudovalo popradské letisko tohto roku aj novú svetelnú približovaciu sústavu na dráhe 27, ktorá umožní pristávanie lietadiel za zníženej viditeľnosti. "Keby sme tieto svetlá nemali zrekonštruované, tak by sme museli zavrieť popradské letisko,“ povedal Šuca. Celkové náklady na rekonštrukciu svetelnej približovacej sústavy predstavujú vyše 18,906 mil. Sk (627,56-tis €) bez DPH.

Na výstavbu príletovej haly i rekonštrukciu svetelnej sústavy získalo popradské letisko prostriedky z fondov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu. V tomto roku sa zatiaľ nepodarilo rozšíriť parkoviská pred letiskovou budovou.

Na popradské letisko v súčasnosti prilieta len jediná pravidelná linka z Londýna. V marci by mali pribudnúť hneď dve nové pravidelné linky do Bratislavy a Bologne. Vedenie popradského letiska rokuje aj s ďalšími prepravcami. "Máme rozpracované aj ďalšie linky, o ktorých by som zatiaľ nechcel hovoriť," dodal Šuca. Zimná sezóna na popradskom letisku je v znamení charterových letov z Ruska a Ukrajiny.

Letisko Poprad -Tatry je najvyššie položeným letiskom v strednej Európe. Leží v nadmorskej výške 718 metrov. História letiska siaha do roku 1938, kedy bolo v rámci obranných opatrení vybudované poľné letisko. Prvá pravidelná linka začala lietať v roku 1943 na trase Bratislava - Sliač - Poprad - Prešov. Od roku 1970 má letisko betónovú pristávaciu dráhu.

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch vybavilo ročne priemerne 70 tis. cestujúcich. Najviac v roku 1976, kedy letiskom prešlo vyše 156 tis. cestujúcich. V roku 2007 vybavilo letisko Poprad - Tatry 60 109 cestujúcich, tohto roku ich bude o niečo menej.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!