Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2008 12:42 | Prominenti

Československé filmové princezné – kam sa podeli?

Tešíme sa na ne každé Vianoce. Princezné z českých filmov a seriálov milujú stále nové generácie detí aj dospelých.

Niektoré ich predstaviteľky žiaria dodnes, iné sa vytratili. Vieme kam!

Pyšná princezná (1952)

Prvá a pre mnohých najslávnejšia filmová rozprávka. Nie je Čecha či Slováka, ktorý by niekoľko ráz nevidel príbeh pyšnej Krasomily, ktorú premení až láska. Vo svojich 20 rokoch sa jej predstaviteľkou stala Alena Vránová (76). S princom Vladimírom Rážom niekoľko rokov tvorili pár aj v súkromí. Jej ďalšou slávnou princeznou bola Dišperanda v rozprávke Hrátky s čertem. Objavila sa tiež napríklad vo filme Dovolená s Andělem a seriáli Byl jednou jeden dům. Najnovšie ju môžeme vidieť na TV Nova v seriáli Ulica.

267243

 

Byl jednou jeden král (1954)

Vo filme podľa klasickej rozprávky Soľ nad zlato si hlavnú úlohu princeznej Marušky zahrala vtedy len 16-ročná Milena Dvorská (70). Sama neskôr priznala, že vedľa gigantov českého herectva Jana Wericha a Vlastu Buriana mala nepredstaviteľnú trému. Vo filmovej rozprávke si Dvorská ešte zahrala o viac ako 20 rokov neskôr – tento raz kráľovnú v rozprávke Ako sa budia princezné. Herečku môžeme dodnes počuť z dabingu a občas sa s ňou stretneme aj v televízii (seriály Ulica, Letisko).

267237

 

Princezná so zlatou hviezdou (1959)

Bývalá zdravotná sestra a manekýnka Marie Kyselková (73) po prvý raz točila film Větrná hora v roku 1955. Nasledovala snímka Bomba a konečne jej najslávnejšia úloha v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou. Tu mala pôvodne hrať epizódnu úlohu, ale pretože vybraná hlavná predstaviteľka na poslednú chvíľu ochorela, vybrali ako princeznú Ladu nakoniec práve Máriu. Tá však po skončení natáčania dala prednosť súkromnému životu. S hercom Petrom Haničincom čakala syna Ondreja. Keď sa jej neskôr v zrelom veku zacnelo po ľuďoch, začala pracovať ako vrátnička na strahovských vysokoškolských internátoch v Prahe.

267239

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

V tomto filme vlastne žiadna princezná nebola. Ale Libuša Šafránková (55) ako chudobné dievča, ktoré nakoniec získa srdce princa, diváka natoľko očarila, že sa stala ikonou českej rozprávky a v našom prehľade nesmie chýbať. Princezien si potom Šafránková zahrala ešte dosť a dosť (Malá morská víla, Tretí princ, Soľ nad zlato...). Dodnes patrí k najkrajším českým herečkám. V súčasnosti exceluje v tretej sérii seriálu Nemocnica na okraji mesta.

267242


Honza málem králem (1977)

Princezná v podaní Jorgy Kotrbovej (61) si veľa priaznivcov nezískala. Väčšinu filmu mlčala a z očí jej sršali blesky. Keď prehovorila, vyslúžil si za to len výprask od Honzu, ktorého stvárnil Jiří Korn. Podstatne milšiu princeznú Kotrbová stvárnila v televíznej rozprávke Zlatovláska (1973). Do filmografie Jorgy Kotrbovej patria komédie Dvaja muži hlásia príchod, Piatok nie je sviatok či v Podstate sme normálni. V poslednej dobe sa herečka venuje predovšetkým divadlu a dabingu.

267264

Tou pravou pre Honzu, ktorý sa stal „málem králem“, bola nakoniec obyčajná Mařenka, ktorú hrala Naďa Konvalinková (57). Tú sme potom mohli vidieť v mnohých ďalších rozprávkach (O Honzovi a Barušce, Taneček přes dvě pekla, Zlatý náhrdelník). Osudným sa jej stal film Adéla ještě nevečeřela, keď v úlohe naivnej Květušky Bočkovej zažiarila tak, že neskôr len ťažko presviedčala režisérov, aby jej zverili aj úlohy iného razenia. Naďu čoskoro uvidíme v pokračovaní Saxany alebo v novej komédii Márie Poledňákovej Líbaš jako Bůh.

267240

Ako sa budia princezné (1977)

Pre Máriu Horákovú-Míkovú (49) bola úloha Růženky v slávnej filmovej rozprávke jednou z mála príležitostí, ako sa zapísať do sŕdc filmových divákov. V jej filmografii nájdeme už len štyri ďalšie snímky, v ktorých stvárnila skôr menšie úlohy (Krakonoš s lyžníci). Horáková je vyštudovaná bábkoherečka a na otázku prečo skončila s filmom, odpovedá: „Ja som neskončila, už mi skrátka nikto nezavolal. Naposledy som dostala ponuku od Jiřího Menzela: keď točil Vesničku mou střediskovou, išla som na konkurz na učiteľku. Lenže som vtedy mala na tvári nejaký ekzém a pán Menzel povedal, že s ekzémom by to nešlo...“ Neskôr bola členkou dievčenskej hudobnej skupiny Zuby nehty a začala učiť na vyššej odbornej hereckej škole.

267238

Arabela (1980)

Princeznú z ríše rozprávok síce nepoznáme z filmového plátna, ale nemali by sme na ňu zabudnúť. Seriál Arabela patrí k dielam, ktoré českú kinematografiu preslávili po celej Európe. To, že mala Arabelu hrať pôvodne Libuše Šafránková, ale kvôli zdravotným komplikáciám k tomu nedošlo, je všeobecne známe. Pozorný divák si všimne, že Libuška princeznú nakoniec aspoň nadabovala. Jej predstaviteľka Jana Nagyová (49) totiž pochádza zo Slovenska. V dobe natáčania za sebou priveľa skúseností nemala. V Česku ju mohli vidieť v detektívke Smrt stopařek. Nagyová sa na rozdiel od iných slovenských hercov ale v Čechách veľmi nepresadila. Keď sa v roku 1990 natáčalo pokračovanie Arabely, nahradila ju Miroslava Šafránková – údajne kvôli vysokým finančným nárokom. Jana žije v Nemecku, má tri deti a v 90.-tych rokoch sa začala venovať podnikaniu v kozmetike.

267241

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!